8 Φεβ 2009

Στο κενό η προσπάθεια να σταματήσει τους αγώνες

άρθρο από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης"
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΤΖΑΜΠΟ»
Στο κενό η προσπάθεια να σταματήσει τους αγώνες

Το δικαστήριο απέρριψε χτες το αίτημα της εργοδοσία να τιμωρηθούν ποινικά και να εξοντωθούν οικονομικά σωματεία και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις

Στο κενό έπεσε μια ακόμα προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας στα «Τζάμπο» να ποινικοποιήσει τον αγώνα, που επί ένα σχεδόν μήνα δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, ενάντια στην απόλυση του Νίκου Νικολόπουλου από το κατάστημα της Βάρης. Κάτω από τις οργισμένες αντιδράσεις συνδικάτων και άλλων φορέων και το καταφανέστατο δίκιο του αγώνα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με πρόεδρο Υπηρεσίας την Βασιλική Μπακιστιάνου, απέρριψε χτες το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία η εργοδοσία της «Τζάμπο» ζητούσε την ποινική δίωξη και την οικονομική εξόντωση δύο ταξικών σωματείων και έξι συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της επιχείρησης.

Η αίτηση της εργοδοσίας στρεφόταν σε βάρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλος, των προέδρων τους, Μαρίας Τσαγκατάκη και Θωμά Χόρτη, αντίστοιχα, του Γιώργου Πέρρου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Γιάννη Κομνηνού, στελέχους του ΠΑΜΕ, του Νίκου Νικολόπουλου, απολυμένου από τα «Τζάμπο», και του Ανδρέα Πουλικόγιαννη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.

Με τα ασφαλιστικά μέτρα, η εργοδοσία απαιτούσε και την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να απαγορευτεί οποιαδήποτε κινητοποίηση στα καταστήματά της, να ληφθούν τα ανάλογα (κατασταλτικά) μέτρα για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των συνδικαλιστών να τους επιβληθεί κράτηση μέχρι ενός χρόνου και χρηματική ποινή 6.000 ευρώ στον καθένα, καθώς και εγγυοδοσία ύψους 100.000 ευρώ. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τις 26 Μάη, ενώ εκκρεμούν και οι δίκες τουλάχιστον οκτώ εργαζομένων που συνελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα και κατηγορούνται με χαλκευμένα στοιχεία για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ.
Αντίπαλος όλη η μεγαλοεργοδοσία

Ο χώρος μπροστά από το Κτίριο 5 της Ευελπίδων, όπου δικαζόταν η αίτηση της εργοδοσίας, γέμισε χτες το μεσημέρι από εργαζόμενους και εκπροσώπους από όλα τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας. Με πανό και συνθήματα ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, η συνδικαλιστική δράση δεν ποινικοποιείται. Γεμάτη από συνδικαλιστές, που προσήλθαν σαν μάρτυρες υπεράσπισης, ήταν και η αίθουσα όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, αλλά και όλος ο δεύτερος και ο πρώτος όροφος του κτιρίου των δικαστηρίων.

Απέναντι στις ταξικές δυνάμεις δεν τάχτηκε μόνο οι εργοδοσία του «Τζάμπο», εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους και τον αντιπρόεδρο της πολυεθνικής, αλλά και το σύνολο των μεγαλεμπόρων, αφού σαν μάρτυρας κατηγορίας προσήλθε και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Ισχυρίστηκε μάλιστα προκλητικά ότι οι κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης «χαλούν το κλίμα στην αγορά» και ζήτησε οι διαμαρτυρίες «να γίνονται νομότυπα, να σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες».

Για την εργοδοσία είναι καθ' όλα νόμιμο να εκβιάζει και να απολύει κατά το δοκούν εργαζόμενους συνδικαλιστές των 590 ευρώ, με στόχο να επιβάλει συνδικαλιστικό άβατο στα μαγαζιά της, αλλά είναι «έκνομη ενέργεια» κάθε κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας από τους συνηγόρους της εργοδοσίας απαίτησε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα «να βάλει όρια στη δράση του».

Από την πλευρά του ΠΑΜΕ, ο Χρήστος Κατσώτης ξεκαθάρισε πως ο δίκαιος αγώνας θα συνεχιστεί, περιγράφοντας με συγκεκριμένα στοιχεία όλο το σκηνικό του εκβιασμού και των απειλών που η εργοδοσία έστησε σε βάρος του Νίκου Νικολόπουλου, επιχειρώντας μάταια να τον εξαγοράσει με 50.000 ευρώ. Κατήγγειλε ακόμα ότι παρά τις μηνύσεις και τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, η Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα κινηθεί σε βάρος της εργοδοσίας. Στο πλευρό των συνδικαλιστών βρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη και Λιάνα Κανέλλη, η οποία κατέθεσε και σαν μάρτυρας υπεράσπισης.
Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω!

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας βρήκε τους εργαζόμενους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο των δικαστηρίων να φωνάζουν συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες».

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε να έχει όρια η κινητοποίησή μας. Εμείς τους απαντήσαμε και απαντάμε και τώρα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ούτε έβαλε ποτέ, ούτε θα βάλει όρια στις διεκδικήσεις του εργάτη. Δε μας το επιτρέπει η πορεία του ταξικού κινήματος. Δε μας το επιτρέπουν οι ανάγκες των εργαζομένων. Εμείς τους λέμε ότι σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο και τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης θα προστατεύσουμε τους συναδέλφους που η εργοδοσία επιχειρεί να απολύσει».

«Η πάλη θα είναι σκληρή. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ας κάνουν όσες αγωγές και όσα δικαστήρια θέλουν». Και κατέληξε: «Εμείς δίνουμε υπόσχεση σε όλους τους απολυμένους, σε όλους τους εργάτες, ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βάλουμε εμπόδια σ' αυτήν την πολιτική», κατέληξε ο συνδικαλιστής. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέσα στο χώρο των δικαστηρίων στην Ευελπίδων.


Χωρίς σταματημό στη δίκαιη μάχη

Συγκέντρωση χτες στο «Τζάμπο» στα Πευκάκια, πικετοφορία στα Χανιά και νέες κινητοποιήσεις σήμερα σε όλη τη χώρα


Οποιος τα βάζει με έναν εργάτη, τα βάζει με ολόκληρη την τάξη του. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και χτες στον εργοδότη του «Τζάμπο», συνολικά στη μεγαλοεργοδοσία, εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων και συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση στο κατάστημα της αλυσίδας στα Πευκάκια. Εργάτες και υπάλληλοι από διάφορους κλάδους, από διάφορες συνοικίες της Αθήνας, περικύκλωσαν το κατάστημα, συναντώντας ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη όσων έρχονταν να ψωνίσουν, οι οποίοι αφού ενημερώνονταν για ό,τι έχει γίνει, δήλωναν τη συμπαράστασή τους και αποχωρούσαν.


«Η τρομοκρατία δε θα περάσει!», «Πάλη οργανωμένη, πάλη ταξική είναι η απάντηση στην καταστολή!», βροντοφώναξαν οι συγκεντρωμένοι, που με πορεία έφτασαν από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο κατάστημα και σταδιακά ακροβολίστηκαν σε όλες τις γωνιές. Για δυο ολόκληρες ώρες με τα συνθήματά τους ενημέρωναν από την ντουντούκα ασταμάτητα για το βρώμικο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία ενάντια στον απολυμένο εργάτη και πολλούς ακόμα εργαζόμενους και συνδικαλιστές, γενικά στο ταξικό εργατικό κίνημα, με τη στήριξη της αστυνομίας, που και χτες βρέθηκε έξω από τα «Τζάμπο», δείχνοντας σε ποιου τα συμφέροντα είναι ταγμένη. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης και Λίλα Καφαντάρη.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Πευκάκια

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και στη συνέχεια πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία και κατέληξε στο κατάστημα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ», διοργάνωσε χτες το απόγευμα και στα Χανιά η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του καταστήματος, καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα.


ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οργισμένες αντιδράσεις για τις διώξεις

Η μαζική ταξική πάλη θα σπάσει την τρομοκρατία, ξεκαθαρίζουν με ανακοινώσεις τους οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Κύμα οργισμένων αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η επιχείρηση κυβέρνησης - εργοδοσίας και κατασταλτικών μηχανισμών να φρενάρουν τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία τόσο της «ΤΖΑΜΠΟ» όσο και συνολικά των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε άλλους:

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο σημειώνει ότι η απόλυση του Ν. Νικολόπουλου, η προσπάθεια δωροδοκίας του, η απειλή ακόμα και της ζωής του καθώς και της οικογένειάς του, οι ποινικές διώξεις - απειλές, καθώς και η θρασύτητα της «ΤΖΑΜΠΟ» κατά συνδικάτων, συνδικαλιστών και στελεχών του ΠΑΜΕ «βασίζεται στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και το αντεργατικό πλαίσιο που διαδοχικά οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία, στην όποια μορφή αντίστασης και δράσης προβάλλει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Τονίζει ότι «οι τρομοκρατικές ενέργειες της επιχείρησης δεν πρέπει να περάσουν, γι' αυτό χρειάζεται η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη και ο ξεσηκωμός όλης της εργατικής τάξης γιατί δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καταγγέλλει την προκλητική επίθεση της εταιρείας «ΤΖΑΜΠΟ», ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και καλεί τους λογιστές και λογίστριες, συντονισμένα με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις για απόκρουση της τρομοκρατικής επίθεσης και να αξιώσουν την άμεση επαναπρόσληψη του Ν. Νικολόπουλου.

«Η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκλητικά προσπαθεί να εναποθέσει τις ευθύνες της "κρίσης" στον εργάτη. Οταν η δημοκρατία των πλουτοκρατών δεν έχει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την οργανωμένη ταξική πάλη, καταφεύγει σε όλα τα μέσα που διαθέτει», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Υπογραμμίζει ότι «με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη θα βρίσκεται στο πλευρό κάθε εργαζόμενου, κάθε ταξικού συνδικάτου και θα συντονίζει τη δράση του μέσα από το ΠΑΜΕ».

«Τα μαύρα σχέδια δε θα λυγίσουν όσους πορεύονται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που αντιπαλεύουν την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική και εργοδοτική τρομοκρατία», καταγγέλλει και το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας», προσθέτοντας: «Το θράσος κάθε πολυεθνική το αντλεί από την πολιτική της κυβέρνησης και το νομικό πλαίσιο που έχτισαν οι γαλαζοπράσινες φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της πολυεθνικής βρέθηκαν εισαγγελέας και αστυνομία».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εντείνονται οι αντιδημοκρατικές πρακτικές

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον Νίκο Νικολόπουλο και στον αγώνα των ταξικών δυνάμεων

Τη συμπαράστασή της, στον Ν. Νικολόπουλο εκφράζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Καταγγέλλει τη δίωξή του και συνδράμει το διωκόμενο αγωνιστή με τα νομικά μέσα που διαθέτει. Σε σχετική ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη δίωξη καταδεικνύει πως το δικαίωμα στην απεργία και στο συνδικαλισμό είναι λευκό χαρτί, όταν δεν κατοχυρώνεται έμπρακτα, με αγώνες και θυσίες, από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

«Είναι γνωστή η στάση της εργοδοσίας, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, μαζί και των δικαστηρίων, να υπονομεύουν μέχρι κατάργησης, τα δικαιώματα αυτά», προσθέτει. Και εξηγεί: «Τα ασφαλιστικά μέτρα, στα οποία προχώρησε η εταιρεία σε βάρος του απολυμένου, συνδικαλιστικών στελεχών και συνδικάτων που δραστηριοποιούνται στο ΠΑΜΕ, με τα οποία ζητά φυλάκιση και καταβολή τεράστιων ποσών για αποζημιώσεις, οι συλλήψεις και εκφοβισμοί από μέρους του επίσημου κράτους (ΕΛ.ΑΣ.), αποδεικνύουν τη συμπόρευση της επίσημης πολιτείας με το μεγάλο εργοδοτικό κεφάλαιο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι γενικότερα, στους χώρους εργασίας, εντείνονται οι αντιδημοκρατικές πρακτικές. Ορίζει ως πλευρές αυτής της κατάστασης π.χ. την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης στους εργασιακούς χώρους. Ή την παρακολούθηση και αστυνόμευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Την πρακτική της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών. Την κήρυξη των απεργιών ως καταχρηστικών και παράνομων. Και το γεγονός ότι η στυγνή αυτή πραγματικότητα συμπληρώνεται από τους τρομονόμους, το χτύπημα του δικαιώματος στη διαδήλωση, τους μηχανισμούς καταστολής της ΕΕ (Ευρωπόλ, Σένγκεν, Συνθήκη του Proum, Frontex) κ.ά.

Καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα φαινόμενα αυτά και επαναλαμβάνει τη σταθερή της θέση να συνδράμει τα συνδικάτα στον αγώνα τους για συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες στους εργασιακούς χώρους, με κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων.
ΟΒΣΑ
Μαζί με τους εργάτες

Σε συμπαράταξη των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους «στον αγώνα για την επαναπρόσληψη του απολυμένου εργαζόμενου, για το δικαίωμα στη δουλιά και στο συνδικαλισμό», καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), καταγγέλλοντας την πολυεθνική «ΤΖΑΜΠΟ» για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί «για να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων με σκοπό να πνίξει κάθε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης». Η ΟΒΣΑ καλεί «τους επαγγελματοβιοτέχνες να συμμετέχουν σε όλες τις συγκεντρώσεις μαζί με τους εργαζόμενους για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή και να σταματήσει η ασυδοσία της συγκεκριμένης πολυεθνικής επιχείρησης» και τονίζει ότι η «ΤΖΑΜΠΟ», όπως και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις, εκμεταλλεύεται την ασκούμενη πολιτική για να αναπτυχθεί, ενώ οι βιοτεχνίες και τα μικρά μαγαζιά κλείνουν ή συρρικνώνονται.

Σε όλη τη χώρα σήμερα

Σήμερα Σάββατο, οι κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης και ενάντια στην τρομοκρατία συνεχίζονται με συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε πόλεις όλης της χώρας. Την Τρίτη 10 Φλεβάρη, τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλούν σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού.