8 Φεβ 2009

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»

άρθρο από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"
Μια αναμέτρηση με ξεχωριστή σημασία

Οσο περισσότερο γίνεται αντιληπτός ο χαρακτήρας της μάχης, τόσο βαθύτερα κατανοείται η ανάγκη να δυναμώσει, να αποτελέσει παράδειγμα, να συζητηθεί η πείρα αυτού του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς


Από τη συγκέντρωση στα δικαστήρια την περασμένη Παρασκευή


Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική «Τζάμπο» σε βάρος εργαζόμενων, συνδικάτων και συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, με την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, αποτελεί ένα ακόμα σημάδι ότι το κεφάλαιο, μπροστά και στην επερχόμενη κρίση, θα σταθεί αμείλικτο απέναντι σε κάθε εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, προκειμένου να υπερασπιστεί την κερδοφορία του. Σ' αυτή του την προσπάθεια, οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές και τα συνδικάτα που συσπειρώνει σε κάθε τόπο δουλειάς, αποτελούν σοβαρό εμπόδιο.


Γι' αυτό, η μεγαλοεργοδοσία απέλυσε τον Νίκο Νικολόπουλο και μάλιστα δύο φορές, όταν δεν κατάφερε να τον τρομοκρατήσει, να τον εξαγοράσει. Γι' αυτό και χίμηξε με λύσσα ενάντια στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, που κινήθηκαν άμεσα και αποφασιστικά για την ανάκληση της απόλυσης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην αλυσίδα, την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στο συνδικαλισμό. Γι' αυτό και όλοι οι μηχανισμοί έσπευσαν να συνδράμουν τα σχέδια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει για λογαριασμό συνολικά των μεγαλοεπιχειρήσεων τους εργατικούς αγώνες.

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, ήταν η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων την περασμένη Πέμπτη σε βάρος 6 συνδικαλιστών και 2 συνδικάτων της δύναμης του ΠΑΜΕ, καθώς και οι 8 συλλήψεις και δεκάδες μηνύσεις που έχει καταθέσει η εργοδοσία σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου. Με τα ασφαλιστικά μέτρα (η εκδίκασή τους θα γίνει στις 26 Μάη, καθώς την Παρασκευή απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η έκδοση προσωρινής διαταγής), η εργοδοσία απαιτούσε την ποινική δίωξη (φυλάκιση μέχρι ένα έτος) και την οικονομική εξόντωση (εγγυοδοσία 100.000 ευρώ και πρόστιμο 6.000) για τον καθέναν από τους εγκαλούμενους συνδικαλιστές και συνδικάτα, αν επαναλαμβάνονταν οι κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της πολυεθνικής.
Καθοριστική η συμβολή της αλληλεγγύης


Με κινητοποίηση έξω από τα «Τζάμπο» στα Πευκάκια απάντησε το ΠΑΜΕ σε νέα απόπειρα της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση

Στην απόρριψη της αίτησης, καθοριστική συμβολή είχε η κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων μέσα κι έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε συνολικά από τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και τα ταξικά συνδικάτα, που από την πρώτη στιγμή, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου. Αυτή η αλληλεγγύη, το δίκαιο του αγώνα, η επιμονή και σταθερότητα των ταξικών δυνάμεων κέρδισε τους εργαζόμενους καταναλωτές έξω από τα καταστήματα της πολυεθνικής στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις.

Η στάση τους, η αποδοχή του αιτήματος και η κατακραυγή της στάσης της εργοδοσίας από τη συντριπτική πλειοψηφία τους, ακύρωσε κάθε προσπάθεια της πολυεθνικής να χτυπήσει τις μαζικές κινητοποιήσεις, να συκοφαντήσει το ταξικό κίνημα, να στρέψει τους καταναλωτές εργαζόμενους ενάντια στους συναδέλφους τους που διαδήλωναν στα «Τζάμπο». Οι αγώνες στα καταστήματα όλης της χώρας αποτέλεσαν το καλύτερο παράδειγμα και για τους εργαζόμενους της «Τζάμπο», που έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συσπειρωθούν στο σωματείο των Εμποροϋπαλλήλων, να συνδικαλιστούν, να δώσουν από τα μέσα τη μάχη για τα δικαιώματά τους, να σπάσουν την εργοδοτική τρομοκρατία.

Σημαντικό στοιχείο της κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και τούτο: Η εργοδοσία της «Τζάμπο», η ίδια η πολυεθνική, δεν παλεύει μόνο για τον εαυτό της. Σ' αυτόν τον αγώνα, αναμετράται με τις ταξικές δυνάμεις για λογαριασμό συνολικά της μεγαλοεργοδοσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), μόλις ενημερώθηκε για τις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ κατέφυγε όχι μια, αλλά τρεις φορές στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, απαιτώντας να πάρει μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις στα «Τζάμπο». Εκπρόσωπος του Συνδέσμου ανέλαβε και την περασμένη Παρασκευή να υπερασπιστεί την πολυεθνική στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ομολογώντας πως οι αγώνες «χαλάνε το κλίμα στην αγορά»! Οπως ακριβώς και ο συνδικαλισμός στις πολυεθνικές χαλάει τη σούπα της εργοδοσίας και πρέπει να απαγορευτεί διά ροπάλου.
Ποιος συγκρούεται με ποιον;

Οσο περισσότερο γίνεται αντιληπτός ο χαρακτήρας αυτής της αναμέτρησης, τόσο βαθύτερα κατανοείται η ανάγκη να δυναμώσει, να αποτελέσει παράδειγμα, να συζητηθεί η πείρα του σε κάθε τόπο δουλειάς. Η στάση του κομμουνιστή εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου, που αρνήθηκε τα αργύρια των 50.000 ευρώ για να παραιτηθεί και να αφήσει την εργοδοσία στην ησυχία της, αναδεικνύει τις αξίες της εργατικής τάξης, τις αξίες με τις οποίες το ΠΑΜΕ μπολιάζει χιλιάδες εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

Αυτές οι αξίες και αυτή η στάση ζωής δεν ενοχλεί, δεν απειλεί μόνο το «Τζάμπο». Αποτελούν κίνδυνο συνολικά για την αστική τάξη, που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να χειραγωγήσει, να ταπεινώσει, να καθυποτάξει, να τρομοκρατήσει συνειδήσεις. Να καλλιεργήσει των ωφελιμισμό και τον ατομισμό, να χτυπήσει και να συκοφαντήσει την αλληλεγγύη. Και σ' αυτή της την προσπάθεια, στοχοποιεί πρώτα και κύρια τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία που διαθέτει η εργατική τάξη.

Χτες, νέες κινητοποιήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα. Ενώ την Τρίτη, τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνουν παμπειραϊκό συλλαλητήριο, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού. Το ΠΑΜΕ παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου, έχοντας ήδη κερδίσει μια σημαντική μάχη. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι καταναλωτές που έπαιρναν την ανακοίνωση και αρνούνταν να μπουν στο κατάστημα για τα ψώνια τους, δηλώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα, είναι ένα το κρατούμενο. Οπως και ο πανελλαδικός συντονισμός μιας σοβαρής κινητοποίησης με μεγάλες απαιτήσεις, με τον οποίο η πίεση στην εργοδοσία αποκτά πολλαπλάσια δύναμη.
Ασύλληπτα κέρδη

Κάτω από αυτήν την πίεση η πολυεθνική έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό που κρύβεται κάτω από τη γιγαντιαίων διαστάσεων διαφήμιση. Το πρόσωπο της επιχείρησης που από τον ιδρώτα των 2.500 υπαλλήλων στα 44 καταστήματά της -πολλοί από τους οποίους αμείβονται με 590 ευρώ μηνιάτικο, όπως ο Νίκος Νικολόπουλος - να εκτίναξε την κερδοφορία της στα 276 εκατομμύρια ευρώ την πενταετία 2003 - 2008. Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης, αυτά δηλαδή που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους, έφτασαν από τα 17 εκατομμύρια ευρώ το 2003, στα 83 εκατομμύρια ευρώ το 2008, ενώ το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 20,4% το 2008, από 11,3% το 2003.

Αυτά είναι τα μεγέθη της «Τζάμπο». Κι αυτά τα νούμερα δείχνουν και τη σημασία του αγώνα που συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Οι διώξεις και οι απειλές δεν είναι ικανές να τρομοκρατήσουν το ταξικό κίνημα. Δεν το κατάφεραν μέχρι τώρα και δε θα το καταφέρουν και στο μέλλον. Αντίθετο είναι το αποτέλεσμα που φέρνουν. Ατσαλώνουν τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές, πεισμώνουν τους αγωνιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες που δρουν μέσα από τις γραμμές του. Αυτή η αναμέτρηση έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Και έχει να δώσει πολλά ακόμα στην εργατική τάξη και τους αγώνες της.