6 Ιουν 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο εμπόριο
Το ασφαλιστικό είναι ζήτημα στενά δεμένο με το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όπως αυτά του μεροκάματου, των εργασιακών σχέσεων, της υγείας, της πρόνοιας, του συνταξιοδοτικού.
Η συγκυβέρνηση επιβάλει από την 1η Ιούλη νέο τσεκούρι στις Επικουρικές συντάξεις σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Ο διοικητής του ΕΤΕΑ φανέρωσε ότι το ύψος της μείωσης στις επικουρικές συντάξεις θα είναι 5,2%.
Αυτή η μείωση δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να επιβληθεί και σε άλλα επικουρικά ταμεία.
Η μέση σύνταξη που αποδίδει σήμερα το Ταμείο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 10 ευρώ το μήνα, δηλαδή θα φτάσει στα 180 ευρώ μικτά με στόχο η μέση επικουρική σύνταξη να πέσει στα 160 ευρώ μικτά .
Βρισκόμαστε ήδη σε μια πορεία μετατροπής των επικουρικών συντάξεων σε ¨φιλοδωρήματα πτωχοκομείου¨ , αν όχι και προς την τελική κατάργηση τους,  επί της ουσίας έχουμε ένα νέο ιδιωτικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης όπου το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και θα προσδιορίζεται από το μέγεθος των συντάξεων που καταβάλει το Ταμείο, το σύνολο των συσσωρευμένων εισφορών για το σύνολο του συντάξιμου χρόνου αλλά και τον συντελεστή βιωσιμότητας ( δηλ. γήρανση ασφαλισμένων , επικινδυνότητα, δημογραφικό, εργασιακές σχέσεις, ανεργία κ.ά. ) του Ταμείου ανά έτος.
Οι αρνητικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό έχουν ως βάση συγκεκριμένη γραμμή, καθοδηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεδομένο ότι τα αποθεματικά και του Επικουρικού μας Ταμείου λεηλατήθηκαν με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων σε βάθος δεκαετιών, τη μη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της Επικουρικής ασφάλισης , τη σταθερή διαχρονικά υψηλή εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, αλλά και τις χαριστικές απαλλαγές του κράτους προς το κεφάλαιο. Είναι προκλητικό να βγάζει η συγκυβέρνηση φιρμάνι ότι τα επικουρικά Ταμεία θα δίνουν συντάξεις χωρίς να προκαλούνται ελλείμματα γιατί όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν λογιστικό πρόβλημα αλλά καθαρά πρόβλημα πολιτικό, γιατί οι αρνητικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα έχουν βαθιά ταξικό χαρακτήρα.
Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό να σημάνουν συναγερμό.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εμποροϋπαλλήλους την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 6.μμ στα Προπύλαια  και τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης.

Παλεύουμε για :
·        Πλήρη κρατική εγγύηση των συντάξεων και των παροχών.
·        Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην  έκδοση και απονομή των συντάξεων.
·        Κατάργηση όλων των γαλαζοπράσινων, αντιασφαλιστικών νόμων, καταδίκη της Ε.Ε.
·        Όρια ηλικίας συνταξιοδότηση 55 για τις γυναίκες 60 για τους άντρες και 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
·        Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο υγείας.

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.