10 Ιουν 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΚΛΑΔΙΚΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
εργαζόμενοι στο εμπόριο και της υπηρεσίες.

Το δίλημμα που βασανίζει όλους τους εργαζόμενους αυτές τις ημέρες, ανεξάρτητα από τον εργασιακό χώρο που βρισκόμαστε είναι :
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, απαγόρευση των απολύσεων, μέτρα προστασίας των ανέργων ή δεχόμαστε λόγω κρίσης να κάνουμε σκόντο αρκεί να έχουμε μια δουλειά να δουλεύουμε με πανάθλιους μισθούς, ωράρια, και εργασιακές σχέσεις, με τρομοκρατία και απολύσεις, όπως σχεδιασμένα προωθούν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χέρι- χέρι με τον ΛΑΟΣ και την Ν.Δ., με το μνημόνιο που ψηφίσαν με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω.
Σκέψου ότι την κρίση δεν τη δημιουργήσαμε εμείς.
Την κρίση τη δημιούργησαν τα τεράστια κέρδη που απέσπασαν από τη δική μας εκμετάλλευση.
Μεγάλες επιχειρήσεις στο Εμπόριο και της Υπηρεσίες δεκαετίες τώρα είχαν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλα κέρδη παρά την κρίση.
Η επιχείρηση ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ υποχρέωσε με την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να υπογράψουν από 8ωρίτες να γίνουν 6ωρίτες με αντίστοιχη μείωση στο μισθό και στο ασφάλιστρο τους.
Η επιχείρηση ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ εντατικοποιεί καθημερινά την δουλειά, απολύει εργαζόμενους, γιατί λιγότεροι εργαζόμενοι βγάζουν περισσότερη δουλειά, μεγιστοποιώντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, πληρώνοντας λιγότερο μισθό και ασφάλιστρο στους εργαζόμενους.
Η εταιρεία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ με επιστολή του προέδρου, καλεί τους εργαζόμενους μαχητικά και αισιόδοξα να μετατρέψουν της συμβάσεις τους από 8ωρίτες σε ωρομίσθιους με παράλληλη μείωση των μισθών κατά 12%.
Η επιχείρηση ΛΕΜΟΝΗΣ (ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ) προχώρησε σε 10 απολύσεις στην παραγωγή και προετοιμάζει άλλες 55 απολύσεις από τα καταστήματα επικαλούμενη την κρίση όταν η επιχείρηση έχει τόση αύξηση κερδών που κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ένδυσης-υπόδησης και πολυκαταστημάτων.
Σε κάθε χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι κάτω από την πίεση της απόλυσης και την τρομοκρατία που επιβάλει η εργοδοσία αναγκάζονται να δεχτούν μείωση των μισθών τους, εκ περιτροπής εργασία, μετατροπή του 8ωρου σε ωρομίσθιο, μερική απασχόληση χωρίς αυτό να τους εξασφαλίζει ότι δεν θα είναι η επόμενη φουρνιά των απολυμένων και μακροχρόνια ανέργων.
Εμείς έχουμε το δίκιο, έχουμε και τη δύναμη και είναι καιρός να τη χρησιμοποιήσουμε. Όσο εμείς δεν αντιδρούμε τα αντεργατικά μέτρα θα παίρνονται το ένα μετά το άλλο, Όσες υποχωρήσεις και θυσίες και αν κάνουμε και μετά την κρίση πάλι σε μας θα στείλουν το λογαριασμό, η ίδια και χειρότερη κατάσταση θα επικρατεί.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
εργαζόμενοι στο εμπόριο και της υπηρεσίες.

Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι συνεχώς αυξάνεται, δεν μπορεί να ανεχθεί κανείς, για τον ίδιο, την οικογένειά του, τα παιδιά του, το συνάδελφό του, την τάξη του, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, το χτύπημα συνολικά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έκρηξη της ανεργίας, τη χειροτέρευση συνολικά των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης.
Δεν είναι παράλογο σήμερα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να απολαμβάνουμε περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες δωρεάν παροχές, στην παιδεία, την υγεία, να δεχόμαστε μισθούς πείνας και συνθήκες εργασίας που θα καθορίζει κάθε φορά η μεγαλοεργοδοσία.
Απορρίψτε τη λογική του εργοδοτικού συνδικαλισμού της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Υπαλλήλων, του ΕΚΑ, που χθες σου έλεγαν ότι οι επιχειρηματίες είναι εταίροι μας και τώρα μας καλούν να σώσουμε με τις δικές μας θυσίες τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αυτές η δυνάμεις είναι αντίπαλοι μας.
Τώρα να μετατρέψουμε την αγανάκτηση μας σε οργανωμένη, μαχητική, αποφασιστική δύναμη που θα εμποδίσει την αντιλαϊκή πολιτική και θα ανοίγει το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Μέσα από Συσκέψεις, Συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, Συζητήσεις στους Χώρους Δουλειάς να οργανώσουμε τη δράση μας με μαζική συμμετοχή στα σωματεία μας, να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς Επιτροπές Αγώνα και Σωματειακές Επιτροπές.
Γιατί η οργάνωση στα σωματεία μας είναι το κλειδί για να βγούμε νικητές στην σύγκρουση με την εργοδοσία.
Μαζί με όλες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουμε και διεκδικούμε :

• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
• Όχι μεροκάματα και μισθούς στους νέους κάτω από τις Συλλογικές συμβάσεις.
• Απαγόρευση των απολύσεων, μέτρα προστασίας των ανέργων.
• Όχι στην κατάργηση της αποζημίωσης.
• Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. .
• Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασία της μητρότητας.
• Όχι μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
• Όχι στην προσπάθεια αποχαρακτηρισμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
• Όχι στην κατεδάφιση των συντάξεων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Α.Ε. & ΓΡΑΦΕΙΩΝ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ- ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΡΦΟΥΡ- ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ- DIA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΦΩΝ ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ LIDL Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ