30 Μαΐ 2011

ΠΑΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2011
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου μας (Ο.Ι.Υ.Ε.) για μια ακόμη χρονιά προχωρά στην υπογραφή Σ.Σ.Ε όχι μόνο πίσω από τις δυνατότητες και τις ανάγκες μας αλλά και στην γραμμή που θέλουν εργοδότες και κυβέρνηση.
Δηλαδή με μείωση μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων.
Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί (Η/Υ ΒΙΜΗΧΑΝΙΑΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ- ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ-ΦΥΛΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-ΚΟΥΡΙΕΡ-ΒΙΒΛΙΩΠΟΛΕΙΩΝ-ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ-ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) είναι μονοετούς διάρκειας, ακολουθούν την τακτική της ΓΣΕΕ για πάγωμα των αυξήσεων το 2010 και αυξήσεις στο ύψος του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το 2011 – 2012 δηλαδή 5 – 6 % κάτω από τον πληθωρισμό στην χώρα μας.
Αυτές οι συμβάσεις που η συμβιβασμένη πλειοψηφία υπογράφει στο όνομα της διαφύλαξης του θεσμού των Σ.Σ.Ε. είναι απαράδεκτος συμβιβασμός ερήμην των εργαζόμενων του κλάδου και δεν πρέπει να γίνουν αποδεχτές.
Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ – Εμπορίου παίρνει την πρωτοβουλία συζήτησης και συσπείρωσης του κλάδου σε μια πρόταση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες.

Σε μια πρόταση που μπορεί να γίνει αφετηρία συσπείρωσης, οργάνωσης, αντίστασης των εργαζομένων του κλάδου στην επίθεση των εργοδοτών και αντεπίθεσης, συντονισμού και ενίσχυσης όσων δυνάμεων στον κλάδο απορρίπτουν και γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές της εργοδοσίας που ταυτόχρονα είναι και πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υλοποιούν τις πολιτικές των κομμάτων τους.
Η πρόταση για συλλογική σύμβαση με ενιαία αιτήματα για όλο τον κλάδο είναι αναγκαία γιατί :
 Διανύουμε τους πρώτους μήνες του 2011 και οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να έχουν πάρει μέχρι σήμερα δεκάρα τσακιστή με την εργοδοσία να απειλή θεούς και δαίμονες όποιον ζητήσει να πληρωθεί με την ΣΣΕ του κλάδου που ανήκει.
 Έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ακόμα πιο επιθετική η στάση της εργοδοσίας απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, ότι δε θα ισχύσει καμία κλαδική σύμβαση πάνω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ, δηλαδή στην πράξη καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα σε αυτό που αποτελούσε εμπόδιο στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και τις ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος μας.
Η πρόταση μας είναι ρεαλιστική γιατί :
 Μεγάλες επιχειρήσεις στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες δεκαετίες τώρα είχαν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλα κέρδη παρά την κρίση.
 Οι δέκα πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου ( ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Πέντε, Μασούτης, Μετρό, ΕΝΑ ΑΕ, Carrefour-Μαρινόπουλος, ΙΝΚΑ Χανίων ΣΥΝΠΕ, Ανδρικόπουλος και Χαλκιαδάκης),
αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 3% για να φτάσουν τα 10,7 δισ. Ευρώ το 2007 (οι ίδιες αλυσίδες έκαναν συνολικό τζίρο 8,2 δισ. ευρώ το 2003).
 Ενδεικτικό της συγκέντρωσης του κλάδου είναι το παρακάτω στοιχείο: οι δέκα παραπάνω πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου διαχειρίζονται το 77% του συνολικού κύκλου εργασιών και αποσπούν το 84% των συνολικών καθαρών.
 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν σημαίνει αύξηση μόνο στον βασικό μισθό η το ημερομίσθιο, αλλά μια σειρά δικαιώματα όπως, ωράρια εργασίας, ασφαλιστικά δικαιώματα, επιδόματα γάμου, ασθένειας, προστασία της μητρότητας, φροντίδα των παιδειών μας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, είναι δηλαδή των σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης απέναντι στα μονοπώλια και της πολυεθνικές που χρόνια τώρα καρπώνονται των πλούτο που εμείς παράγουμε.
 Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταργηθούν στην πράξη η συλλογικές συμβάσεις γιατί κατακτηθήκαν με το αίμα και τους αγώνες των πατεράδων μας. Είναι ένα ουσιαστικό όπλο τις άμυνας μας απέναντι στους εργοδότες.
Κυβέρνηση και εργοδότες επιδιώκουν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας γιατί θέλουν πιο φτηνούς εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Η απουσία ισχυρής κλαδικής οργάνωσης, η συνεργασία μεγάλου μέρους των συνδικάτων του κλάδου με την εργοδοσία ή μικρή μαζικότητα των συνδικάτων του κλάδου οδηγούν τους εργαζόμενους να νοιώθουν απροστάτευτοι, να οδηγούνται σε επώδυνους συμβιβασμούς προκειμένου να πιάσουν ή να διατηρήσουν την δουλειά τους.
Απέναντι σε αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο χρειάζεται να σηκώσουμε το ανάστημά μας.
Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα δυνατό μαζικό κίνημα αντίστασης σε κάθε επιχείρηση σε κάθε κλάδο για να μην υπάρξουν άλλες απολύσεις αλλαγές ωραρίων και απλήρωτη δουλειά ,για την προστασία των άνεργων για να αποκρούσουμε τα νέα αντεργατικά εγκλήματα ,για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους με δικαιώματα.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενο. Δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν αποδεχόμαστε τα βάρβαρα μέτρα που καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά.
Δυναμώνουμε την αντίσταση μας με οργάνωση παντού, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς.
Ενισχύουμε – μαζικοποιούμε τα ταξικά μας συνδικάτα, κανένας εργαζόμενος έξω από το σωματείο του. Κανένας μόνος του. Όλοι για έναν και ένας για όλους
Κανένα σωματείο κλαδικό- επιχειρησιακό να μην υπογράψει καμία επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση που θα προβλέπει μείωση μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων.

Γυρίζουμε την πλάτη στους εργοδοτικούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές που μαζί με την εργοδοσία μας καλούν να συμβιβαστούμε, να υποταχτούμε στις ορέξεις τις εργοδοσίας γιατί τώρα έχουμε κρίση γιατί έτσι τάχα δεν θα κλείσουν μαγαζιά και επιχειρήσεις.
Είναι δυνάμεις που δουλεύουν για την υποταγή της εργατικής τάξης βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους.
Αποτελούν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στις γραμμές μας. Προσφέρουν υπηρεσίες στο κεφαλαίο, στους εργοδότες για να περνά με τις λιγότερες αντιδράσεις η επίθεση τους και το τσουνάμι των αντιλαϊκών μέτρων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Η πρόταση αυτή της Γραμματείας του ΠΑΜΕ αποτελεί βάση συζήτησης.
Είναι ανοιχτή για συμπλήρωση και βελτίωση από τα Δ/Σ των συνδικάτων και των εργαζόμενων του κλάδου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
• Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους, μέχρι 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
• Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομοθετική κατοχύρωση της.
• Υπαλληλική ιδιότητα για όλους τους εργαζόμενους. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
• Αυτόματη μετατροπή των όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου –μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
• 35ωρο, 7ωρο, 5νθήμερο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
• Μονοετής Σ.Σ.Ε.
• 1400 ευρώ κατώτερο μισθό, 56 ευρώ ημερομίσθιο.
• Επίδομα 5% για κάθε παιδί μέχρι το τρίτο.
• Διάλειμμα 10 λεπτών ανά 2 ώρες ή εναλλακτικά 1 μέρα ρεπό το μήνα για την συνεχόμενη χρήση Η/Υ (ειδικά στις άμεσα σχετιζόμενες ειδικότητες).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
• Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα να υπάρχουν, χώροι τραπεζαρίας με δωρεάν φαγητό, καφέ, αναψυκτικά.
• Παιδικοί σταθμοί δωρεάν για όλους τους εργαζομένους.
• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας, με αντίστοιχες υποδομές.
• Γιατροί Εργασίας, Τεχνικοί Ασφάλειας, νοσηλευτές, άμεσα στα εμπορικά κέντρα και τις επιχειρήσεις με πάνω από 500 εργαζόμενους.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
• Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά όσοι εργάζονται ως πωλητές, ταμίες πολυκαταστημάτων, σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, καθαρίστριες συνεργείων.
• Βαρέα και ανθυγιεινά στους SECURITY, για τους εργαζόμενους ως συνοδούς και όσους καταμετρούν χρήματα.
• Κατοχύρωση της ειδικότητα εργαζομένου στα ψυγεία με βαρέα και ανθυγιεινά.
• Έξι (6) ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ
• Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
• Κατάργηση όλων των βάρβαρων μέτρων και του Προεδρικού Διατάγματος, που νομιμοποιούν την εργασία από τα 15 έτη, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σύγχρονο παιδικό δουλεμπόριο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
• Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
• Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
• Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Το βιβλιάριο Υγείας να εκδίδεται για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα, θα έχει χαρακτήρα μόνο «υγειονομικής ταυτότητας», χωρίς καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
• Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια για κάθε παιδί με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη.
• Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες.
• Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση απόλυσης της εγκύου.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ