10 Σεπ 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ALEX PACK
Η συνάδελφος Αργυρού Μαρία, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενη στην επιχείρηση ALEX PACK, απελύθη από τη δουλειά της, μια απόλυση καθαρά τρομοκρατική.
Η απόλυση της κοινοποιήθηκε Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου, Σάββατο 29 Αυγούστου 2009, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων με άμεση παρέμβαση στην εργοδοσία την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009 υποχρέωσε την εργοδοσία σε ακύρωση της απόλυσης.
Η παρέμβαση του σωματείου στην εργοδοσία δεν έγινε στη λογική του ¨κοινωνικού διαλόγου¨ ούτε στη λογική ¨να παρακαλέσουμε¨ τον εργοδότη να τηρήσει ¨στοιχειωδώς τη νομιμότητα¨.

Η παρέμβαση πέτυχε τον στόχο της, δηλαδή την ακύρωση της απόλυσης, γιατί έγινε με όρους σύγκρουσης με την εργοδοσία, αφού ξεκάθαρα απαντήσαμε στην εργοδοσία, ότι σε περίπτωση που δεν επιστρέψει αμέσως η εργαζόμενη στη δουλειά της, η εταιρεία ¨ανοίγει¨ πόλεμο με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με τα ταξικά σωματεία και σύσσωμο το ΠΑΜΕ, και σε αυτή την σύγκρουση νικητές θα βγουν τα σωματεία, φέραμε μάλιστα και παραδείγματα από τις μάχες που δώσαμε στα CARREFOUR, στα LIDL, στα JUMBO στη WIND και πετύχαμε τις ακυρώσεις απολύσεων εργαζομένων.
Με αφορμή την ακύρωση της απόλυσης της συναδέλφου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έβγαλε Δελτίου Τύπου στο οποίο αναφέρει ότι η ¨συντονισμένη, αποφασιστική και χωρίς παραταξιακές προτιμήσεις, ενωτική παρέμβαση των σωματείων, έφεραν αποτέλεσμα¨.
Για την απόλυση της συναδέλφου, η παρέμβαση της ΟΙΥΕ όπως και του ΕΚΑ, ήταν ένα Δελτίου Τύπου που κατήγγειλε την απόλυση και μια προειδοποίηση ότι θα πάει το θέμα στα Δικαστήρια.
Δεν αμφισβητούμε την ¨ευαισθησία¨ της ΟΙΥΕ, για την συγκεκριμένη απόλυση, της Αργυρού Μαρίας που είναι εκλεγμένη στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, ¨ευαισθησία¨ όμως που δεν εκδηλώθηκε ούτε για τους απολυμένους της CARREFOUR, ούτε για τους απολυμένους της LIDL, ούτε για τον απολυμένο συνάδελφο από τα JUMBO, ούτε για τους χιλιάδες απολυμένους καθημερινά από χώρους εργασίας.
Στο Δελτίου Τύπου, η ΟΙΥΕ, αναφέρει ότι η διοίκηση της εταιρείας ¨αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόλυση και να τηρήσει στοιχειωδώς τη νομιμότητα ¨προφανώς γιατί η συγκεκριμένη συνάδελφος είναι μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου.
Δηλαδή σύμφωνα με τη λογική της ΠΑΣΚΕ (πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ και στο ΕΚΑ) οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων που δεν είναι μέλη Δ.Σ. Σωματείων δικαιολογούνται ως νόμιμες, αλλιώς για τι ποτέ η ΟΙΥΕ και το ΕΚΑ, δεν ασχολούνται με αυτές της απολύσεις, έστω και με Δελτίο Τύπου, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομες;
Οι διθύραμβοι της ΟΙΥΕ ¨για αυθαιρεσία και αλαζονεία εργοδοτών που δεν είναι ανίκητοι, όταν διεκδικούμε ενωτικά, αγωνιστικά και αποφασιστικά τα δικαιώματα μας¨, είναι κενά περιεχομένου, γιατί ενωτική, αγωνιστική και αποφασιστική παρέμβαση, είναι μόνο η συλλογική και δυναμική δράση των εργαζομένων με τα ταξικά τους σωματεία, με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης που έχει θέσεις και στόχο την σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους, την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, 35ωρο-7ωρο-5θήμερο με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η ΟΙΥΕ κλείνει το Δελτίο Τύπου, με το ότι ¨θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του ενωτικού αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων¨ αυτό και αν είναι το αποκορύφωμα της κοροϊδίας, ή όπως σοφά το λέει και ο λαός, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
Αναφέρει δικαιώματα εργαζομένων η ΠΑΣΚΕ που έχει συμφωνήσει με την εργοδοσία σε όλα τα αντεργατικά μέτρα από την απελευθέρωση του ωραρίου, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση, την ανασφάλιστη εργασία, την ύπαρξη δουλεμπορικών γραφείων μέχρι το 1 (ένα) ευρώ μικτά την ημέρα, αυξήσεις στους μισθούς.
Την ενότητα των εργαζομένων την διασπάει η στρατηγική και τακτική της ΠΑΣΚΕ, δηλ. ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, ¨που αγωνίζεται¨ να ενσωματώσει τους εργαζόμενους στη λογική της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, να ¨πείσει¨ τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να υποστούν θυσίες στο όνομα της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, που με νόθες εκλογές και σωματεία μαϊμού υποστηρίζει την εργοδοσία στο έργο της για την διάσπαση των εργαζομένων.
Η ΠΑΣΚΕ απειλούσε στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ότι θα ακυρώσει τις εκλογές του σωματείου σε περίπτωση ¨που δεν της βγουν τα κουκιά¨.
Δεν μπορούν να μιλούν για ενωτικό αγώνα και δικαιώματα των εργαζομένων αυτοί που είναι μέρος του προβλήματος και ο μοναδικός αγώνας που έκαναν και κάνουν είναι να υλοποιούν την πολιτική γραμμή του πολιτικού φορέα που εκπροσωπούν, του ΠΑΣΟΚ, δηλ. όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που περνούν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τους εργαζόμενους με στόχο βέβαια την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.
Κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στην ΠΑΣΚΕ ότι το να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους είναι το λιγότερο γελοιότητα.