18 Μαρ 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να υπάρχει από την πλευρά των εργαζομένων αγωνιστική δράση και ετοιμότητα για το χειρότερο που είναι μπροστά .
Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν και δρομολογούν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία με τα εξής μέτρα:
  • Παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016, που θα διευρύνει την τρύπα στα έσοδα των Ταμείων κατά 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Μείωση των τριετιών, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε διά νόμου το 2012, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή τους. Κυβέρνηση και τρόικα δρομολογούν ρύθμιση με την οποία η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα προβλέπει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.
  • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • Αυστηροποίηση του πλαισίου για την κήρυξη απεργίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και η νομοθέτηση του «λοκ άουτ» για λογαριασμό της εργοδοσίας.
Στόχος κυβέρνησης και πολυεθνικών να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και η λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος με ανταποδοτικά - ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
·        Περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με στόχο να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς.
Τα μέτρα αυτά, όπως και τα προηγούμενα που πάρθηκαν στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, δεν είναι «έμπνευση» της τρόικας. Είναι διαχρονική απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών στην Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.
Να θυμίσουμε τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ πριν λίγες μέρες στην οποία συνάντηση ο ΣΕΒ απαίτησε
·        Την προετοιμασία για να χτιστούν νέες συν θήκες αγοράς.
·        Να βάλουν πλάτη οι εργαζόμενοι για να δημιουργηθεί σταθερό οικονομικό κλίμα για της επιχειρήσεις.
·        Να συζητηθεί πιο εργασιακό καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την τρόικα.
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ απέναντι σε αυτή την ενιαία σχεδιασμένη συνέχιση της επίθεσης, από τη μια ζήτησε της επαναφορά του μισθού ανάλογα με το πόσο αντέχει η οικονομία, από την άλλη ζήτησε και συγνώμη για οξυμένες δηλώσεις του παρελθόντας προς τον ΣΕΒ.
Για  όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η Ε.Ε. και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι γκιλοτίνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αλλά και το ότι εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουμε απάντηση και να τεθούμε σε επιφυλακή στους χώρους δουλειάς για να δυναμώσει η δράση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.