25 Οκτ 2013

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ PRAKTIKER


Αθήνα 25/10/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την απόφαση της Γενική μας Συνέλευσης για καμιά μείωση μισθών, την αντίθεση μας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και  την συμμετοχή μας στην απεργία 3 και 6 Νοέμβρη.

Σας καλούμε να απορρίψετε κάθε εμπόδιο που σας βάζει η εργοδοσία. Θα συνεχίσει εντατικά να βάζει καινούργια και να πιέζει προς την υποταγή μας.
Σενάρια πώλησης, καλός και κακός υποψήφιος αγοραστής, ιδεολογήματα, φήμες, δήθεν νομολογήματα θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας το ερχόμενο διάστημα.
Η εργοδοσία Θα ερμηνεύει  κατά το δοκούν ότι εργασιακό δικαίωμα  απέμεινε και συνεχίζει να ισχύει. Όπως π.χ. συνάδελφοι κι αυτό που ακούσατε κάποιοι,  ότι έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να απολύσει όποιον αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του σε ατομική σύμβαση. Είναι ψέμα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κι από όπου δίνονται τέτοιες πληροφορίες και κατευθύνσεις είναι εκ του πονηρού και σκοπό έχουν την πίεση για την υποταγή μας.
Συσπειρωθείτε στο σωματείο σας. Συσπειρωθείτε στο κλαδικό σας σωματείο.
Δεν είστε μόνοι σας. Μην επιτρέψετε στην εργοδοσία να σας αντιμετωπίσει κατά μόνας όπως επιχείρησε με το πρόσφατο ραβασάκι που έστειλε σε όλους μας.
Συσπειρωθείτε στο σωματείο. Κανείς μόνος του, όλοι για έναν κι ένας για όλους. Ξεπεράστε τους φόβους σας και συλλογικά βγείτε μπροστά.
Έχετε πλάι σας όλο τον κλάδο. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και όλα τα ταξικά συνδικάτα, σας στηρίζουν και θα είναι δίπλα σας.
Σας καλούμε να εφαρμόσετε στην πράξη την απόφασή της Γενικής μας Συνέλευσης και δυναμικά να πείτε όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην απεργία την Κυριακή 3 Νοέμβρη.
Όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις έξω από κάθε PRAKTIKER για να περιφρουρήσουμε την απεργία μας.
Την Κυριακή την θέλουμε για μας. Την οικογένεια και τα παιδιά μας. Για να ξεκουραστούμε. Για να έχει καθένας από μας ελεύθερο χρόνο αναψυχής κι ότι άλλο θέλει να ασχοληθεί.
Δυναμικά και αγωνιστικά να συμμετάσχετε και στην απεργία στις 6 Νοέμβρη με κύριο αίτημα την υπογραφή της Συλλογικής μας Σύμβασης καθώς και της κλαδικής που μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει βασικό μισθό 920€ και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
Να τερματιστούν και να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, όσα έφεραν μέχρι τώρα κι όσα σχεδιάζουν να φέρουν (κούρεμα συντάξεων-πλήρες απελευθέρωση απολύσεων και κατάργηση των αποζημιώσεων, κατάργηση ή περικοπές 13ου και 14ου  μισθού κ.τ.λ.).  Αγωνιστικά και για Υγεία-Παιδεία, Ασφαλιστικό και προστασία των ανέργων.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
                                                           


                                                            H ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ PRAKTIKER


ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων απαντούμε με απεργιακή κινητοποίηση  ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοέμβρη.
Στο πλαίσιο της απεργίας, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουμε συγκέντρωση την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Αγ. Φιλοθέης 5β –Πλ. Μητροπόλεως.
Καλούμε τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των ωραρίων και τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου που αυτή οδηγεί.
Η απεργία για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας εντάσσεται στη συνολικότερη μάχη για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ενιαίο, υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έως 48 ώρες την εβδομάδα, 40ωρο-8ωρο-5θήμερο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, υπεράσπιση της Κυριακής  αργίας ως υποχρεωτικής για όλα τα καταστήματα.
Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους στο χώρο του εμπορίου σε συστράτευση και κοινό αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους, να αντιδράσουν και να καταδικάσουν στην πράξη της κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Καλούμε τους εμποροϋπάλληλους  να καταδικάσουν τις παρατάξεις ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ), και ΕΜΕΙΣ (πρώην ΠΑΣΚΕ) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων οι οποίοι δρουν διασπαστικά στον κλάδο ακολουθώντας την εξής τακτική:
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΙΥΕ, οι δυνάμεις της ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ) πρότειναν πάγωμα της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψαν το 2012,  που μείωσε τους μισθούς κατά 6,7%.
Ανάλογη στάση κράτησαν και οι εκπρόσωποι του ΕΜΕΙΣ (πρώην ΠΑΣΚΕ).
Ενώ συμμετείχαν σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του PRAKTIKER και δέχτηκαν το αίτημα του σωματείου για κατώτερο μισθό 920 ευρώ, στη διοίκηση της Ομοσπονδίας απέρριψαν την ίδια πρόταση που κατέθεσε η παράταξη της ΔΑΣ για την κλαδική σύμβαση του εμπορίου (920 ευρώ κατώτερο μισθό) αναμασώντας το επιχείρημα ότι ¨ είναι άλλο πράγμα ο κλάδος, και άλλο μια επιχείρηση που μπορεί να είναι κερδοφόρα¨ .
Την ίδια τακτική ακολούθησαν και στο θέμα της Κυριακής αργίας, προκηρύσσοντας πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για τις 3/11, αποφεύγοντας να σχεδιάσουν αυτή την πανελλαδική κινητοποίηση, καλώντας παράλληλα σε συμμαχία την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, δηλ. αυτές τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοδοτών που πρωτοστάτησαν στη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο.   
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡ/ΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β-ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔ. ΥΠΑΛ/ΩΝ ΑΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΓΡΑΦΕΙΩΝ  - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΑ CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ LIDL Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓ/ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΒΥΡΩΝΑ- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ

16 Οκτ 2013

Μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά, απεργούμε  6 Νοέμβρη 2013


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενες μητέρες, απλήρωτοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες
Γνωρίζουμε τον φόβο, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Γνωρίζουμε τι αγώνας χρειάζεται, τι προετοιμασία για να συμμετέχει ο εργαζόμενος στην απεργία και κυρίως για να την κάνει δική του υπόθεση.
Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία στις 6 Νοέμβρη 
Για να σπάσει ο φόβος και η τρομοκρατία που εξαπολύει η εργοδοσία, η απογοήτευση.
Για να δείξουμε τη δύναμη μας, η  δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα, της υψωμένης γροθιάς μας δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα, προοπτική για να απαιτήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον.
Σε κάθε απεργία οι εργαζόμενοι ρωτούν γιατί να απεργήσουμε, είναι ανάγκη; Επείγουσα ανάγκη είναι να απαιτήσουμε ζωή με δικαιώματα για μας και τις οικογένειες μας.
.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΜΕ

Γιατί οι μεγαλοεργοδότες στο εμπόριο απαιτούν κλαδική σύμβαση με μειώσεις μισθών 13%. Στα PRAKTIKER η εργοδοσία ήδη προχώρησε σε καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης με στόχο την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις μισθών  για ¨τη μείωση όλων των δαπανών της εταιρείας¨ την ίδια στιγμή που ομολόγησε ότι το 2012 μέσα στην κρίση η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 3,5εκ.  ευρώ. Στα SPRIDER η εργοδοσία κατέβασε ρολά  (αναστολή  λειτουργίας), και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στον αέρα με χρωστούμενα δεδουλευμένα, χωρίς αποζημιώσεις, άνεργοι χωρίς όμως απόλυση.  Στο FOKAS οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 6 μήνες, στα HONDOS οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τουλάχιστον 2 μήνες και σε κάποιες επιχειρήσεις υπάρχουν εργαζόμενοι με προγράμματα ΕΣΠΑ  με μέσο όρο μισθού περίπου 300 ευρώ, σε ένα σωρό επιχειρήσεις ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, MARKET IN, NOTOS GALLERIES, LEROY MERLIN, EXTRA, IKEA, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΡΙΜΝΑ MARKET κ.τ.λ. η εργοδοσία επέβαλε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10 έως 40%

Γιατί οι μεγαλοεργοδότες στο εμπόριο μας επιβάλουν να δουλεύουμε επιπλέον και  7 Κυριακές το χρόνο αρχίζοντας από την Κυριακή 3 Νοέμβρη, σπέρνοντας ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι με την κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσουμε το εισόδημα μας και το λένε αυτό σε ένα κλάδο που η πλειοψηφία των εργαζομένων προσπαθεί να επιβιώσει με 500 ευρώ το μήνα και στις περισσότερες περιπτώσεις απλήρωτοι.

 Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε κάθε μέρα με τη θηλιά της ανασφάλειας, αν θα πάμε το πρωί στη δουλειά και θα μας στείλουν στο λογιστήριο να πάρουμε την απόλυση και αυτή χωρίς αποζημίωση. Γι’ αυτό πρέπει να απαιτήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Να απαιτήσουμε καμιά απόλυση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Γιατί η περικοπή 2 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση θα μειώσει κι’ άλλο τις συντάξεις και τις παροχές.

Γιατί τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους, δεν έχουν υποδομές. Δεκάδες παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πετιούνται έξω από τα σχολεία, από την γνώση και πρέπει να διεκδικήσουμε να λυθούν άμεσα χωρίς οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό που έτσι κι’ αλλιώς δεν τα έχουν γιατί τα έχουν καταληστεύσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση. 

Γιατί την ώρα που κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια επιτίθενται και παίρνουν νέα μέτρα την ίδια ώρα απλόχερα μέσω του προϋπολογισμού δίνουν στο κεφάλαιο νέες φοροαπαλλαγές, νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, περισσότερα κίνητρα στο όνομα των επενδύσεων κλπ. 

Γιατί οι άνεργοι δεν έχουμε ούτε ένα πιάτο φαγητό. Δεν μπορούμε  να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα 300 ευρώ επίδομα ανεργίας. Είναι ζωτική ανάγκη να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και ο χρόνος επιδότησης και να το παίρνουν όλοι χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα δουλεμπορικά γραφεία που εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας για δουλειά. 

Γιατί η ιδιωτικοποίηση του νερού, της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, των λιμανιών θα φέρει νέα βάσανα στη ζωή όλων μας, με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, με χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γιατί οι αυτοαπασχολούμενοι που η μπότα των επιχειρηματικών ομίλων τους κλείνει και τους στέλνει στην ανεργία είναι σύμμαχοι των εργαζομένων και πρέπει να δυναμώσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες.

Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας σε ναζιστικές, φασιστικές, εγκληματικές οργανώσεις, στην Χρυσή Αυγή που είναι με τις μειώσεις μισθών, που είναι με τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, που φτιάχνει δουλεμπορικά γραφεία, που είναι με τους μεγαλοκλινικάρχες της ιδιωτικής υγείας. Γιατί δεν μπορούμε να ζούμε με την αυταπάτη ότι τέτοιες οργανώσεις μπορούν να τιμωρήσουν αντί για μας αυτούς που ευθύνονται για τα βάσανα μας.
Η απεργία στις 6 Νοέμβρη, όπως και η προετοιμασία των εργαζομένων για κινητοποιήσεις την Κυριακή 3 Νοέμβρη που θα λειτουργήσουν καταστήματα, να είναι απεργία που θα σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις. Να δώσει το έναυσμα για τη συνέχεια της πάλης μας. Πρέπει τώρα να ανασυνταχθούμε! Οι δυσκολίες του αγώνα είναι πολλές αλλά όχι ανυπέρβλητες. Για να ανασάνουμε σήμερα, χρειάζεται ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε. Να ξαποστείλουμε όσους κάθονται στο σβέρκο μας. Γρανάζι χωρίς εμάς δεν μπορεί να γυρίσει. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας και το δίκιο μας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

1)      Επαναφορά της κλαδικής σύμβασης στα 918 ευρώ
2)      Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα .
3)      Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι  με σύμβαση αορίστου χρόνου και 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.
4)      Υποχρεωτική αργία για  όλες τις Κυριακές του χρόνου για όλα τα καταστήματα, η Κυριακή αργία είναι για μας και τις οικογένειες μας. 
5)      Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δίνονται σε όλους τους άνεργους χωρίς ορούς και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά γραφεία. Να μην επιτρέψουμε το σφαγιασμό των εποχικών επιδομάτων. Όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν μεταφορές. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, επαναφορά του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες.
                                                        
                                                                      ΤΟ   Δ.Σ.

11 Οκτ 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡ/ΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με παρόντες τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας SPRIDER την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά και εργαζόμενους στην επιχείρηση.
Στην συνάντηση φανερώθηκε για άλλη μια φορά ότι το λουκέτο  στην επιχείρηση SPRIDER STORES ήταν κάθε άλλο παρά συγκυριακό.
Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας κατέθεσε γραπτή πρόταση η οποία αφορούσε στη λειτουργία κάποιων καταστημάτων SPRIDER, χωρίς να κατοχυρώνεται πουθενά ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους αλλά και η εξασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Στη συνάντηση αυτή αποδείχτηκε για άλλη μια φορά οι μεγάλες ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και εργοδοσία, και ότι ο ξαφνικός θάνατος και το πέταγμα στο δρόμο 800 και πλέον εργαζομένων της επιχείρησης ήταν σχέδιο καλά μελετημένο και συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία Χατζηιωάννου.
Αφού έβγαλε 213 εκ ευρώ σε μεικτά κέρδη για την τριετία 2009-2012 πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα των εργαζομένων, δεν διστάζει σήμερα να τους χρησιμοποιήσει ως μέσο εκβιασμού προς το ελληνικό Δημόσιο για να πάρει ζεστό χρήμα από τις τράπεζες.
Από τις εξελίξεις και τον κυνισμό της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι  πρέπει να διδαχτούν, να βγάλουν συμπεράσματα: 
ü     Ότι «υγιείς και καλοί» επιχειρηματίες είναι αυτοί που μέλημα τους είναι να ξεπατώνουν διαρκώς τους εργαζόμενους για το κέρδος τους και μετά να τους χρησιμοποιούν στα σχέδια τους για να διασώσουν τα εκατομμύρια των κερδών τους.
ü     Ότι η «ανάπτυξη» και το «φως στο τούνελ» που πλασάρουν κυβέρνηση και εργοδότες ουσιαστικά  σημαίνει γέμισμα των λογαριασμών τους στις τράπεζες, απληρωσιά και ανεργία για τους εργαζόμενους που  μένουν ξαφνικά, σε ένα απόγευμα, στο δρόμο, αδιάφορο για το αν και πώς θα ζήσουν, για τον εάν έχουν να πάρουν το γάλα των παιδιών τους και να βάλουν φαγητό στο τραπέζι.
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να απομονώσει ορισμένα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, οι οποίοι παίρνουν μέρος στη δημιουργία νέου εργοδοτικού σωματείου  στα SPRIDER, οι ίδιοι που είναι μονίμως απεργοσπάστες και έχουν υπογράψει μειώσεις μισθών και απολύσεις συναδέλφων μας.
Σήμερα, επιχειρούν  να αθωώσουν ξανά την εργοδοσία καλώντας να διεκδικήσουν όλα όσα τους οφείλει η εργοδοσία, μόνο με νομικά τερτίπια και όχι οργανωμένα και συλλογικά με τα κλαδικά τους σωματεία.

Έχουμε πλέον πείρα και εμπειρία από τέτοια σωματεία που στήνονται ερήμην των εργαζομένων, σωματεία που εξυπηρετούν τους εργοδότες και τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, χωρίς να έχουν γνώση οι εργαζόμενοι τα αιτήματα, τη δράση, το περιεχόμενο της δράσης αυτών των σωματείων.
Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από τα μέχρι πρότινος στελέχη της εταιρείας περνούν γραμμή ¨μακριά από τα κλαδικά σωματεία, είναι κομματικοποιημένα¨.
Δηλαδή η εργοδοσία και τα διευθυντικά στελέχη που είχαν φτιάξει το εργοδοτικό σωματείο και όλοι αυτοί που προσπαθούν σήμερα να στήσουν άλλο ένα σωματείο δεν έχουν πολιτική τοποθέτηση;

Η τοποθέτηση των κλαδικών σωματείων είναι η εξής:
Η περίπτωση της SPRIDER δεν αποτελεί ¨επιχειρηματική αστοχία¨ γιατί έτσι και αλλιώς πτωχεύει η επιχείρηση όχι ο επιχειρηματίας, ο οποίος ενδέχεται και τα κέρδη που έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από την σκληρή δουλειά των εργαζομένων, να τα επενδύσει σε κάποια άλλη επιχείρηση, με άλλους εργαζόμενους που θα τους απαιτήσει ίσως και εθελοντική εργασία χωρίς μισθό.
Όλα τα παραπάνω, από την κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία ονομάζονται ¨ανάπτυξη¨, η οποία πατάει στην μαζική  καταστροφή  των παραγωγικών δυνάμεων δηλ. την ανεργία, την απλήρωτη εργασία και την εξαθλίωση των εργαζομένων.
Τα κλαδικά σωματεία καλούμε τους εργαζόμενους στα SPRIDER να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να διεκδικήσουμε άμεσα αυτά που μας ανήκουν.

Κανένας εφησυχασμός. Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Καλούμε τους εργαζόμενους στα SPRIDER να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην οργανωμένη συλλογική τους δράση μαζί με τα κλαδικά τους σωματεία.

¨      Όλοι οι εργαζόμενοι της SPRIDER να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
¨      Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία, να δεσμευτούν τα εμπορεύματα και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους.
¨     Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων

3 Οκτ 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ SPRIDER STORES

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα Sprider, που μαζικά με την παρουσία τους στο Υπουργείο Εργασίας έδωσαν μία πρώτη απάντηση στην εργοδοσία και τις επιδιώξεις της.
Ήταν σημαντικό βήμα και πρέπει να δυναμώσει η ενότητα όλων των εργαζόμενων στην επιχείρηση και να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά ο αγώνας.
Στη συνάντηση αποδείχτηκε για άλλη μια φορά οι μεγάλες ευθύνες που έχουν Κυβέρνηση και εργοδοσία.
Η Κυβέρνηση έδωσε νέα διορία στους εργοδότες να απαντήσουν πότε θα εξοφλήσουν όλα όσα χρωστούν στους εργαζόμενους τη Δευτέρα 7/10 σε νέα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.
Στην συνάντηση επίσης φανερώθηκε ότι το λουκέτο  στην επιχείρηση SPRIDER STORES ήταν κάθε άλλο παρά συγκυριακό.
Ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, πρόβαλε την « δύσκολη θέση» που έχει περιέλθει η εργοδοσία,  την ασφυξία των τραπεζών, όμως την ουσία του ζητήματος δεν μπόρεσε να τη συσκοτίσει, ότι ο ξαφνικός θάνατος και το πέταγμα στο δρόμο 800 και πλέον εργαζομένων της επιχείρησης ήταν σχέδιο καλά μελετημένο και συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία Χατζηιωάννου.
Αφού έβγαλε 213 εκ ευρώ σε μεικτά κέρδη για την τριετία 2009-2012 πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα των εργαζομένων, δεν διστάζει σήμερα να τους χρησιμοποιήσει ως μέσο εκβιασμού προς το ελληνικό Δημόσιο για να πάρει ζεστό χρήμα από τις τράπεζες.
Από τις εξελίξεις και τον κυνισμό της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι  πρέπει να διδαχτούν, να βγάλουν συμπεράσματα: 
ü     Ότι «υγιείς και καλοί» επιχειρηματίες είναι αυτοί που μέλημα τους είναι να ξεπατώνουν διαρκώς τους εργαζόμενους για το κέρδος τους και μετά να τους χρησιμοποιούν στα σχέδια τους για να διασώσουν τα εκατομμύρια των κερδών τους.
ü     Ότι η «ανάπτυξη» και το «φως στο τούνελ» που πλασάρουν κυβέρνηση και εργοδότες ουσιαστικά  σημαίνει γέμισμα των λογαριασμών τους στις τράπεζες, απληρωσιά και ανεργία για τους εργαζόμενους που  μένουν ξαφνικά, σε ένα απόγευμα, στο δρόμο, αδιάφορο για το αν και πώς θα ζήσουν, για τον εάν έχουν να πάρουν το γάλα των παιδιών τους και να βάλουν φαγητό στο τραπέζι.
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να απομονώσει ορισμένα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου στα SPRIDER, είναι μονίμως απεργοσπάστες, έχουν υπογράψει μειώσεις μισθών και απολύσεις συναδέλφων μας.
Σήμερα, γυρνάνε σε όλα τα μαγαζιά για να αθωώσουν την εργοδοσία και καλούν τους εργαζόμενους μόνο με νομικά τερτίπια και όχι οργανωμένα και συλλογικά μαζί με τα σωματεία τους να διεκδικήσουν όλα όσα τους οφείλει η εργοδοσία.
Κανένας εφησυχασμός. Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Καλούμε τους εργαζόμενους στα SPRIDER να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην οργανωμένη συλλογική τους δράση μαζί με τα κλαδικά τους σωματεία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
¨      Όλοι οι εργαζόμενοι της SPRIDER να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
¨      Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία, να δεσμευτούν τα εμπορεύματα και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους.
¨     Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα «Sprider stores»
Κατατέθηκε χτες και υπογράφεται απ' όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Ερώτηση για τα «Sprider stores» κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στην Ερώτηση αναφέρεται:
«Η επιχείρηση SPRIDER στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους εργατικό κόστος, προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για την υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο (άρθρο 99), αφήνοντας στον αέρα 800 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Κερδοφορίας που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τόσο στις χώρες που έκανε τις εισαγωγές, όσο και εδώ στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν με μισθούς των 250 ευρώ κατά μέσο όρο, με τετράωρα στην πλειοψηφία τους, απλήρωτοι περίπου 4 μήνες, με εντατικοποίηση της δουλειάς. Σημειώνουμε ότι από το 2010 έχει προχωρήσει ήδη σε 600 απολύσεις.
Αυτή είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, που μάλιστα πολλοί προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους αναγκάστηκαν το προηγούμενο διάστημα να θυσιάσουν τα εναπομείναντα δικαιώματά τους, μείωσαν τις απαιτήσεις τους. Στον κλάδο του Εμπορίου είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις, που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους, πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κλπ.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τις επιχειρήσεις δεν τις κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι εργοδότες, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις. Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης με σκοπό το κέρδος, που δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους στην ανάπτυξη και στην κρίση τους ρίχνει στην εξαθλίωση. Αυτό το δρόμο ανάπτυξης υπηρετεί η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Ολοι οι εργαζόμενοι της SPRIDER να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
  • Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία, προκειμένου να καλυφθούν χρέη της επιχείρησης στους εργαζόμενους.
  • Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος».    
Παράδειγμα που βοηθά σε συμπεράσματα


Ο όμιλος των αδελφών Χατζηιωάννου, έγινε ευρύτερα γνωστός στο χρηματιστηριακό «μπουμ» του 1999, όταν η ομώνυμη οικογένεια άρχισε ένα χορό εξαγορών διαφόρων μικρών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και της φίρμας «Sprider Stores», που λειτουργούσε από τις αρχές της δεκαετίας του '70, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή μαγιό και αθλητικών ειδών. Η εταιρεία εξαπλώθηκε σύντομα στην Ελλάδα, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, κύρια των Βαλκανίων, και έφτασε, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, να διαθέτει περί τα 80 καταστήματα και 2.000 εργαζόμενους.
Τα κέρδη για το κεφάλαιο ποτέ δεν είναι επαρκή. Ποτέ δε φτάνουν. Οι κεφαλαιοκράτες όσο κερδίζουν, τόσο επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Και το εξασφαλίζουν αυτό, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, μειώνοντας τους μισθούς, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο. Τα ίδια τα αφεντικά των «Sprider Stores» «ομολογούν» ότι τα επίσημα καθαρά κέρδη τους, έφτασαν, μέχρι και το 2009, το αστρονομικό ποσό των 104 εκατομμυρίων ευρώ!
Το ξέσπασμα της κρίσης, δε θα μπορούσε να μην αφορά και τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Το έβλεπαν αυτό οι εργαζόμενοι, το ήξεραν όμως καλύτερα οι εργοδότες. Και παρόλο που οι οικονομικοί δείκτες της εταιρείας δεν ήταν οι χειρότεροι της αγοράς (στην τριετία 2009 - 2012 εμφάνισε μεικτά κέρδη 213 εκατομμύρια ευρώ), μείωσαν το προσωπικό κατά αρκετές εκατοντάδες, από το καλοκαίρι του 2012, έστησαν εργοδοτικό σωματείο, αξιοποίησαν πλήρως το καθεστώς της μερικής απασχόλησης - μερικής αμοιβής, επέβαλαν τεράστιες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, και καθιέρωσαν μισθούς της τάξης των 250 ευρώ το μήνα!
Οικονομική καπιταλιστική κρίση, όμως, σημαίνει και αδυσώπητος επιχειρηματικός ανταγωνισμός, σημαίνει αδυναμία διατήρησης υψηλών ρυθμών κερδοφορίας. Η απάντηση των Χατζηιωάννου ήταν ακαριαία. Μετά από μια σειρά εκβιασμούς και απειλές προς διάφορες κατευθύνσεις, έδωσαν το σύνθημα για κλείσιμο της επιχείρησης. 800 και πλέον εργαζόμενοι, που επί τόσα χρόνια ξεθεώνονταν, για να βγάζουν κέρδη τα αφεντικά, πετάχτηκαν στο δρόμο.
Το παράδειγμα, με τον επιχειρηματικό όμιλο των Χατζηιωάννου, είναι χαρακτηριστικό, για τον τρόπο που η μία φάση του καπιταλιστικού οικονομικού κύκλου προετοιμάζει το έδαφος και οδηγεί στην επόμενη, στην οικονομική κρίση. Για το βίαιο ξέσπασμα των αντιθέσεων που προκαλούν οι ανταγωνιστικές σχέσεις παραγωγής, που έρχεται ως συνέπεια της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα της αστικής τάξης ενάντια στους εργαζόμενους, στη χειροτέρευση της θέσης τους στην καπιταλιστική κοινωνία. Με τέτοια συμπεράσματα πρέπει να εφοδιαστούν οι εργαζόμενοι, στις δύσκολες αναμετρήσεις που έρχονται με την εργοδοσία και το κράτος της.
Είχαν καλό «δάσκαλο»...
Μιλώντας προχτές στα ΜΜΕ, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Θ. Βασιλόπουλος, είπε ότι την περίοδο που έγιναν οι περικοπές μέχρι και 20% στους εργαζόμενους των καταστημάτων «Sprider Stores», «λειτουργούσε σωματείο με υπονομευτικό ρόλο και μόνο σκοπό να υπογραφούν μειώσεις». Αξιοποιώντας το παράδειγμα ενός καραμπινάτου εργοδοτικού σωματείου, ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ πάει να βγάλει λάδι την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που δρα με τον ίδιο τρόπο στο πλευρό της εργοδοσίας. Ορισμένα παραδείγματα:
  • Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση, ΔΑΚΕ) υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μειώσεις που φτάνουν το 6,8%. Το επιχείρημα ήταν η κρίση και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο,τι έλεγε και το εργοδοτικό σωματείο της «Sprider», παπαγαλίζοντας τα «επιχειρήματα» της εργοδοσίας.
  • Με παρασκηνιακές διαδικασίες, πίσω από την πλάτη των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων), «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΠΑΣΚΕ μετέτρεψαν το Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων στον παραπάνω κλάδο από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), δηλαδή σε Επαγγελματικό Ταμείο. Τι σημαίνει αυτό; Το ξεκαθαρίζει απολύτως το καταστατικό του νέου Ταμείου: Από 1/1/2013, οι συνταξιούχοι του κλάδου θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις «να μειώνονται κατά 32% για τα ποσά που υπερβαίνουν τα εκατό (100,00) ευρώ»!
  • Οι ίδιες δυνάμεις της πλειοψηφίας έστησαν «σωματείο» με την επωνυμία «Πανελλαδικό Σωματείο στο Εμπόριο» με διαδικασίες «εξπρές», σε συνθήκες εξπρές και με άκρα μυστικότητα, για να χτυπήσουν τα κλαδικά συνδικάτα στο Εμπόριο με ταξική διοίκηση και πλειοψηφία. Στις «εκλογές» του διασπαστικού σωματείου ψήφισαν διευθυντές, προϊστάμενοι των καταστημάτων «Βερόπουλος» και «Βασιλόπουλος». Οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στις κάλπες, σύμφωνα με μαρτυρίες τους, κάτω από την απειλή της απόλυσης κ.λπ.
  • Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το άλλο διασπαστικό σωματείο που είχε στήσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με εντολή των σουπερμακετάδων πριν αρκετά χρόνια, την Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Προαστίων.
Τι προκύπτει; Οτι οι πρωτομάστορες του εργοδοτικού σωματείου στα «Sprider» είχαν για δάσκαλο την ίδια την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τους. Γιατί; Επειδή «θεός» και των δύο είναι η υποταγή των εργαζομένων στην ανταγωνιστικότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης, του κλάδου και συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτή η «ανταγωνιστικότητα», την οποία επικαλείται η εργοδοσία για να μειώσει μισθούς και δικαιώματα, είναι ασύμβατη με τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αυτά έλεγε το ΠΑΜΕ τότε στους εργαζόμενους, αυτά τους λέει και τώρα, που αποδείχτηκε ότι οι υποχωρήσεις δεν έσωσαν τη δουλειά τους.
Διαμαρτυρία χτες και τριμερής
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα «Sprider Stores», μετά από κάλεσμα που απηύθυναν οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε, η εταιρεία υπερασπίστηκε το λουκέτο και παραδέχτηκε ότι μέχρι το 2010 η εταιρεία ήταν κερδοφόρα. Η τριμερής έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους.

1 Οκτ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣIΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ SPRIDER STORES




ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1891

ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ 5Β-ΠΛ. ΜΗΤΡ/ΕΩΣ-ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210 3236287– 210 3232463 FAX 210 3221089

E-mail: sea1891@otenet.gr http: /emporoipalliloi.blogspot.com









01-10-2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες στα καταστήματα SPRIDER STORES

Η επιχείρηση SPRIDER στα πλαίσια της ¨ανταγωνιστικότητας¨ και της ¨επιχειρηματικότητας¨ θεωρούσε τους εργαζόμενους ¨εργατικό κόστος¨ το οποίο έπρεπε να ¨μειωθεί¨ για να αυξηθεί παραπέρα η κερδοφορία της. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η εργοδοσία στα SPRIDER απασχολούσε εργαζόμενους ωρομίσθιους, που βεβαίως δούλευαν 8 με 10 ώρες την ημέρα, ξένους εργάτες από το Πακιστάν ανασφάλιστους, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Το 2011 έστησε και ένα σωματείο με το οποίο υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών 17% και ταυτόχρονα έκλεινε καταστήματα πετώντας στην ανεργία πάνω από 600 εργαζόμενους.

Σήμερα η επιχείρηση SPRIDER έχοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους περίπου 4 μήνες (μέσος όρος μισθών στα SPRIDER είναι τα 250 ευρώ γατί η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι) προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της μέχρι να εκδικαστεί η νέα αίτηση που έχει κάνει η εταιρεία για την υπαγωγή της στον πτωχευτικό νόμο ( Άρθρο 99).

Συνάδελφοι είναι αναγκαίο να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Η “ανταγωνιστικότητα”, η ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων βασίζεται στην δική μας εξαθλίωση.

Είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις όπως η ΝΕΟΣΕΤ, τα S.M. ALIMENTA TOP, HONDOS, ΦΩΚΑΣ , FIDELE, BENETTON, όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι ι από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, MERIMNA MARKET, S.M. EXTRA, MARKET IN, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ κ.ά, που η εργοδοσία επιβάλει αλλεπάλληλες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας εκβιάζοντας την υπογραφή των εργαζομένων, είτε μονομερώς από την εργοδοσία.

Αντικειμενικά, όσες θυσίες και να υποστούμε εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την συγκέντρωση του εμπορικού κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια, δηλαδή συγχώνευση επιχειρήσεων, εξαγορά μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

Η περίπτωση της SPRIDER δεν αποτελεί ¨επιχειρηματική αστοχία¨ γιατί έτσι και αλλιώς πτωχεύει η επιχείρηση όχι ο επιχειρηματίας, ο οποίος ενδέχεται και τα κέρδη που έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από την σκληρή δουλειά των εργαζομένων, να τα επενδύσει σε κάποια άλλη επιχείρηση, με άλλους εργαζόμενους που θα τους απαιτήσει ίσως και εθελοντική εργασία χωρίς μισθό.

Όλα τα παραπάνω, από την κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία ονομάζονται ¨ανάπτυξη¨, η οποία πατάει στην μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων δηλ. την ανεργία, την απλήρωτη εργασία και την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα SPRIDER να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχοντας στο μυαλό τους ότι το Υπουργείο Εργασίας και όλες οι ¨αρμόδιες αρχές¨ μπορεί να διασφαλίσει με κάθε τρόπο όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθέματα της εταιρείας προς όφελος του εργοδότη, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, διότι το Υπουργείο Εργασίας και το κάθε Υπουργείο υλοποιεί την κυβερνητική αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.

Τα δικαιώματα μας ως εργαζόμενοι τα διασφαλίζουν οι αγώνες μας και η συλλογική μας δράση με το σωματείο μας, δηλαδή κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πιέσουμε τον εργοδότη, σαν μια γροθιά, να μας αποδώσει αυτά που μας χρωστάει, σκεφτείτε ότι η αγανάκτησή σας πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Κανένας δικηγόρος και καμμία ¨αρμόδια αρχή¨ δεν θα καταργήσει την αντεργατική νομοθεσία.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα SPRIDER να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην οργανωμένη συλλογική τους δράση μαζί με το κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ελάτε τώρα σε επαφή με το σωματείο.

Διεκδικούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στα SPRIDER