11 Ιαν 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στο εμπόριο,
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιώντας τις εντολές της Ε.Ε. , των πολυεθνικών και των μονοπωλίων για εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών, μεθοδεύουν συστηματικά εδώ και χρόνια την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Στην προσπάθεια τους αυτή, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος και την ενιαία συλλογική αντίδραση των εργαζομένων στο εμπόριο (εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) πετάνε το μπαλάκι στις Νομαρχίες, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στις περιφέρειες τώρα και στα συνδικαλιστικά όργανα των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοεργοδοτών.
Η μεθόδευση για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, είναι άρρηκτα δεμένη και με την απελευθερωμένη εργασιακή σχέση, η οποία ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης, αλλά και με το κλείσιμο χιλιάδων μικρών καταστημάτων, οδηγώντας στην ανεργία και στην εξαθλίωση και εμποροϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους.
Στη μεθόδευση αυτή των κυβερνήσεων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων συναίνεσαν συνειδητά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ, ΕΚΑ που υλοποιώντας την στρατηγική των πολιτικών φορέων που εκπροσωπούν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) υπέγραψαν όλους τους νόμους που αφορούσαν στην απελευθέρωση του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων.
Σήμερα με αφορμή την κρίση του κεφαλαίου, οι μεγαλοεργοδότες σε συνεργασία με Περιφέρειες και Δήμους επιταχύνουν τις διαδικασίες για κατάργηση της Κυριακής αργίας, πρόσφατο παράδειγμα και η απόφαση της Νομαρχίας Αθήνας για λειτουργία των καταστημάτων Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010, η απόφαση της Περιφέρειας Κυκλάδων σε συμφωνία με το Εργατικό Κέντρο για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και τις αργίες από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, για τρεις μήνες, όπως και η απαίτηση της ΕΣΕΕ για άνοιγμα των καταστημάτων 3 Κυριακές το χρόνο.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία εμπορίου και υπηρεσιών, η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εμπορίου-Υπηρεσιών και η ΠΑΣΕΒΕ δηλώνουμε την αντίθεση μας στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και καλούμε σε ευρεία σύσκεψη σωματείων, σωματειακών επιτροπών και συνδικαλιστών
Δευτέρα 17 Γενάρη 2011 ώρα 6 το απόγευμα στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
για συντονισμό της δράσης μας,
Είναι κοινή μας απόφαση όλων των παραπάνω φορέων να παλέψουμε για :
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
• Ενιαίο, εθνικό, υποχρεωτικό ωράριο μέχρι 48 ώρες λειτουργία των καταστημάτων.
• Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, 35ωρο-7ωρο-5θήμερο, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤ/ΩΝ & ΙΔ. ΕΠΙ/ΩΝ ΠΕΙΡΑΙ,Α ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤ/ΤΑ CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤ/ΤΑ LIDL Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ PRAKTIKER HELLAS, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙX/ΣΗ ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΣΕΤ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΠΑΣΕΒΕ