6 Δεκ 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4/12/2011


Η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα και σύμφυτο στοιχείο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Είναι γενική αρχή της καπιταλιστικής κίνησης ¨η φτώχια και η εξαθλίωση σου είναι η ζωή μου¨ για το κεφάλαιο απέναντι στη μισθωμένη εργατική δύναμη.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης, όταν η τάξη του κεφαλαίου νοιώθει είτε ατομικά (στις μετοχικές εταιρείες) είτε συλλογικά, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο (ευρωζώνη) είτε διεθνώς να απαξιώνεται μέρος του πλούτου που έχει συσσωρεύσει.

Η ανεργία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε χρόνων.

Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 25-34 ετών και υψηλό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες.

Η Ε.Ε., για να ¨κουκουλώσει¨ το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι εκρηκτικό, με οδηγίες προς τα κράτη-μέλη της, δίνει ¨γραμμή¨, ότι εργαζόμενος θεωρείται ακόμα και αυτός που απασχολείται έστω και 1 (μία) ώρα το μήνα.

Σε εθνικό επίπεδο οι κυβερνήσεις μέσω του ΟΑΕΔ, έχουν ξεδιπλώσει ένα σύνθετο σχεδιασμό με επιδοτούμενες προσλήψεις μέσω μαθητείας, επιδοτούμενα σεμινάρια, επαφή με τοπικές εργοδοτικές οργανώσεις σε κάθε περιοχή, καμπάνια και εκδηλώσεις για ανέργους.

Επίσης είναι ¨πολύ της μόδας¨ και συστηματικά θα αρχίσει να εφαρμόζεται, προωθείται πολύ το τελευταίο διάστημα η ¨κοινωφελής εργασία¨ που συνδέεται με την ¨κοινωνική οικονομία¨ και εφαρμόζεται από ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΜΚΟ) σε συνεργασία με τους Καλλικρατικούς δήμους.

Με τον όρο ¨κοινωνική οικονομία¨ το κεφάλαιο αποδίδει οικονομικές δραστηριότητες που δεν είναι δημόσιες, ούτε ιδιωτικές, αλλά είναι οργανωμένες από ιδιώτες και σύνολα ιδιωτών, θεωρούνται ότι δεν έχουν ως στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου αλλά την εξυπηρέτηση σκοπών της κοινωνίας συνολικά.

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα ¨κοινωφελούς εργασίας ;

Είναι πεντέμισι μήνες δουλειάς, με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μισθός 625 ευρώ μικτά, κάτω και από την ελάχιστη αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη, και ουσιαστικά πελατειακή σχέση με τις ΜΚΟ να νοικιάζουν εργαζόμενους στου δήμους και σε εργοδότες, φυσικά με το αζημίωτο.

Για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην πολιτική και την οικονομία.

Η οριστική εξάλειψη της ανεργίας προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό της οικονομίας από μια λαϊκή εξουσία, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η ανεργία ως λαϊκό πρόβλημα απασχολεί συνολικά τη δράση μας.

Άνεργοι δεν είναι μόνο οι απολυμένοι και οι οικογένειες τους, αλλά και οι νέοι άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στην παραγωγή αλλά δεν βρίσκουν δουλειά.

Εμείς ως κλαδικό σωματείο θεωρούμε ότι ο άνεργος συνάδελφος μας είναι κομμάτι δικό μας, κομμάτι της εργατικής τάξης. Δεν τον αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα, είμαστε αντίθετοι κάθετα στην λογική που βάζουν κάποιες ομάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ να δημιουργήσουν σωματεία ανέργων – ξεκομμένους από τους κλάδους τους, και από την ταξική πάλη, και απομονωμένους.

Τους ανέργους του κλάδου μας τους θεωρούμε ενεργό κομμάτι του κλαδικού σωματείου, είναι ανάγκη για τον άνεργο και την οικογένεια του, να μην κλείνεται στο καβούκι του, να μην αντιμετωπίζει ατομικά ή μοιρολατρικά τις συνέπειες της ανεργίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Το πρόγραμμα δράσης είναι ¨δεμένο¨ με το σχέδιο κλαδικής συλλογικής σύμβασης που παλεύουμε.

Ειδικότερα για τον άνεργο – το πλαίσιο σύμβασης λέει:

• Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα ανεργίας.

• Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

• Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση τους επιδόματος ανεργίας.

• Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις .

• Το βιβλιάριο υγείας να εκδίδεται για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα, θα έχει χαρακτήρα μόνο ¨υγειονομικής ταυτότητας¨ , χωρίς καμία πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

• Ο άνεργος να μην πληρώνει εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς .

• Έκτακτο επίδομα για τους ανέργους 1000 ευρώ, τώρα.

Στη σύσκεψη αυτή, οι ίδιοι οι άνεργοι δημιούργησαν Επιτροπή Ανέργων και αποφάσισαν τα εξής:



- Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΕΔ, Πειραιώς 52, ώρα 10 το πρωί, για να διεκδικήσουμε το έκτακτο επίδομα και το επίδομα ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

- Δευτέρα 12 Δεκέμβρη 2011 ώρα 10 το πρωί στο Υπουργείο Μεταφορών (στάση ΜΕΤΡΟ Εθνική Άμυνα) Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, να διεκδικήσουμε δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους σε όλα τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

- Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011 συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τους ανέργους, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια.



Άνεργοι εμποροϋπάλληλοι, οι παρεμβάσεις του σωματείου μαζί με τους ανέργους θα συνεχιστούν, και πέρα από τις παραπάνω ημερομηνίες, θα είναι παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, στη ΔΕΗ για τα χαράτσια, σε τράπεζες, στο Υπουργείο Εργασίας, και όπου χρειαστεί να πιέσουμε για μέτρα ανακούφισης των ανέργων.

Η ανεργία δεν είναι προσωπικό μας πρόβλημα, είναι πρόβλημα κοινωνικό.

Όσο περισσότεροι άνεργοι συμμετέχουμε στο σωματείο μας και διευρύνουμε την Επιτροπή Ανέργων, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η παρέμβαση μας.

Ελάτε σε επαφή με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μην αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά την ανεργία μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ