29 Μαρ 2008

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Επικύρωσε τη συμφωνία της ντροπής
Το ΠΑΜΕ αποχώρησε από τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ταξικών Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων
«Θα σας αφήσουμε στη μοναξιά σας να υπογράψετε την άθλια συμφωνία που δε δίνει ούτε ένα ευρώ αύξηση τη μέρα... Να επικυρώσετε το έγκλημα που διαπράξατε σε βάρος των εργαζομένων. Εμείς αποχωρούμε...».
Με αυτά τα λόγια του Γιώργου Πέρρου, τα στελέχη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ, όταν έγινε φανερό ότι η πλειοψηφία θα επικύρωνε την άθλια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνομολόγησε με τους εργοδότες. Λίγο πριν, ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κάνοντας καθαρό ότι οι ταξικές δυνάμεις θα κλιμακώσουν την πάλη τους, δίνοντας άμεση απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στον ΣΕΒ.
Αθλια συμπαιγνία με τον ΣΕΒ
Ενας θλιβερός απολογισμός, επικήδειος για τους αγώνες των εργαζομένων, ήταν η εισηγητική ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας την άθλια συμπαιγνία της πλειοψηφίας με τον ΣΕΒ στις πλάτες των εργαζομένων. «Φτάσαμε σε ένα καλό, ικανοποιητικό σημείο (...) Υπογράψαμε μια καλή σύμβαση και στο μέλλον θα υπογράψουμε ακόμα καλύτερες», ήταν η αποστροφή του για την αξιολόγηση της άθλιας συμφωνίας.
Θέλοντας μάλιστα να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των εργατικών συμφερόντων, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση αυτή παίρνει υπόψη της και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων! Μόνο που η πλατιά μάζα των μικρομεσαίων βιοτεχνών κινδυνεύει από τη σκληρή μπότα του ανταγωνισμού που της επιβάλλουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Μια ουσιαστική αύξηση των εργατικών εισοδημάτων είναι σε όφελος και όχι σε βάρος των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών. Τους μόνους που εξυπηρετεί αυτή η σύμβαση είναι τα κέρδη των λίγων και ισχυρών που μονοπωλούν την αγορά. Σε αυτούς υπακούει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αυτών τα συμφέροντα υπηρετεί και το δήθεν «ενδιαφέρον» του για τους μικρομεσαίους δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν.
Το ίδιο ψεύτικος αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα βοηθήσει τις κλαδικές συμβάσεις, όταν είναι γνωστό ότι στο πρώτο επιχείρημα που καταφεύγουν οι εργοδότες στις διαπραγματεύσεις των κλαδικών είναι το ύψος της Εθνικής Σύμβασης. Οταν γίνεται φανερό ότι η Εθνική Σύμβαση είναι πιλότος για τους άλλους επιχειρηματίες και στην πράξη δένει τα χέρια των Ομοσπονδιών.
Αλλοθι και από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Οσο για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρέπεμψε στα ένδικα μέσα, στα δικαστήρια και σε προσφυγές, δηλαδή στην πάγια τακτική της ΓΣΕΕ, όταν πρόκειται να βάλει ταφόπλακα στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Παρά τις ενδοσυνδικαλιστικές κόνξες, την πλήρη σύμπλευση με τη θέση της ΠΑΣΚΕ επιβεβαίωσε και ο γγ της ΓΣΕΕ, Κ. Πουπάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε για τη σύμβαση ότι «φτάσαμε στο μέγιστο σημείο των εφικτών επιδιώξεων». Ομολόγησε δηλαδή ότι το αποτέλεσμα του ενός ευρώ αύξηση ήταν η μέγιστη φιλοδοξία της πλειοψηφίας.
Αλλά αυτή την αλήθεια κι αυτά τα δεδομένα, η μόνη που δε θέλει να τα αποδεχτεί είναι η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ) του ΣΥΝ. Ετσι, ο εκπρόσωπός της συνεχίζει να θεωρεί ότι η πλειοψηφία έκανε απλώς λάθος (!) που υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία. Προφανώς βολεύει την ΑΠ να ανακαλύπτει απλά «λάθη» και να μην αναγνωρίζει το στοιχειώδες: Οτι, δηλαδή, η σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία είναι το φυσικό αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που υπακούει στο σεβασμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Μιας πολιτικής που έχει σαν οδηγό -ευαγγέλιο την πεμπτουσία της στρατηγικής της ΕΕ. Και επειδή η ΑΠ συνεχίζει να συμπορεύεται με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, είναι δηλαδή ουρά του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και της τριμερούς συνεργασίας κατά του ΠΑΜΕ, γι' αυτό μιλάει για «λάθος».
Απεργιακή απάντηση από το ΠΑΜΕ
«Ο δρόμος για τους εργαζόμενους δεν είναι αυτός που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Γ. Πέρρος, και συνέχισε λέγοντας: «Την ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων ξεχειλίζουν, η πλειοψηφία αναδεικνύεται σε στυλοβάτη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Υπερασπιστήκατε το νόμο Ρέππα που μειώνει τις συντάξεις. Συνταχθήκατε με την άποψη ότι το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι οικονομικό και στη λογική αυτή προτείνατε και εσείς τον περίφημο κουμπαρά - όπως δηλαδή και η κυβέρνηση - και τώρα προχωράτε σε αυτή την εγκληματική συμφωνία με τον ΣΕΒ. Πρέπει να ντρέπεστε. Αν η συμφωνία είναι τόσο καλή που ισχυρίζεστε, σας προτείνουμε να ζήσετε εσείς με αυτές τις αυξήσεις. Εχετε τεράστιες ευθύνες».
Το χειρότερο όμως, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του το στέλεχος του ΠΑΜΕ απευθυνόμενο στην πλειοψηφία, είναι ότι στο μόνο που «πιστεύετε είναι ο καπιταλιστικός μονόδρομος. Μονόδρομος που φέρνει μόνο δεινά στους εργαζόμενους. Και προφανώς η ΑΠ, για να μη χαλάσει τη σούπα, μιλάει για "λάθος", ενώ είναι συνειδητή η επιλογή σας. Είναι το άλλοθι της πλειοψηφίας. Ομως, η εργατική τάξη θα δώσει απάντηση και σε σας και στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και στον ΣΕΒ. Τις επόμενες μέρες όλοι αυτοί θα πάρουν απεργιακή απάντηση από τις ταξικές δυνάμεις».