27 Σεπ 2011

ΑΡΘΡΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Μακριά από τις «δηλώσεις ρητής επιφύλαξης»


Στη λαίλαπα της φοροληστείας που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, στην απροκάλυπτη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την κυβέρνηση, την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Εχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και διάφορους καλοθελητές, που εμφανίζονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα «άδικα μέτρα», και την ίδια στιγμή νουθετούν τους εργαζόμενους να πάνε να πληρώσουν... και μετά να διαμαρτυρηθούν.

Ετσι, τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από χέρι σε χέρι και με όποιο άλλο δυνατό τρόπο, διάφορες «Δηλώσεις Ρητής Επιφύλαξης», βάσει των οποίων ο πολίτης, αφού πληρώσει τα χαράτσια, θα δηλώνει την πρόθεσή του «περί αναζητήσεως του ποσού τούτου ως και των λοιπών καταβληθεισομένων δόσεων... διά παντός νομίμου μέσου ή διαδικασίας και δυνάμει αποφάσεως οιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή δικαστηρίου». Με άλλα λόγια, λένε στα θύματα των μέτρων: Δίκιο έχετε που αντιδράτε αλλά πρώτα πληρώστε, πρώτα νομιμοποιήστε την παρανομία, πρώτα αποδεχτείτε την κλοπή, υποταχθείτε σ' αυτή και μετά διεκδικήστε το δίκιο σας! Φτηνό το κόλπο αλλά άκρως προκλητικό.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Γνωρίζουν, επίσης, πως ό,τι τους πάρουν σήμερα δε θα γυρίσει πίσω ποτέ.

Αρα, όσοι προβάλλουν ως λύση και διέξοδο το «πληρώστε με επιφύλαξη», στην ουσία θέλουν να υπονομεύσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα στηρίζουν την φοροεπέλαση και ας καμώνονται για τα θύματά της. Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες μια λύση έχουν. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την κατάργηση των μέτρων στην πράξη. Από τη μαζική και οργανωμένη άρνηση πληρωμών.