13 Μαρ 2015

Προς το Διοικητή του ΙΚΑ Σπυρόπουλο Ροβέρτο

Κοιν/ση προς:
Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης
κο. Στρατούλη Δημήτριο

Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης
κο Ρωμανιά Γεώργιο


Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας  καταθέτει την παρούσα επιστολή θέλοντας να σας γνωστοποιήσει συγκεκριμένο γεγονός που αφορά στην έγγραφη καταγγελία εργαζόμενης προς το ΙΚΑ, σχετικά με ανασφάλιστη εργασία και την ¨απάντηση¨  που έλαβε από στελέχη στο ΙΚΑ Χαλανδρίου και στο ΙΚΑ Δάφνης που ¨ασχολήθηκαν¨ με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η εργαζόμενη  Σαρακίνη Γκόλφω  δούλευε  στην  επιχείρηση  FIDELLE ΑΕΒΕ, Ευτέρπης 4 Αγ. Δημ/ος Τ.Κ. 17343,  ιδιοκτησίας Σακαρέλλου Γεωργίου.
Η εργαζόμενη προσελήφθη στη συγκεκριμένη εταιρεία στις 31/10/2012 και απολύθηκε στις 6/3/2015.
Στο χρονικό διάστημα που εργαζόταν ανακάλυψε ότι ο εργοδότης την είχε ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από την ημέρα που έγινε η πρόσληψη της δηλ. 31/10/2012 μέχρι 30/8/2013. Για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την απόλυση της ο εργοδότης είχε διακόψει την ασφάλιση της, παρόλο που η εργαζόμενη είχε κρατήσεις από το μισθό της, δηλ. την εισφορά της στα Ασφαλιστικά Ταμεία.   
Η εργαζόμενη προχώρησε σε 3 έγγραφες καταγγελίες στο ΙΚΑ Χαλανδρίου ( περιοχή που δούλευε) στις εξής ημερομηνίες : πρώτη έγγραφη καταγγελία   10/9/2013
                       δεύτερη έγγραφη καταγγελία 12/1/2015
                       τρίτη έγγραφη καταγγελία      9/3/2015.
Για τις έγγραφες αυτές καταγγελίες ο υπάλληλος στο ΙΚΑ Χαλανδρίου κος Σταματάκης Κων/νος, είχε πει στην εργαζόμενη ότι η εταιρεία FIDELLE ΑΕΒΕ, ανήκει στο ΙΚΑ Δάφνης γιατί η έδρα της εταιρείας είναι στον Αγ. Δημήτριο, και ότι οι έγγραφες καταγγελίες της έχουν σταλεί στο ΙΚΑ Δάφνης και είναι εκεί.
Η εργαζόμενη απευθύνθηκε και στο ΙΚΑ Δάφνης και μίλησε με την υπάλληλο του ΙΚΑ κα. Φραγκίσκου Ανναμπέλλα, η οποία την παρέπεμπε πάλι στο ΙΚΑ Χαλανδρίου.
Στο χρονικό διάστημα που η εργαζόμενη πηγαινοερχόταν από το ένα ΙΚΑ στο άλλο (Χαλάνδρι-Δάφνη και τούμπαλιν) απελύθη και βρέθηκε άνεργη χωρίς δικαίωμα στο Ταμείο Ανεργίας εφόσον δεν υπήρχαν ένσημα.
Η εργαζόμενη απευθύνθηκε στο σωματείο της μη μπορώντας να βρει άκρη στην υπόθεση, και δύο μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας , Τσαγκατάκη Μαρία, Γκογκάκη Κων/να μαζί με την εργαζόμενη πήγαν στο ΙΚΑ στη Δάφνη, με στόχο να μιλήσουν με κάποιον αρμόδιο για το ζήτημα αυτό που είναι εξαιρετικά επείγον για την άνεργη πλέον για να μπορεί να πάρει επίδομα ανεργίας.
Στο ΙΚΑ Δάφνης, πήγαμε στις 11/3/2015 και μας παρέπεμψαν στην Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΙΚΑ κα. Καλογιάννη Βούλα, στην οποία αμέσως δηλώσαμε την ιδιότητα μας ως μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, και τα ονόματα μας.
Ζητήσαμε να επιληφθεί του ζητήματος άμεσα και η απάντηση της ήταν ότι ¨και τι να κάνουμε, η εταιρεία FIDELLE έχει πολλά προβλήματα, έχουμε πολλές καταγγελίες και για τη συγκεκριμένη εταιρεία, δεν έχουμε προσωπικό, τώρα εξετάζουμε τις καταγγελίες του 2007¨,  και κάλεσε την αστυνομία για να μας βγάλει από το γραφείο της γιατί ενοχλούσαμε.
Ψύχραιμα της απαντήσαμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αλλά αυτή τη στιγμή επείγει να λυθεί το θέμα της ανασφάλιστης άνεργης πλέον συναδέλφου.
Η εξοργισμένη αναπληρώτρια διευθύντρια μας παρέπεμψε στην κα Φραγκίσκου Ανναμπέλλα, η οποία επίσης φερόμενη με ειρωνικό τρόπο ως να απευθυνόταν σε επαίτες που ζητούσαν δανεικά, μας ζήτησε τηλέφωνο στο ΙΚΑ Χαλανδρίου για να συνεννοηθεί.
 Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο. Σταματάκη Κων/νο, αφού μας περιέγραψε ως ¨τρεις έξαλλες που δεν μπορώ να συνεννοηθώ¨ παρέπεμψε τον κο Σταματάκη να μιλήσει με το ένα μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΑ, την Γκογκάκη Ντίνα και της είπε το εξής: ¨επιτέλους δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα,  πιέστε εσείς μαζί με την εργαζόμενη τον εργοδότη¨ . Εντωμεταξύ είχε έρθει η Αστυνομία η οποία καλέστηκε από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Καλογιάννη Βούλα, και ζήτησαν τα στοιχεία μας γιατί σύμφωνα με την καταγγελία της παραπάνω, ενοχλούσαμε.
Κύριε Διοικητά, πρόσφατα διαβάσαμε ότι στις 29/1/2015 ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κος Στρατούλης Δημήτρης είχε συνάντηση μαζί σας με πρώτο θέμα συζήτησης ¨τα έσοδα του ΙΚΑ¨ .
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, η μεθόδευση από το μηχανισμό του ΙΚΑ, η εντολή από στέλεχος του ΙΚΑ προς την Αστυνομία, ο τρόπος που απευθύνεται ο κάθε προϊστάμενος στο ΙΚΑ προς τους εργαζόμενους, βοηθάει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής από την εργοδοσία ή μήπως παραπέμπει στο ¨ μην ενοχλείτε με κανένα τρόπο την εργοδοσία, αφήστε τους εργαζόμενους να βολοδέρνουν;¨  
Περιμένουμε απάντηση και από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και από τον Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κο. Στρατούλη Δημήτριο.
Τα αποδεικτικά κατάθεσης δήλωσης απασχόλησης-καταγγελίας τα επισυνάπτουμε στην επιστολή που θα κατατεθεί στο Διοικητή του ΙΚΑ κο. Σπυρόπουλο Ροβέρτο.


ΤΟ Δ.Σ.