14 Απρ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την πολυεθνική NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ» (ιδιοκτήτρια της αλυσίδας εμπορικών καταστημάτων «NOTOS GALLERIES»), που στο όνομα της οικονομικής κρίσης επιβάλλει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, ενταφιάζοντας ουσιαστικά το 8ωρο, το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Η πολυεθνική επιβάλλει στους εργαζομένους να υπογράψουν μια κατάπτυστη σύμβαση που της δίνει το δικαίωμα να διαμορφώνει το ωράριο τους με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας της, ανάλογα με τις ώρες και τις μέρες που τα καταστήματά της έχουν κίνηση ή προκύπτουν άλλες εργασίες, εναλλάσσοντας την υποαπασχόληση με την υπεραπασχόληση τους.

Ενώ ο συνολικά εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα παρουσιάζεται με το τυπικό 40ωρο, στην ουσία καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος που προβλέπει η σύμβαση αφού η πολυεθνική δίνει το δικαίωμα στον εαυτό της να επιλέγει « μονομερώς και ελευθέρως και να δικαιούται να αλλάζει τις μέρες που ο εργαζόμενος θα απασχολείται 7, 8, ή και 9 ώρες! Το συγκεκριμένο μέτρο κάθε άλλο παρά προσωρινό είναι, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η «σύμβαση».

Η εργοδοσία αξιοποιεί το οπλοστάσιο αντεργατικών μέτρων που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ, έχουν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υλοποιούνται στη κατεύθυνση κατάργησης κάθε κατάκτησης της εργατικής τάξης. Η εκ περιτροπής εργασία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ο διαχωρισμός του σε ενεργό και ανενεργό είναι όπλα στα χέρια των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου, για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Είναι όπλα που σπεύδουν να υλοποιήσουν τώρα επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, για να ρίξουν τα βάρη της στις πλάτες των εργαζομένων, για να μη θιχτεί η τεράστια κερδοφορία τους. Είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα δήθεν για το ξεπέρασμα της κρίσης.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!
Η οικονομική κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού που μπούκωσε και έσκασε από τα κέρδη που απέσπασε από τη δική μας δουλειά! Εμείς οι εργαζόμενοι δεν κάνουμε καμιά υποχώρηση για να ξεπεράσουν την κρίση τους, δεν κάνουμε βήμα πίσω απέναντι στις αξιώσεις, τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις απειλές των μεγαλέμπορων.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα να δώσουμε απάντηση στην κρίση, στις απολύσεις, δυναμώνοντας το ταξικό σωματείο μας το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Τώρα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να γυρίσουμε την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες, στη ΓΣΕΕ, να δώσουμε χτύπημα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, να καταδικάσουμε την συναίνεση και τη ταξική συνεργασία που έντεχνα καλλιεργείται δήθεν για το ξεπέρασμα της κρίσης. Με το ΣΕΒ, με τους μεγαλέμπορους, τους καπιταλιστές δεν είμαστε ούτε εταίροι ούτε συνεταίροι.

Εμείς δημιουργούμε όλο τον πλούτο! Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας τα κλέβουν οι λίγοι γιατί έχουν στα χέρια τους την ιδιοκτησία και την εξουσία. Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη τους. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και την ιδιοκτησία και τη διεύθυνση του πλούτου που παράγουμε, για να βάλουμε την παραγωγή στην υπηρεσία των αναγκών μας. Να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή, να αμφισβητήσουμε την ασυδοσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου να καθορίζουν τη ζωή μας .
Διεκδικούμε:
 Πλήρη-σταθερή εργασία για όλους. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
 Κατώτερο μισθό 1.400ευρω, κατάργηση του ωρομισθίου.
 7ωρο-5νθημερο-35ωρο και κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
 Κατάργηση όλων των Νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που αφορούν στην απελευθέρωση του ωραρίου.
 Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΙΣ
24,25,26,27,28,29,30 ΑΠΡΙΛΗ 2 & 3 ΜΑΗ
ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 10

Όλοι στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στις 10:30

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ