3 Οκτ 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα «Sprider stores»
Κατατέθηκε χτες και υπογράφεται απ' όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Ερώτηση για τα «Sprider stores» κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στην Ερώτηση αναφέρεται:
«Η επιχείρηση SPRIDER στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους εργατικό κόστος, προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για την υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο (άρθρο 99), αφήνοντας στον αέρα 800 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Κερδοφορίας που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τόσο στις χώρες που έκανε τις εισαγωγές, όσο και εδώ στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν με μισθούς των 250 ευρώ κατά μέσο όρο, με τετράωρα στην πλειοψηφία τους, απλήρωτοι περίπου 4 μήνες, με εντατικοποίηση της δουλειάς. Σημειώνουμε ότι από το 2010 έχει προχωρήσει ήδη σε 600 απολύσεις.
Αυτή είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, που μάλιστα πολλοί προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους αναγκάστηκαν το προηγούμενο διάστημα να θυσιάσουν τα εναπομείναντα δικαιώματά τους, μείωσαν τις απαιτήσεις τους. Στον κλάδο του Εμπορίου είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις, που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους, πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κλπ.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τις επιχειρήσεις δεν τις κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι εργοδότες, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις. Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης με σκοπό το κέρδος, που δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους στην ανάπτυξη και στην κρίση τους ρίχνει στην εξαθλίωση. Αυτό το δρόμο ανάπτυξης υπηρετεί η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Ολοι οι εργαζόμενοι της SPRIDER να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
  • Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία, προκειμένου να καλυφθούν χρέη της επιχείρησης στους εργαζόμενους.
  • Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος».    
Παράδειγμα που βοηθά σε συμπεράσματα


Ο όμιλος των αδελφών Χατζηιωάννου, έγινε ευρύτερα γνωστός στο χρηματιστηριακό «μπουμ» του 1999, όταν η ομώνυμη οικογένεια άρχισε ένα χορό εξαγορών διαφόρων μικρών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και της φίρμας «Sprider Stores», που λειτουργούσε από τις αρχές της δεκαετίας του '70, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή μαγιό και αθλητικών ειδών. Η εταιρεία εξαπλώθηκε σύντομα στην Ελλάδα, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, κύρια των Βαλκανίων, και έφτασε, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, να διαθέτει περί τα 80 καταστήματα και 2.000 εργαζόμενους.
Τα κέρδη για το κεφάλαιο ποτέ δεν είναι επαρκή. Ποτέ δε φτάνουν. Οι κεφαλαιοκράτες όσο κερδίζουν, τόσο επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Και το εξασφαλίζουν αυτό, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, μειώνοντας τους μισθούς, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο. Τα ίδια τα αφεντικά των «Sprider Stores» «ομολογούν» ότι τα επίσημα καθαρά κέρδη τους, έφτασαν, μέχρι και το 2009, το αστρονομικό ποσό των 104 εκατομμυρίων ευρώ!
Το ξέσπασμα της κρίσης, δε θα μπορούσε να μην αφορά και τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Το έβλεπαν αυτό οι εργαζόμενοι, το ήξεραν όμως καλύτερα οι εργοδότες. Και παρόλο που οι οικονομικοί δείκτες της εταιρείας δεν ήταν οι χειρότεροι της αγοράς (στην τριετία 2009 - 2012 εμφάνισε μεικτά κέρδη 213 εκατομμύρια ευρώ), μείωσαν το προσωπικό κατά αρκετές εκατοντάδες, από το καλοκαίρι του 2012, έστησαν εργοδοτικό σωματείο, αξιοποίησαν πλήρως το καθεστώς της μερικής απασχόλησης - μερικής αμοιβής, επέβαλαν τεράστιες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, και καθιέρωσαν μισθούς της τάξης των 250 ευρώ το μήνα!
Οικονομική καπιταλιστική κρίση, όμως, σημαίνει και αδυσώπητος επιχειρηματικός ανταγωνισμός, σημαίνει αδυναμία διατήρησης υψηλών ρυθμών κερδοφορίας. Η απάντηση των Χατζηιωάννου ήταν ακαριαία. Μετά από μια σειρά εκβιασμούς και απειλές προς διάφορες κατευθύνσεις, έδωσαν το σύνθημα για κλείσιμο της επιχείρησης. 800 και πλέον εργαζόμενοι, που επί τόσα χρόνια ξεθεώνονταν, για να βγάζουν κέρδη τα αφεντικά, πετάχτηκαν στο δρόμο.
Το παράδειγμα, με τον επιχειρηματικό όμιλο των Χατζηιωάννου, είναι χαρακτηριστικό, για τον τρόπο που η μία φάση του καπιταλιστικού οικονομικού κύκλου προετοιμάζει το έδαφος και οδηγεί στην επόμενη, στην οικονομική κρίση. Για το βίαιο ξέσπασμα των αντιθέσεων που προκαλούν οι ανταγωνιστικές σχέσεις παραγωγής, που έρχεται ως συνέπεια της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα της αστικής τάξης ενάντια στους εργαζόμενους, στη χειροτέρευση της θέσης τους στην καπιταλιστική κοινωνία. Με τέτοια συμπεράσματα πρέπει να εφοδιαστούν οι εργαζόμενοι, στις δύσκολες αναμετρήσεις που έρχονται με την εργοδοσία και το κράτος της.
Είχαν καλό «δάσκαλο»...
Μιλώντας προχτές στα ΜΜΕ, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Θ. Βασιλόπουλος, είπε ότι την περίοδο που έγιναν οι περικοπές μέχρι και 20% στους εργαζόμενους των καταστημάτων «Sprider Stores», «λειτουργούσε σωματείο με υπονομευτικό ρόλο και μόνο σκοπό να υπογραφούν μειώσεις». Αξιοποιώντας το παράδειγμα ενός καραμπινάτου εργοδοτικού σωματείου, ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ πάει να βγάλει λάδι την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που δρα με τον ίδιο τρόπο στο πλευρό της εργοδοσίας. Ορισμένα παραδείγματα:
  • Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση, ΔΑΚΕ) υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μειώσεις που φτάνουν το 6,8%. Το επιχείρημα ήταν η κρίση και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο,τι έλεγε και το εργοδοτικό σωματείο της «Sprider», παπαγαλίζοντας τα «επιχειρήματα» της εργοδοσίας.
  • Με παρασκηνιακές διαδικασίες, πίσω από την πλάτη των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων), «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΠΑΣΚΕ μετέτρεψαν το Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων στον παραπάνω κλάδο από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), δηλαδή σε Επαγγελματικό Ταμείο. Τι σημαίνει αυτό; Το ξεκαθαρίζει απολύτως το καταστατικό του νέου Ταμείου: Από 1/1/2013, οι συνταξιούχοι του κλάδου θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις «να μειώνονται κατά 32% για τα ποσά που υπερβαίνουν τα εκατό (100,00) ευρώ»!
  • Οι ίδιες δυνάμεις της πλειοψηφίας έστησαν «σωματείο» με την επωνυμία «Πανελλαδικό Σωματείο στο Εμπόριο» με διαδικασίες «εξπρές», σε συνθήκες εξπρές και με άκρα μυστικότητα, για να χτυπήσουν τα κλαδικά συνδικάτα στο Εμπόριο με ταξική διοίκηση και πλειοψηφία. Στις «εκλογές» του διασπαστικού σωματείου ψήφισαν διευθυντές, προϊστάμενοι των καταστημάτων «Βερόπουλος» και «Βασιλόπουλος». Οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στις κάλπες, σύμφωνα με μαρτυρίες τους, κάτω από την απειλή της απόλυσης κ.λπ.
  • Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το άλλο διασπαστικό σωματείο που είχε στήσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με εντολή των σουπερμακετάδων πριν αρκετά χρόνια, την Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Προαστίων.
Τι προκύπτει; Οτι οι πρωτομάστορες του εργοδοτικού σωματείου στα «Sprider» είχαν για δάσκαλο την ίδια την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τους. Γιατί; Επειδή «θεός» και των δύο είναι η υποταγή των εργαζομένων στην ανταγωνιστικότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης, του κλάδου και συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτή η «ανταγωνιστικότητα», την οποία επικαλείται η εργοδοσία για να μειώσει μισθούς και δικαιώματα, είναι ασύμβατη με τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αυτά έλεγε το ΠΑΜΕ τότε στους εργαζόμενους, αυτά τους λέει και τώρα, που αποδείχτηκε ότι οι υποχωρήσεις δεν έσωσαν τη δουλειά τους.
Διαμαρτυρία χτες και τριμερής
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα «Sprider Stores», μετά από κάλεσμα που απηύθυναν οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε, η εταιρεία υπερασπίστηκε το λουκέτο και παραδέχτηκε ότι μέχρι το 2010 η εταιρεία ήταν κερδοφόρα. Η τριμερής έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους.