30 Σεπ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργη, άνεργε
στον επισιτισμό-τουρισμό, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες

Οργανώσου στα Συνδικάτα και στα Σωματεία σου,
Σωματειακές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς

... γιατί ενώ εμείς ζούμε τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, με ανασφάλιστη εργασία, χαμηλούς μισθούς, εντατικοποίηση της δουλειάς, εξαντλητικά ωράρια, μερική απασχόληση, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, συνολική επίθεση της εργοδοσίας δεμένη με τρομοκρατία και απολύσεις…
…οι εργοδότες απολαμβάνουν προκλητικά τον πλούτο που ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ παράγουμε, καταργώντας στην πράξη τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Σκέψου καλά
Οι ορντινάτσες της πλουτοκρατίας, τα κόμματα που την υπηρετούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, με τις πολιτικές τους αποφάσεις καταδυναστεύουν σε όλους τους τομείς της ζωής, την εργατική, λαϊκή οικογένεια, με την υπογραφή και συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που προσπαθούν να σε πείσουν πως ρεαλιστικό είναι ότι συμφέρει τους εργοδότες.
Όλοι αυτοί μας επιβάλουν να κάνουμε θυσίες για να μην ¨πτωχεύσει¨ η Ελλάδα . Μόνο που δεν τους καίγεται καρφάκι για τη χώρα και το λαό. Τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου τρέμουν μη φουντάρουν. Αυτά εννοούν λέγοντας ¨Ελλάδα¨ .
Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους για εμάς και τις οικογένειες μας. Η μοιρολατρία και η απογοήτευση πρέπει να μετατραπεί σε οργή και αγανάκτηση, να τα κάνουμε δράση, με την οργάνωση μας στα Συνδικάτα μας, με Σωματειακές επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, με τις λαϊκές επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Με δεσμούς αλληλεγγύης με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους εργάτες γης, με τους, μαθητές, τους σπουδαστές, τους συνταξιούχους, τις εργαζόμενες ή και άνεργες γυναίκες, δηλαδή με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουμε από αυτή την πολιτική.
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Συλλογική, μαζική, ανυπακοή και απειθαρχία στις κυβερνήσεις τους, στα πολιτικά τους κόμματα, Στην Ευρωπαϊκή τους Ένωση, στην μεγαλοεργοδοσία. Ανυπακοή και απειθαρχία στην τρομοκρατία μέσα και έξω από το χώρο εργασίας.
Με την οργανωμένη δράση μας βάζουμε εμπόδια στις ανατροπές που επιβάλουν καθημερινά στη ζωή μας, για αυτό είναι αναγκαία και η δική μας συμμετοχή.

• Στις 8 Οκτώβρη ημέρα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούμε παρέμβαση από τα Σωματεία και από εργαζόμενους των κλάδων μας στην Ι΄ ΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (3ης Σεπτεμβρίου 33, Αθήνα) για τα χαράτσια και τη δηλωμένη απόφαση των σωματείων μας να αρνηθούμε μαζικά και οργανωμένα την πληρωμή τους.


• Λαϊκός ξεσηκωμός στην 24ωρη Πανελλαδική, Πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη, για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους, με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

27 Σεπ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στο Άττικα

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σαρωτικά και δεν έχουν τελειωμό. Θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα.

Έχουν ήδη συμφωνήσει και το εφαρμόζουν καιρό τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ , τα στηρίγματα τους, η ΕΕ και η τρόικα, όσοι συναινούν για να σωθεί δήθεν η χώρα, κάνουν τα πάντα για να σωθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Έχουν ήδη επιβάλει με την πολιτική τους την χρεοκοπία τη δική μας, των εργαζομένων και των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς.

Οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον κλάδο του εμπορίου μας πετάνε στην ανεργία, ή μας αφήνουν απλήρωτους για μήνες ενώ εργαζόμαστε καθημερινά σκληρά, με στόχο βέβαια την μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Πληρώνουμε για την παιδεία, πληρώνουμε για την υγεία, για την μετακίνηση, αφαιμάζουν το εισόδημα μας με τα χαράτσια και τη φοροληστεία, απαιτούν να υποστούμε και άλλες θυσίες μειώνοντας το μισθό μας, εξαναγκάζοντας μας να δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά και ταυτόχρονα μας περνάνε καθημερινά από ¨αξιολόγηση¨ και μας απολύουν .

Η μεγαλοεργοδοσία στο Άττικα μας έχει επιβάλει εξοντωτικές συνθήκες εργασίας σε ένα κτίριο χωρίς φυσικό αερισμό, με δυνατά φώτα, χωρίς καν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας (κοινές τουαλέτες για εργαζόμενους και πελάτες ).

Χίλιοι περίπου εργαζόμενοι στο κέντρο της Αθήνας σε ένα κτίριο που εξωτερικά φαντάζει χλιδάτο και εσωτερικά είναι ένα σύγχρονο ¨Νταχάου¨ για τους εργαζόμενους.

Όχι λίγες φορές οι εργαζόμενοι στο Αττικα λιποθυμούν από την εντατικοποίηση και από τα μεγάφωνα αναζητούν κάποιο γιατρό ανάμεσα στους πελάτες για να προσφέρει πρώτες βοήθειες.

Η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια, η μη κατάλληλες συνθήκες υγιεινής δημιουργούν επαγγελματικές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να μην εκδηλώνονται άμεσα στον κάθε εργαζόμενο, αλλά επιβαρύνουν καθημερινά τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Είναι αναγκαίο, επιβάλλεται από τις συνθήκες να υπάρχει γιατρός καθημερινά στο χώρο εργασίας, σε ειδικό άμεσα προσβάσιμο διαμορφωμένο χώρο, με κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό, γιατρό ο οποίος θα έχει πλήρη ενημέρωση για την υγεία των εργαζομένων με ιατρικούς φακέλους και τα απαραίτητα φάρμακα, όπως και φαρμακείο που θα πρέπει να είναι πλήρως εφοδιασμένο.

Οι εργαζόμενοι να μπορούν να πηγαίνουν στο ιατρείο οποιαδήποτε στιγμή του ωραρίου τους που θα προσμετράτε στο χρόνο εργασίας και δεν θα θεωρείται λόγος επίπληξης.

Επιβάλλεται, είναι αναγκαίο να υπάρχει παιδικός σταθμός για τις εργαζόμενες γυναίκες στο Άττικα.

Είναι το λιγότερο προκλητικό οι εργαζόμενες μητέρες στο ΄Αττικα, όπου αρκετές από αυτές έχουν να πληρωθούν μήνες, .να μην έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους, όλες αυτές τις ατέλειωτες ώρες που παράγουν ασύλληπτα κέρδη για την εργοδοσία.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με παρέμβαση στην εργοδοσία θα ζητήσει άμεσα να πραγματοποιηθούν τα δυο παραπάνω αιτήματα τα οποία έτσι και αλλιώς είναι μέρος του σχεδίου κλαδικής σύμβασης.

Για να επιβάλουμε τα αυτονόητα αιτήματα που είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής είναι αναγκαία και απαραίτητη η συμμετοχή σου και η δράση όλων μας με το κλαδικό σωματείο για να υλοποιηθεί το σχέδιο κλαδικής σύμβασης που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ

Παράσταση αφιερωμένη στα 65 χρόνια της ΠΣΟ και της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης των συνδικάτων – μελών της ΠΣΟ

Στο κάλεσμα της ΠΣΟ για συντονισμό όλων των συνδικάτων για τις 3 Οκτώβρη στον αγώνα για 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, ελευθερία στους 5 Κουβανούς ήρωες, απαντάμε με το θεατρικό έργο του Μπ. Μπρέχτ «ο κύκλος με την κιμωλία».

Αξιοποιούμε την παράστασή μας στην οποία συμμετέχουν εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες, σπουδαστές για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλα τα ταξικά συνδικάτα μέλη της ΠΣΟ.

Την Κυριακή 2 Οκτώβρη στον Πολυχώρο Άννα-Μαρία Καλουτά (Τιμοκρέοντος 6α – Νέος Κόσμος) στις 8.00 το βράδυ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα ταξικά συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να τιμήσουν με την παρουσία τους τα 65 χρόνια της ΠΣΟ και την παγκόσμια ημέρα δράσης.

Για όλους εμάς το «εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε» είναι σκοπός και όχι απλό σύνθημα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
           ΠΑΜΕ

ΑΡΘΡΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Μακριά από τις «δηλώσεις ρητής επιφύλαξης»


Στη λαίλαπα της φοροληστείας που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, στην απροκάλυπτη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την κυβέρνηση, την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Εχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και διάφορους καλοθελητές, που εμφανίζονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα «άδικα μέτρα», και την ίδια στιγμή νουθετούν τους εργαζόμενους να πάνε να πληρώσουν... και μετά να διαμαρτυρηθούν.

Ετσι, τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από χέρι σε χέρι και με όποιο άλλο δυνατό τρόπο, διάφορες «Δηλώσεις Ρητής Επιφύλαξης», βάσει των οποίων ο πολίτης, αφού πληρώσει τα χαράτσια, θα δηλώνει την πρόθεσή του «περί αναζητήσεως του ποσού τούτου ως και των λοιπών καταβληθεισομένων δόσεων... διά παντός νομίμου μέσου ή διαδικασίας και δυνάμει αποφάσεως οιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή δικαστηρίου». Με άλλα λόγια, λένε στα θύματα των μέτρων: Δίκιο έχετε που αντιδράτε αλλά πρώτα πληρώστε, πρώτα νομιμοποιήστε την παρανομία, πρώτα αποδεχτείτε την κλοπή, υποταχθείτε σ' αυτή και μετά διεκδικήστε το δίκιο σας! Φτηνό το κόλπο αλλά άκρως προκλητικό.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Γνωρίζουν, επίσης, πως ό,τι τους πάρουν σήμερα δε θα γυρίσει πίσω ποτέ.

Αρα, όσοι προβάλλουν ως λύση και διέξοδο το «πληρώστε με επιφύλαξη», στην ουσία θέλουν να υπονομεύσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα στηρίζουν την φοροεπέλαση και ας καμώνονται για τα θύματά της. Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες μια λύση έχουν. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την κατάργηση των μέτρων στην πράξη. Από τη μαζική και οργανωμένη άρνηση πληρωμών.

26 Σεπ 2011

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - ΚΟΛΑΣΗ


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και νέες

Από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας εκβιασμός χωρίς προηγούμενο στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, να προσαρμοστεί στα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας και να πάψει να αντιδρά στα χαράτσια.

Τα ψευδοδιλλήματα για επικείμενη χρεοκοπία και στάση πληρωμών, αν δεν πιαστούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου, απευθύνονται σε ένα λαό που έχει ήδη χρεοκοπήσει.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ-ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ-ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ

Αρνούμαστε να πληρώσουμε γιατί είμαστε άνεργοι και το επίδομα ανεργίας είναι 400 ευρώ, γιατί είμαστε νέοι και παίρνουμε 500 ευρώ το μήνα πρώτο μισθό, γιατί είμαστε απλήρωτοι για μήνες, σε μεγάλες επιχειρήσεις ήδη υπάρχει παύση ή και καθυστέρηση πληρωμών, γιατί στα PRAKTIKER και στα LIDL τους 8ωρους τους μετατρέπουν σε 6ωρους και 4ωρους με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών μας, γιατί στα SPRIDER η εργοδοσία σε συνεργασία με το εργοδοτικό σωματείο μείωσαν τους μισθούς κατά 20%, γιατί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου χάνεται ένας ακόμα μισθός, γιατί αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 13% σε 23% , γιατί τα σχολεία δεν έχουν βιβλία και καθηγητές και το πετρέλαιο θέρμανσης το πληρώνουμε εμείς οι γονείς, γιατί ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα μισθό πείνας ανά οικογένεια.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ

• Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6.30μ.μ. ενάντια στα φοροχαράτσια.

Προσυγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Αγ. Φιλοθέης 5β

στις 6.00 το απόγευμα, με τα εντάλματα στο χέρι για να τα επιστρέψουμε στο Υπ. Οικονομικών.

• Σάββατο 1 Οκτώβρη ώρα 9 το πρωί συγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συλλαλητήριο στον πεζόδρομο της Ερμού και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου στο Υπ. Οικονομικών.

• Τετάρτη 5 Οκτώβρη συμπαραστεκόμαστε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ κόντρα στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών στις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Να οργανώσουμε τη συζήτηση και τον αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα μικρομάγαζα, συντονίζουμε τη δράση μας για τη συλλογική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, μαζικοποιούμε το σωματείο μας, στήνουμε σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη στους ανέργους, στους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται, στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, δάνεια και φόρους.

Προετοιμάζουμε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, ξεσηκώνουμε όλους τους εργαζόμενους και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με την 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία Τετάρτη 19 Οκτώβρη.


ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΩΡΑ 6.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 6.30Μ.Μ.



ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΥΣ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ( ΣΕΑ ) καταγγέλλει και προειδοποιεί τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου, ότι οι απειλές και η τρομοκρατία στους συναδέλφους θα πέσουν στο κενό, θα σκοντάψουν στον οργανωμένο και ταξικό αγώνα των εμποροϋπαλλήλων. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης ( ΣΕΛΠΕ ), οι μεγαλέμποροι δηλαδή του κλάδου, βγαίνουν ανοιχτά και εκβιάζουν πως « ΚΑΘΕ 1% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 1% ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ», αναφερόμενοι στην αύξηση ντροπή του 1,6%, που υπέγραψε η ΟΙΥΕ με την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ.

Και δεν μένουν μόνο σε αυτό, αξιώνουν την πλήρη κατάργηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, αλλά και την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων. Άκρως αποκαλυπτική η ανακοίνωση τους, δια στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου του ΣΕΛΠΕ, Αντώνη Μακρή, για τα σχέδια και τις απαιτήσεις τους. Όχι ότι έχουν αφήσει και τίποτα όρθιο, αλλά στο όνομα της οικονομικής κρίσης και στο να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα τους απαιτούν εργαζόμενους δεμένους – εργαζόμενους τζάμπα. Και είναι αυτοί που τόσα χρόνια θησαυρίζουν ξεζουμίζοντας μας, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, μισθούς πείνας, με εξαντλητικά ωράρια. Αυτοί που έχουν κάνει μόδα των καιρών, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, την απόλυση, την απληρωσία, την ανασφάλιστη εργασία. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκουν πάτημα και στήριξη στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, της τρόικας, καθώς και των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση απαιτείται από όλους τους εμποροϋπάλληλους και ανέργους του κλάδου οργανωμένα να παλέψουν μέσα από το σωματείο τους, στήνοντας σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, δίνοντας συλλογική απάντηση αντεπίθεσης για αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

20 Σεπ 2011



ΠΑΜΕ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
E-mail : pame@pamehellas.gr http://www.pamehellas.gr

20 Σεπτέμβρη 2011

Δελτίο Τύπου

Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ

Σήμερα 20 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ. Στη συνάντηση το ΠΑΜΕ απαίτησε η Διοίκηση της ΔΕΗ να μην επιχειρήσει να κόψει το ρεύμα σε κανέναν εργαζόμενο, συνταξιούχο, άνεργο, νέο, αυτοαπασχολούμενο που δεν θα πληρώσει το χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της. Ακόμη να μην προσπαθήσουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε κανένα εργαζόμενο της ΔΕΗ που δε θα εφαρμόσει τις εντολές για να ρίξουν στο σκοτάδι τον εργατόκοσμο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι η Διοίκηση θα εφαρμόσει το νόμο της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «βεβαίως αν η άρνηση πληρωμής των λογαριασμών πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ θα αδυνατεί να επιβάλλει διακοπή ρεύματος».

Απέναντι στη δήλωση του προέδρου ότι θα εφαρμόσει το νόμο, απαντάμε με το «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του άνεργου, του αυτοαπασχολούμενου, του φτωχού αγρότη, που πρέπει να κάνουν πράξη με οργανωμένη την άρνηση καταβολής των χαρατσιών και αλληλεγγύη.

Να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς, στο χωριό, παντού και να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. «Να τους αλλάξουμε εμείς τα φώτα».

Την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη στις 7μ.μ. όλοι και όλες με τις οικογένειές μας στο Σύνταγμα ενάντια στην τροπολογία πληρωμής των χαρατσιών μέσα από τη ΔΕΗ.



Η Εκτελεστική Γραμματεία



ΑΡΘΡΟ ΑΠΌ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Η χρεοκοπία του λαού δεν είναι «σωτηρία της χώρας»


Η φιλομονοπωλιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να συντριβεί στα μπλόκα του Λαϊκού Μετώπου

Με άλλοθι την - ακόμα μια φορά - «σωτηρία της Ελλάδας», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κλιμακώσει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς τον βάρβαρο πόλεμο που έχει κηρύξει ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας. Αποδεικνύοντας ότι εκείνο που αποκλειστικά την ενδιαφέρει είναι η εξασφάλιση ακόμα περισσότερων πόρων, για λογαριασμό της εγχώριας και ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας, προχώρησε, μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε, σε μια πρωτοφανή επίθεση, που θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο και σε αναγκαστική στάση πληρωμών για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Η συνταγή που ακολουθεί η ντόπια σοσιαλδημοκρατία, για τη «σωτηρία της Ελλάδας», έχοντας βεβαίως τις πλάτες της ΕΕ και τη στήριξη της ΝΔ και κομμάτων όπως του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, συντίθεται από μέτρα και ρυθμίσεις που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και την απόλυτη φτώχεια εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ακόμα και μία γενική αναφορά - καταγραφή των αντιλαϊκών μέτρων που αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προώθησε από το Γενάρη του 2010 μέχρι και σήμερα, αποκαλύπτει ότι καμιά απολύτως κυβέρνηση, σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο της χώρας, δεν είχε καταφέρει να περάσει μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα ένα τόσο μεγάλο σύνολο αντιδραστικών και αντιλαϊκών ρυθμίσεων και νόμων. Πρόκειται για νόμους που επιδιώκουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα σε κατακτήσεις προηγούμενων εποχών. Να ανατρέψουν τα οικονομικο-κοινωνικά δεδομένα που ίσχυαν για δεκαετίες. Να παραδώσουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα χειροπόδαρα δεμένα στις σύγχρονες ορέξεις της οικονομικής ολιγαρχίας, που και λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης γίνεται πιο βίαιη και πιο επιθετική.

Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και τα Μέσα Ενημέρωσης, που έχουν στην κατοχή τους, ασκούν κριτική και ζητούν ακόμα υψηλότερους ρυθμούς και αποφασιστικότητα, συνδέεται με την ίδια τη φύση του κεφαλαίου να αξιώνει ειδικά στις σημερινές συνθήκες να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης, προκειμένου να διασωθούν οι ίδιοι και η κερδοφορία τους.

Ταξικός πόλεμος

Ομως η ....«παραγωγικότητα» τούτης της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη. Ας αφήσουμε αυτή τη φορά κατά μέρους τους αριθμούς, ας παρακάμψουμε ποσοστά και ευρώ κι ας προσπαθήσουμε να δούμε μόνο τους ...τίτλους των μέτρων που άστραψαν και βρόντηξαν πάνω από τα λαϊκά νοικοκυριά. Από τις αρχές, λοιπόν, του προηγούμενου χρόνου είχαμε:

Πόλεμο στο λαϊκό εισόδημα.

• Αλλεπάλληλες μειώσεις των μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

• Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

• Κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και καθιέρωση μισθών 520 ευρώ.

• Μείωση του εφάπαξ που δικαιούνται οι συνταξιοδοτούμενοι.

Φορολογικό παροξυσμό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

• Αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ, οι συντελεστές του οποίου αυξήθηκαν 21-23%.

• Αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα.

• Αύξηση της φορολογίας για μισθούς και συντάξεις.

• Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.

• Μείωση της φορολογικής έκπτωσης για τα παιδιά των φορολογουμένων.

• «Εκτακτη εισφορά» για όλους τους εργαζόμενους που έχουν εισόδημα πάνω από 857 ευρώ.

• Πρόσθετη «εισφορά» για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

• «Ειδική εισφορά» για όλες τις επικουρικές συντάξεις.

• «Τέλος άσκησης επιτηδεύματος» για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

• Αύξηση, από την 1η του Σεπτέμβρη, του ΦΠΑ (23% από 13%) στον κλάδο της εστίασης.

• Αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας.

• Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών.

Αναβίωση του εργασιακού Μεσαίωνα.

• Καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

• Ενίσχυση της ενοικίασης εργαζομένων.

• Νόμο για τη διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων.

• Ενίσχυση της λεγόμενης διευθέτησης του χρόνου εργασίας και άρα κατάργηση 8ωρου και 7ωρου.

• Κατάργηση των αμοιβών για υπερωρίες.

• Νόμο για την εκ περιτροπής εργασία.

• Κατάργηση, ουσιαστικά, των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

• Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους 18-25 χρόνων (αμείβονται με το 80%).

Αύξηση του στρατού των ανέργων.

• Εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, με τους επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους να φτάνουν τα 810.821 άτομα.

• Μείωση των θέσεων εργασίας, στο εξάμηνο, κατά 270.700 θέσεις.

• Εκτόξευση της επίσημης ανεργίας μεταξύ των νέων 15-19 χρόνων στο 33%!!!

• Εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης - αμοιβής.

• Ανυπολόγιστα επίπεδα υποαπασχόλησης.

• Ενταση της ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας.

Ολική ανατροπή του συστήματος της - άλλοτε - Κοινωνικής Ασφάλισης.

• Αύξηση των χρόνων εργασίας (στα 40) και των ορίων ηλικίας (65 χρόνια) για συνταξιοδότηση.

• Καρατόμηση των συντάξεων μέσα από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού τους.

• Συνεχή μείωση των επικουρικών συντάξεων.

• Πολιτική μαρασμού των ασφαλιστικών ταμείων με συνεχή μείωση της χρηματοδότησής τους.

• Κλιμάκωση της ληστείας των αποθεματικών των Ταμείων, αυτή τη φορά με το «κούρεμα» των ομολόγων.

• Απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές.

• Εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας με το «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα κρατικά νοσοκομεία.

• Κατάργηση καλύψεων σωρείας περιπτώσεων εξετάσεων - παρεμβάσεων υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Αφαίρεση από τη λίστα εκατοντάδων φαρμάκων άμεσης ανάγκης που οι ασφαλισμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν από το υστέρημά τους.

Μέσα στις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

• Την ...«εισφορά αλληλεγγύης».

• Το χαράτσι των 300 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους.

• Το «τέλος στα ακίνητα», που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ για κάθε νοικοκυριό.

• Το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου.

• Τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

• Τη μείωση μέχρι και 55% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο.

Δε χρειάζεται καμιά φιλοσοφία για να αντιληφθεί κάποιος ότι όλα τα παραπάνω μέτρα, ένα προς ένα, δεν έχουν τίποτα κοινό με τη «σωτηρία της Ελλάδας». Οπως επίσης δεν απαιτείται ιδιαίτερη οξυδέρκεια να κατανοηθεί ότι πίσω από την ονομαστική και μόνο αναφορά τόσων και τόσων μέτρων, κρύβεται η τραγωδία εκατομμυρίων εργαζομένων, η χρεοκοπία του λαού.

Οσο για εκείνο που οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ εννοούν πίσω από το σλόγκαν της «σωτηρίας της Ελλάδας», όλο και πιο μαζικά συνειδητοποιείται ότι μοναδικό τους ζητούμενο είναι η σωτηρία του κεφαλαίου της χώρας. Εχοντας υιοθετήσει την πιο ακραία και αντιδραστική αντίληψη, εκείνη που ταυτίζει τα στενά οικονομικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης με τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, η κυβέρνηση Παπανδρέου βάζει κάτω από τον οδοστρωτήρα της πολιτικής της τα εκατομμύρια των λαϊκών νοικοκυριών, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του συνόλου των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Για τη σωτηρία των ολίγων

Αλλωστε και η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ορατή. Ετσι, αν το σύνολο των παραπάνω μέτρων είναι μέτρα που χτυπούν αλύπητα το λαϊκό εισόδημα, γονατίζουν το λαϊκό νοικοκυριό και μαζί επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη θέση του κάθε εργαζόμενου στην κοινωνία, την ίδια περίοδο πάρθηκαν μια σειρά μέτρα που απέβλεπαν στην άμεση ή έμμεση στήριξη του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. Εδώ σε πολύ αδρές γραμμές μπορούμε να διακρίνουμε:

• Τα 120 δισ. ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη των τραπεζιτών.

• Τα δεκάδες δισεκατομμύρια που καρπώθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε με τη μορφή της επιδότησης στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου, είτε μέσω των περίφημων «Συμπράξεων» του Δημοσίου με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

• Την παραπέρα μείωση της φορολογίας στα κέρδη.

• Τη διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

• Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που στην ουσία ισοδυναμεί με την εκχώρηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

• Την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» που εξοστρακίζει δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, αλλά διευκολύνει την εισβολή και επικράτηση μεγάλων εταιρικών σχημάτων σε κλάδους όπως οι μεταφορές (ταξί - φορτηγά), τα φαρμακεία, τα δικηγορικά γραφεία κ.ο.κ.

Ανάγκη αντεπίθεσης

Οχι, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πολιτική για τη «σωτηρία της Ελλάδας», όπως προκλητικά φλυαρούν τα στελέχη της, εδώ και δύο χρόνια. Αυτή η πολιτική σημαίνει πτώχευση και τραγωδία για το λαό, στο όνομα της σωτηρίας των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να την ανεχθούν και να υποκύψουν. Το αντίθετο μάλιστα. Τα θύματα αυτής της φιλομονοπωλιακής πολιτικής έχουν χρέος, πρώτα και κύρια στον ίδιο τους τους τον εαυτό, να αντιδράσουν στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της κυβέρνησης, να αντισταθούν στα σχέδια εξανδραποδισμού τους, να βάλουν φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα και τα χαράτσια. Και φαίνεται ότι έρχεται όλο και πιο κοντά η στιγμή που οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι νέες όχι απλά θα ορθώσουν το ανάστημά τους, αλλά συσπειρωμένοι μέσα από τις εργατικές οργανώσεις, τις τοπικές επιτροπές, τα λαϊκά μέτωπα αντίστασης θα απαιτήσουν και θα επιβάλουν στην πράξη το σύνθημα «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Η ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΝΑΙ 6.15 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

19 Σεπ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Στις 18/9/2011 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Εμποροϋπαλλήλων με θέμα την οργανωμένη μαζική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Η δικαιολογημένη οργή που νιώθουμε οι χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς φτάνουν στα σπίτια μας τα επαίσχυντα χαράτσια που τα ονομάζουν ¨εισφορά αλληλεγγύης¨ , που φορολογούν την εξαθλίωση μας και ακλουθεί το ειδικό τέλος στα σπίτια μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ, πρέπει να μετατραπεί σε ορμητικό ποτάμι οργανωμένης άρνησης πληρωμής. Χιλιάδες συνάδελφοι μας που δουλεύουν και δεν έχουν πληρωθεί 4-5 μήνες, όπως επίσης και χιλιάδες συνάδελφοι μας που δουλεύουν και πληρώνονται με ένα μισθό των 560 ευρώ, αλλά και χιλιάδες άνεργοι που είτε παίρνουν είτε δεν παίρνουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ καλούνται σήμερα να πληρώσουν χαράτσια ακόμα και για τον αέρα που αναπνέουν. Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε τα εξής: • Συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη ώρα 7 το απόγευμα, συγκέντρωση που πραγματοποιείται ενάντια στην τροπολογία που συζητείται στη Βουλή για τα νέα χαράτσια στα ακίνητα, μέσα από τους λογαριασμούς στη ΔΕΗ. Η προσυγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων θα είναι στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 6.15μ.μ. • Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη ώρα 11 το πρωί παρέμβαση στην Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών (Καλλιθέα) για να παραδώσουμε τα εντάλματα πληρωμής από την εφορία. Προσυγκέντρωση στον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ψηλά στην Θησέως 10.30 το πρωί. • Οργάνωση σε κάθε χώρο εργασίας, μαζικοποίηση του σωματείου, σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, συλλογική συμμετοχή των εργαζομένων για αντεπίθεση. • Απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
                                                                   ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ – ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ – ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

16 Σεπ 2011

Αθήνα 16/9/2011 Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία στα βιβλιοπωλεία ¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ¨ που απέλυσε 18 εργαζόμενους επικαλούμενη την κρίση και την μετακόμιση σε διπλανό κτίριο. Η εργοδοσία στον ¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ¨ πριν προχωρήσει στις απολύσεις των εργαζομένων είχε επιβάλει στους εργαζόμενους να υποστούν πολλαπλές ¨ θυσίες¨ στο όνομα της κρίσης. Καταστρατηγεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών, δηλ. δεν καταβάλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και όποιος τολμάει να διαμαρτυρηθεί απολύεται. Είναι γνωστό ότι η επιχείρηση ¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ¨ δεν εντάσσεται στις μικρές επιχειρήσεις , έχει υποκαταστήματα και καταστήματα franchise σε όλη την Ελλάδα και είναι το λιγότερο προκλητικό να επιβάλει στους εργαζόμενους ¨μείωση ζωής και επιβίωσης¨ για να έχει τη δυνατότητα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ να αυγατίζει τα κέρδη του. Υποστηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα τους που είναι αιτήματα συνολικά των εμποροϋπαλλήλων και ζητάμε: • Ακύρωση όλων των απολύσεων. • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους. • Άμεση εφαρμογή της συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. • Κλιμάκωση της πάλης μας ενάντια στις απολύσεις την τρομοκρατία, την εξαθλίωση των εργαζομένων, με κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. ΤΟ Δ.Σ.

13 Σεπ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χιλιάδες εργαζόμενοι που χρησιμοποιούμε τα μέσα συγκοινωνίας για να πάμε στις δουλειές μας, ταλαιπωρούμαστε καθημερινά περιμένοντας πάνω από μισή ώρα δρομολόγιο είτε λεωφορείου είτε τρένου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την ταλαιπωρία μας αυτή δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας γιατί και αυτοί οι εργαζόμενοι βιώνουν στο χώρο εργασίας όλα όσα βιώνουμε οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε όποιο χώρο εργασίας είμαστε. Η πηγή των προβλημάτων μας και της ταλαιπωρίας μας και σε αυτή την περίπτωση είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του, που συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη μεγιστοποίηση των κερδών των ιδιωτών–ιδιοκτητών των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αφενός η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, αφετέρου η έλλειψη προσωπικού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βιάζεται να απαλλαγεί από όσο περισσότερο εργαζόμενους στα μέσα αυτά μπορεί, για να μπορούν οι ιδιώτες να διαμορφώσουν εργασιακές σχέσεις που τους συμφέρουν. Στην πρεμούρα της λοιπόν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να απαλλαγεί από αυτούς τους εργαζόμενους κάνει συνεχείς μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες άσχετες από το αντικείμενο των εργαζομένων, με ταυτόχρονη μείωση των μισθών τους, με προφανή στόχο την απόλυση αυτών των εργαζομένων. Μόνο στα τρένα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει 140 μετατάξεις εργαζομένων, κυρίως μηχανοδηγών, με αποτέλεσμα την μη εκτέλεση και κατάργηση δρομολογίων, το αντίστοιχο έχει εφαρμόσει και στα λεωφορεία με κατάργηση λεωφορειακών γραμμών. Το πανάκριβο εισιτήριο και η ταλαιπωρία που βιώνουμε χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς με στόχο βέβαια τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου που είναι πλέον ιδιοκτήτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δήλωσε την ανυπακοή σου απέναντι σε αυτή την πολιτική που σε υποχρεώνει να πληρώνεις ως πανάκριβο εμπόρευμα τις συγκοινωνίες, την υγεία, την παιδεία, όλα όσα θα έπρεπε να είναι κοινωνικοποιημένα και να σου παρέχονται δωρεάν. ΔΗΛΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

12 Σεπ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 12/9/2011 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΘΕΜΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΛΑΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέοι και νέες, εργαζόμενες γυναίκες Χιλιάδες εργαζόμενοι είμαστε σε απόγνωση είτε γιατί δουλεύουμε και είμαστε απλήρωτο 2-3 μήνες, είτε γιατί έχουμε υποστεί μείωση μισθών από την εργοδοσία 15% και 20% , είτε γιατί μας επιβάλουν την εκ περιτροπής εργασία που μειώνει τους μισθούς μας, είτε γιατί μας πέταξαν στην ανεργία και δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε φόρους ούτε λογαριασμούς, είτε με την πλήρη εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας, καλούμαστε από την κυβέρνηση να κάνουμε και άλλες θυσίες για να μειώσουμε το χρέος. • Καλούμαστε να πληρώσουμε εισφορά που τη λένε προκλητικά ¨αλληλεγγύης¨. • Καλούμαστε να πληρώσουμε πρόσθετο φόρο από τη μείωση του αφορολόγητου από τα 12000 ευρώ στα 8000 ευρώ και με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011. • Καλούμαστε να πληρώσουμε και νέο φόρο στα ακίνητα. Ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι φόροι για να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, ότι καλούμαστε να κάνουμε θυσίες για να μειώσουμε το χρέος. Κατά ομολογία της κυβέρνησης το χρέος είναι πλέον ανεξέλεγκτο. Ουσιαστικά κάνουμε θυσίες για να ξεπεράσουν την κρίση τους που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι κρίση χρέους. Εμείς οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Να υποκύψουμε στην επίθεση ή να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να αντισταθούμε. Η επιλογή του αγώνα δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και αναγκαία , αν θέλουμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο ιστορικό πισωγύρισμα. Με το σύνθημα ¨αρνούμαι να πληρώσω τη φοροληστεία , ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία¨ καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τις νέες, τις εργαζόμενες γυναίκες στη Γενική Συνέλευση του κλάδου μας, να φέρουμε και να καταθέσουμε στο σωματείο μας τα εντάλματα πληρωμής που έρχονται από την εφορία και μαζικά και συλλογικά με το σωματείο μας να επιστρέψουμε τα εντάλματα αυτά, απαιτώντας την κατάργηση τους . Να οργανωθούμε με σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη στους άνεργους και στους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς δάνεια και φόρους. Η οργανωμένη αντίθεση και αντίσταση στα χαράτσια , στους εκβιασμούς, στην τρομοκρατία είναι ένα πρώτο βήμα μαζικής λαϊκής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών και σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την αναγέννηση και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΩΡΑ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β. ΤΟ Δ.Σ.

7 Σεπ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΡΙΤΗ 13 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ- ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Είναι αγώνας όλων των εργαζομένων!
Οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα ποτά έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία ενάντια στη μεθόδευση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι βιομήχανοι του κλάδου αρνούνται ακόμα και τη συνάντηση με την Ομοσπονδία και τα Σωματεία των εργαζομένων, αξιώνουν τη μείωση των μισθών κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στοχεύουν στην επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Ποιοι είναι οι βιομήχανοι που λυμαίνονται τα τρόφιμα, το γάλα και τα ποτά;
Μια χούφτα πολυεθνικοί κολοσσοί συγκεντρώνουν όλη τη παραγωγή τροφίμων, τον πρώτο σε όγκο παραγωγής και κέρδη κλάδο της μεταποίησης . Είναι η COCA - COLA, η VIVARTIA, η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, η ΦΑΓΕ, η NESTLE, ο ΥΦΑΝΤΗΣ, ο ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ο ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, η PEPSI , η ΑΓΝΟ, οι «Ελληνικοί Φούρνοι», η ΜΠΙΝΓΚΟ κα. Όλοι αυτοί μαζί βγάζουν κάθε χρόνο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, πάνω από 9000 ευρώ από κάθε εργάτη. Μαζί με τους μεγαλέμπορους καρπώνονται τον ιδρώτα χιλιάδων εργαζομένων που παράγουν, διανέμουν, καρπώνονται και το δικό μας που εργαζόμαστε στη πώληση των τροφίμων. Αγοράζουν από τον παραγωγό το γάλα 0,35 και 0,45 ευρώ το λίτρο και το χρυσοπληρώνουμε 1,5 και 2 ευρώ στο ράφι. Χρυσοπληρώνουμε χιλιάδες ακατάλληλα και κακής ποιότητα τρόφιμα που παράγονται με γνώμονα το κέρδος και όχι τις ανάγκες μας.
Η κυβέρνηση με τους παρατρεχάμενους της, όσους πίνουν νερό στο όνομα της συναίνεσης, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και άλλους, μέσα από τα κανάλια τους, σου βομβαρδίζουν το μυαλό όλη μέρα και ώρα για να κάνεις και άλλο πίσω, να σου πάρουν και άλλο από το μεροκάματο σου, να σε κατασπαράζουν οι καρχαρίες μέσα στο χώρο δουλειάς και να σε πετούν όποτε θέλουν στα αζήτητα της ανεργίας. Οι ίδιοι σου λένε μακριά από τους συνδικαλιστές, είναι όλοι ίδιοι, είναι λαμόγια, μην τους εμπιστεύεσαι.
Μη πιστεύεις στα ψέματα τους, είναι με τους βιομηχάνους και τους μεγαλέμπορους και εσύ με τους εργάτες.
Μείωση του μισθού σου υπέγραψε με τους μεγαλέμπορους η εργοδοτική Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οι ίδιοι στήνουν εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία που υπογράφουν τη χειροτέρευση των όρων εργασίας μας. Αυτοί είναι μαζί με τους μεγαλέμπορους, δεν σε εκπροσωπούν, γύρισε τους τη πλάτη.
Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι δική σου μάχη!
Βοήθησε, μπορείς, η αλληλεγγύη σου είναι πολύτιμη, θα τη χρειαστείς και εσύ!
Είναι ώρα να ενώσεις τη δύναμη σου με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που διεκδικεί συλλογική σύμβαση εργασίας που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τώρα είναι η ώρα να βοηθήσεις με όλες τις δυνάμεις σου για να έχει επιτυχία η 48ωρη απεργία της Ομοσπονδίας στα τρόφιμα, στο γάλα και τα ποτά. Μας αφορά όλους, είναι κρίσιμη μάχη. Βοήθησε με όποιο τρόπο μπορείς, με τη συμμετοχή σου, στήριξε τους εργαζομένους που απεργούν. Συζήτησε με τους συναδέλφους σου στο χώρο δουλειάς και στη γειτονιά, κάνε πράξη την αλληλεγγύη. Η αδιαφορία είναι συνενοχή.

ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΝΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΟΥ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
ΔΕΙΞΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖ/ΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-DIA
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖ/ΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ LIDL HELLAS Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

5 Σεπ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΛΑΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, εργαζόμενες γυναίκες
Την ώρα που η ανεργία μας τσακίζει, που φόροι και ακρίβεια μας πνίγουν με συνεχή αύξηση του ΦΠΑ, αυξήσεις στα καύσιμα, στους λογαριασμούς, που μας κόβουν μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, που επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ, που εμπορευματοποιούν παραπέρα της παιδεία και την υγεία, η κυβέρνηση με νέα χαράτσια φορολογεί την φτώχεια και την απόγνωση μας;.
Ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση είτε γιατί δουλεύουν αλλά είναι απλήρωτοι 2-3 μήνες, είτε γιατί έχουν υποστεί μείωση μισθών από την εργοδοσία 15% και 20%, είτε γιατί τους επιβάλουν την εκ περιτροπής εργασία που μειώνει τους μισθούς μας, είτε γιατί έμειναν άνεργοι και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε φόρους, ούτε λογαριασμούς, μα ς στέλνουν:
1. Την έκτακτη εισφορά που τη λένε προκλητικά ¨αλληλεγγύης¨ . Ο μισθωτός με εισόδημα φτώχιας 1000 ευρώ το μήνα καθαρά, απαιτούν να πληρώσει 140 ευρώ.
2. Πρόσθετο φόρο από τη μείωση του αφορολόγητου από τα 12000 ευρώ στα 8000 ευρώ, και με αναδρομική ισχύ από 1/1/2011, που σημαίνει ότι αυτός που έχει μισθό 857 ευρώ το μήνα, θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 400 ευρώ.
Ισχυρίζονται ότι αυτοί είναι φόροι για να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Λένε ψέματα. Μειώνουν και τους μισθούς και τις συντάξεις. Τις φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρηματιών θέλουν να αυξήσουν και καλούν εμάς να τις πληρώσουμε.
Είναι ψέμα ότι καλούμαστε να κάνουμε θυσίες για να μειώσουμε το χρέος. Κατά ομολογία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το χρέος πλέον είναι ανεξέλεγκτο. Μας καλούν να υποστούμε θυσίες και να πληρώνουμε συνέχεια οδηγώντας μας στην εξαθλίωση για να ξεπεράσουν την κρίση τους που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι κρίση χρέους .
Τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εμπορίου και υπηρεσιών καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν με σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα στους χώρους εργασίας μαζί με τα σωματεία τους, οι εργαζόμενοι να καταθέτουν στα κλαδικά σωματεία τα εντάλματα πληρωμής που τους έρχονται από την εφορία και μαζικά και συλλογικά με τα σωματεία μας να επιστρέψουμε τα εντάλματα πληρωμής, απαιτώντας την κατάργηση τους.
Να οργανωθεί η αλληλεγγύη στους ανέργους και στους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, δάνεια και φόρους.
Με τη δική μας συμμετοχή στον αγώνα και τη δράση, με το δυνάμωμα της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης μπορούμε να σταματήσουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος.
Ένα πρώτο βήμα μαζικής λαϊκής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών είναι το συλλαλητήριο το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη ώρα 11 το πρωί στο Σύνταγμα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΓΡΑΦΕΙΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ LIDL Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ PRAKTIKER