1 Οκτ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣIΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ SPRIDER STORES




ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1891

ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β-ΠΛ. ΜΗΤΡ/ΕΩΣ-ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210 3236287– 210 3232463 FAX 210 3221089

E-mail: sea1891@otenet.gr http: /emporoipalliloi.blogspot.com









01-10-2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες στα καταστήματα SPRIDER STORES

Η επιχείρηση SPRIDER στα πλαίσια της ¨ανταγωνιστικότητας¨ και της ¨επιχειρηματικότητας¨ θεωρούσε τους εργαζόμενους ¨εργατικό κόστος¨ το οποίο έπρεπε να ¨μειωθεί¨ για να αυξηθεί παραπέρα η κερδοφορία της. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η εργοδοσία στα SPRIDER απασχολούσε εργαζόμενους ωρομίσθιους, που βεβαίως δούλευαν 8 με 10 ώρες την ημέρα, ξένους εργάτες από το Πακιστάν ανασφάλιστους, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Το 2011 έστησε και ένα σωματείο με το οποίο υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών 17% και ταυτόχρονα έκλεινε καταστήματα πετώντας στην ανεργία πάνω από 600 εργαζόμενους.

Σήμερα η επιχείρηση SPRIDER έχοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους περίπου 4 μήνες (μέσος όρος μισθών στα SPRIDER είναι τα 250 ευρώ γατί η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι) προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της μέχρι να εκδικαστεί η νέα αίτηση που έχει κάνει η εταιρεία για την υπαγωγή της στον πτωχευτικό νόμο ( Άρθρο 99).

Συνάδελφοι είναι αναγκαίο να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Η “ανταγωνιστικότητα”, η ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων βασίζεται στην δική μας εξαθλίωση.

Είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις όπως η ΝΕΟΣΕΤ, τα S.M. ALIMENTA TOP, HONDOS, ΦΩΚΑΣ , FIDELE, BENETTON, όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι ι από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, MERIMNA MARKET, S.M. EXTRA, MARKET IN, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ κ.ά, που η εργοδοσία επιβάλει αλλεπάλληλες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας εκβιάζοντας την υπογραφή των εργαζομένων, είτε μονομερώς από την εργοδοσία.

Αντικειμενικά, όσες θυσίες και να υποστούμε εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την συγκέντρωση του εμπορικού κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια, δηλαδή συγχώνευση επιχειρήσεων, εξαγορά μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

Η περίπτωση της SPRIDER δεν αποτελεί ¨επιχειρηματική αστοχία¨ γιατί έτσι και αλλιώς πτωχεύει η επιχείρηση όχι ο επιχειρηματίας, ο οποίος ενδέχεται και τα κέρδη που έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από την σκληρή δουλειά των εργαζομένων, να τα επενδύσει σε κάποια άλλη επιχείρηση, με άλλους εργαζόμενους που θα τους απαιτήσει ίσως και εθελοντική εργασία χωρίς μισθό.

Όλα τα παραπάνω, από την κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία ονομάζονται ¨ανάπτυξη¨, η οποία πατάει στην μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων δηλ. την ανεργία, την απλήρωτη εργασία και την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα SPRIDER να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχοντας στο μυαλό τους ότι το Υπουργείο Εργασίας και όλες οι ¨αρμόδιες αρχές¨ μπορεί να διασφαλίσει με κάθε τρόπο όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθέματα της εταιρείας προς όφελος του εργοδότη, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, διότι το Υπουργείο Εργασίας και το κάθε Υπουργείο υλοποιεί την κυβερνητική αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.

Τα δικαιώματα μας ως εργαζόμενοι τα διασφαλίζουν οι αγώνες μας και η συλλογική μας δράση με το σωματείο μας, δηλαδή κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πιέσουμε τον εργοδότη, σαν μια γροθιά, να μας αποδώσει αυτά που μας χρωστάει, σκεφτείτε ότι η αγανάκτησή σας πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Κανένας δικηγόρος και καμμία ¨αρμόδια αρχή¨ δεν θα καταργήσει την αντεργατική νομοθεσία.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα SPRIDER να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην οργανωμένη συλλογική τους δράση μαζί με το κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ελάτε τώρα σε επαφή με το σωματείο.

Διεκδικούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στα SPRIDER