25 Μαΐ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη αντεργατική επίθεση. Μέσα στους χώρους δουλειάς η εργοδοτική επιθετικότητα δεν έχει όρια. Το κεφάλαιο έχοντας στα χέρια του ένα τεράστιο οπλοστάσιο με αντεργατικούς νόμους , και την ισχυρή και δηλωμένη στήριξη της κυβέρνησης απαιτεί το τσάκισμα των εργατών. Μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία ,απλήρωτη εργασία, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τρομοκρατία, απολύσεις και ανεργία είναι η μαύρη πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά. Ένα προς ένα τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στοχεύουν στην εξαθλίωση των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων για τη μέγιστη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που προκαλεί η εκτίναξη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, τα μονοπώλια συμπιέζουν στο έπακρο την τιμή της εργατικής δύναμης, καταπατούν κάθε εργατικό δικαίωμα .Μεγάλες επιχειρήσεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες δεκαετίες τώρα είχαν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλα κέρδη πάρα την κρίση. Η εταιρία ΠΛΑΙΣΙΟ δεν αποτελεί εξαίρεση . Απ’ τη μια διαφημίζει στους εργαζόμενους ότι είναι στις 100 αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της Ευρώπης, με άνοιγμα αγορών στα Βαλκάνια-νέο κατάστημα στη Βουλγαρία, κι απ’ την άλλη οι εργαζόμενοι μέσα στην εταιρία είναι αντιμέτωποι με απολύσεις , ωράρια λάστιχο , εντατικοποίηση της εργασίας ( ένας εργαζόμενος για πολλά πόστα), κατάργηση διαλειμμάτων , απλήρωτες υπερωρίες κι όλα αυτά για 700 ευρώ.
Η εταιρία ΠΛΑΙΣΙΟ έχει φτάσει και στο σημείο να διεξάγει πρωτάθλημα παραγωγικότητας μεταξύ των καταστημάτων, η τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος (εργαζόμενοι) απολύεται σύσσωμη. Επίσης απολύει εργαζόμενους που δεν ταιριάζουν με το προφίλ της εταιρίας ή που δεν έχουν καλή επικοινωνία με αυτή. Ουσιαστικά αυτοί οι εργαζόμενοι που απολύονται είναι αυτοί που διεκδίκησαν αντίγραφο της σύμβασης που είχαν υπογράψει και η εταιρία δεν έχει δώσει ποτέ , διεκδίκησαν να δουλεύουν γι’ αυτό που προσλήφθηκαν και να κάνουν διάλειμμα, αλλά αυτά δεν ταιριάζουν με το προφίλ της εταιρίας!
Πρωτοπόρα θα λέγαμε πως είναι η εργοδοσία στο ΠΛΑΙΣΙΟ και για το σχέδιο που εφαρμόζει προκειμένου να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων με ιδεολογήματα όπως ότι ταυτίζονται τάχα τα συμφέροντα τους μ’ αυτά της εταιρίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί πρωινά και βραδινά μίτινγκ , που τους καλεί να ταχθούν ενάντια στις απεργίες που πλήττουν τον τζίρο του καταστήματος, απαγορεύει τις συζητήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, περνά τους εργαζόμενους από ψυχολόγο προκειμένου αφενός να τους αποπροσανατολίσει απ’ την αιτία των προβλημάτων κι αφετέρου να νομιμοποιήσει το κάρφωμα μεταξύ των συναδέλφων.
Όλα αυτά ένα και μόνο στόχο έχουν: την απρόσκοπτη κερδοφορία της επιχείρησης, οποία επιτυγχάνεται μόνο με την εξαθλίωση των εργαζομένων, δηλαδή όσο πιο «φτηνός» είναι ο εργαζόμενος τόσο περισσότερα είναι τα κέρδη της εταιρίας.
Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι η οργανωμένη και συλλογική δράση μας!
Σε καλούμε στο κλαδικό σου σωματείο για να φτιάξουμε σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε όλα τα καταστήματα ΠΛΑΙΣΙΟ γιατί μόνο με την ενεργή συμμετοχή μας μαζί με το κλαδικό μας σωματείο αναχαιτίζουμε την επιθετικότητα της εργοδοσίας.
Σε καταστήματα που οι εργαζόμενοι μαζί με το κλαδικό τους σωματείο, τον σύλλογο εμποροϋπαλλήλων Αθήνας , προχώρησαν σε αυτή τη μορφή οργάνωσης είχαμε αποτελέσματα.