29 Μαρ 2015

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2015
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12.30μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλίων, εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ που είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και της αγοράς, συνδέεται με την οδηγία της Ε.Ε. (Έκθεση Σέρκας) για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας  αποτελεί κομμάτι ενός παζλ  αντιλαϊκών ρυθμίσεων, θεσμικών και άλλων με στόχο τη μείωση του μισθού εργασίας των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, την πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο και την εξαφάνιση των μικρών, στο όνομα της βελτίωσης της  «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο όνομα του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και μεριδίου της αγοράς.
Η γιγάντωση των πολυεθνικών και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων  οδηγεί παντού σε χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και δεν επιτρέπεται να έχουμε την αυταπάτη της αναμονής της καλυτέρευσης της ζωής μας αφού η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξασφαλίζεται με την ένταση της δικής μας εκμετάλλευσης.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε ¨τόνωση της  αγοράς¨ , δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν ¨εξυπηρετεί τους καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν  δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, όπως χιλιάδες και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιοι, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ, voucher.
Ο κλάδος του εμπορίου είναι ο δεύτερος κλάδος μετά τις κατασκευές, σε απώλειες θέσεων εργασίας.
Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του εμπορίου βάζει στο στόχαστρο πρώτα και κύρια την μητρότητα της γυναίκας εμπορουπαλλήλισσας, τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, το αναφαίρετο δικαίωμα του για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή, εξαντλεί σωματικά και ψυχικά τον εργαζόμενο.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στη πάλη για τη Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, με Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωση των συναδέλφων με ανακοινώσεις, με κάλεσμα προς τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετέχουν συλλογικά σε όλες τις μορφές δράσης του σωματείου, να ανέβει η πάλη και η διεκδίκηση των εργαζομένων μέσα στους χώρους εργασίας.
Με γραπτά υπομνήματα και παρεμβάσεις και στην Περιφέρεια Αττικής και στα Δημοτικά Συμβούλια διαφόρων περιοχών που σε συνεργασία με Εμπορικούς Συλλόγους αποφάσιζαν για τις ¨Λευκές νύκτες¨
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θεωρεί ότι η πάλη των εργαζομένων με αίτημα Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης και τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, σταθερή και μόνιμη δουλειά για  όλους τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους 40ωρο-8ωρο-5θήμερο. Έχει καταθέσει σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με βασικό αίτημα τη Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Μία ακόμα πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είναι το πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους με κείμενο για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας στο οποίο καλούνται εργαζόμενοι και σωματεία να το υπογράψουν για να κατατεθούν οι υπογραφές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πρωτοβουλίες που απευθύνονται και στην κυβέρνηση όπως:
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
           Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με αντιπροσωπείες 18 σωματείων κλαδικών και επιχειρησιακών εργαζομένων στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενων  – συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Σταθάκη Γ. με κατάθεση γραπτού υπομνήματος με τις υπογραφές των 19 σωματείων με ένα και μοναδικό θέμα: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, χρόνο τώρα να το περάσει η κυβέρνηση με νόμο στη Βουλή.
Η απάντηση του Υπουργού κου Σταθάκη, δηλ. της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό ήταν ¨ίσως να μειώσουμε τις Κυριακές από 7 σε 5 ¨ και  η απάντηση των σωματείων ήταν ότι ¨παζάρια στις πλάτες των εργαζομένων δεν πρόκειται να ανεχτούμε¨  .
Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 – εφημερίδα ΝΕΑ
¨Ο Υπουργός Οικονομίας Γ .Σταθάκης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  (ΕΣΕΕ), αναφερόμενος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, δηλ. τις 7 Κυριακές το χρόνο, δε για τις τουριστικές περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση¨  .
Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Η ¨αριστερή¨ όπως αυτοπροσδιορίζεται κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι όχι μόνο δεν θα υλοποιήσει την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, αλλά αφήνει ανοικτό το δρόμο και για τις 52 Κυριακές, για τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές, όταν τουριστική περιοχή έχει χαρακτηριστεί όλη η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση λοιπόν δεν προβάλλει καμμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύει με τους μεγαλεμπόρους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών και όχι για τους εμποροϋπαλλήλους που υφίστανται την εκμετάλλευση μέσα στα εμπορομάγαζα.
Από τα συνθήματα και τις κούφιες φράσεις της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης, τώρα όχι μόνο τα μαζεύει, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι οποίες στην πορεία έγιναν 8 (28 Δεκέμβρη 2014) , αλλά ανοίγει συζήτηση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα ίσως και για τις υπόλοιπες Κυριακές το χρόνο.
Στον εμπαιγμό κυβέρνησης και εργοδοσίας  απαντάμε με κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για την Κυριακή 5 Απρίλη 2015  με την κρυστάλλινη θέση των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Να το περάσει τώρα η κυβέρνηση με νόμο στη Βουλή

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας  να δώσουν μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό εργοδοσίας και κυβέρνησης,  να μην ενδώσουμε στην παρελκυστική μεθόδευση των παζαριών πάνω στην πλάτη μας για 7 ή 5 ή κάποιες Κυριακές το χρόνο, να συζητήσουμε στους χώρους εργασίας, να αποφασίσουμε σπάζοντας τις αυταπάτες
και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.
              Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ                                                                
                                                                    ΤΟ Δ.Σ.

23 Μαρ 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ


Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ καταδικάζουμε την απόλυση του συν/φου Γκιουλάκη Γιάννη από την εργοδοσία στην αποθήκη ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ.
 Η απόλυση αυτή αποτελεί κομμάτι και συνέχεια της επίθεσης που δεχόμαστε από την εργοδοσία στο εμπόριο σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Και στην εταιρεία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ η τρομοκρατία είναι καθημερινότητα.
Συνάδελφοι στη ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ
Στηρίζουμε τον αγώνα σας και διεκδικούμε μαζί σας την ακύρωση της απόλυσης του Γκιουλάκη Γιάννη.
ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εμείς οι εργαζόμενοι στην αποθήκη ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ στο Μενίδι, είμαστε σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, με αφορμή την απόλυση του συναδέλφου μας Γκιουλάκη Γιάννη, από την εργοδοσία στη ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ. Η απόλυση του συναδέλφου μας είναι η αρχή, πιστεύουμε ότι η εργοδοσία θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλες απολύσεις, με στόχο τη μείωση του «εργατικού κόστους», γιατί εμείς οι εργάτες που παράγουμε τον πλούτο, για την εργοδοσία είμαστε κόστος.

Η απάντησή μας απέναντι στην εργοδοσία είναι να ακυρωθεί τώρα η απόλυση του συναδέλφου, ο συνάδελφος να γυρίσει τώρα στη δουλειά.

Σύσσωμοι οι συνάδελφοι συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση, κάθε μέρα κάνουμε Γενική Συνέλευση και αποφασίζουμε πως θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα, στον αγώνα μας αυτό έχουμε δίπλα μας την στήριξη κλαδικών Σωματείων του εμπορίου, που είναι κάθε μέρα μαζί μας γιατί οι απολύσεις και η τρομοκρατία αφορούν όλους τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο.

Η εργοδοσία προσπαθεί να σπάσει την ενότητά μας.
Ζητάμε τη συμπαράσταση και την ταξική αλληλεγγύη από τους συναδέλφους μας σε όλες τις αποθήκες ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ και από τους συναδέλφους μας στον κλάδο.

Αγωνιζόμαστε, σπάμε την τρομοκρατία της εργοδοσίας, είμαστε όλοι μια γροθιά, αγωνιστικά απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας.

Να ακυρωθεί η απόλυση του συναδέλφου μας και να γυρίσει τώρα στη δουλειά.


     ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ - ΜΕΝΙΔΙ

18 Μαρ 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2015

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλίων, εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΑΣΑ που είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και της αγοράς, συνδέεται με την οδηγία της Ε.Ε. (Έκθεση Σέρκας) για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας  αποτελεί κομμάτι ενός παζλ  αντιλαϊκών ρυθμίσεων, θεσμικών και άλλων με στόχο τη μείωση του μισθού εργασίας των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, την πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο και την εξαφάνιση των μικρών, στο όνομα της βελτίωσης της  «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο όνομα του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και μεριδίου της αγοράς.
Η γιγάντωση των πολυεθνικών και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων  οδηγεί παντού σε χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και δεν επιτρέπεται να έχουμε την αυταπάτη της αναμονής της καλυτέρευσης της ζωής μας αφού η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξασφαλίζεται με την ένταση της δικής μας εκμετάλλευσης.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε ¨τόνωση της  αγοράς¨ , δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν ¨εξυπηρετεί τους καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν  δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, όπως χιλιάδες και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιοι, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ, voucher.
Ο κλάδος του εμπορίου είναι ο δεύτερος κλάδος μετά τις κατασκευές, σε απώλειες θέσεων εργασίας.
Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του εμπορίου βάζει στο στόχαστρο πρώτα και κύρια την μητρότητα της γυναίκας εμπορουπαλλήλισσας, τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, το αναφαίρετο δικαίωμα του για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή, εξαντλεί σωματικά και ψυχικά τον εργαζόμενο.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στη πάλη για τη Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, με Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωση των συναδέλφων με ανακοινώσεις, με κάλεσμα προς τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετέχουν συλλογικά σε όλες τις μορφές δράσης του σωματείου, να ανέβει η πάλη και η διεκδίκηση των εργαζομένων μέσα στους χώρους εργασίας.
Με γραπτά υπομνήματα και παρεμβάσεις και στην Περιφέρεια Αττικής και στα Δημοτικά Συμβούλια διαφόρων περιοχών που σε συνεργασία με Εμπορικούς Συλλόγους αποφάσιζαν για τις ¨Λευκές νύκτες¨
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θεωρεί ότι η πάλη των εργαζομένων με αίτημα Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης και τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, σταθερή και μόνιμη δουλειά για  όλους τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους 40ωρο-8ωρο-5θήμερο. Έχει καταθέσει σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με βασικό αίτημα τη Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Μία ακόμα πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είναι το πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους με κείμενο για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας στο οποίο καλούνται εργαζόμενοι και σωματεία να το υπογράψουν για να κατατεθούν οι υπογραφές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πρωτοβουλίες που απευθύνονται και στην κυβέρνηση όπως:
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
           Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με αντιπροσωπείες 18 σωματείων κλαδικών και επιχειρησιακών εργαζομένων στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενων  – συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Σταθάκη Γ. με κατάθεση γραπτού υπομνήματος με τις υπογραφές των 19 σωματείων με ένα και μοναδικό θέμα: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, χρόνο τώρα να το περάσει η κυβέρνηση με νόμο στη Βουλή.
Η απάντηση του Υπουργού κου Σταθάκη, δηλ. της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό ήταν ¨ίσως να μειώσουμε τις Κυριακές από 7 σε 5 ¨ και  η απάντηση των σωματείων ήταν ότι ¨παζάρια στις πλάτες των εργαζομένων δεν πρόκειται να ανεχτούμε¨  .
Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 – εφημερίδα ΝΕΑ
¨Ο Υπουργός Οικονομίας Γ .Σταθάκης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  (ΕΣΕΕ), αναφερόμενος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, δηλ. τις 7 Κυριακές το χρόνο, δε για τις τουριστικές περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση¨  .
Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Η ¨αριστερή¨ όπως αυτοπροσδιορίζεται κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι όχι μόνο δεν θα υλοποιήσει την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, αλλά αφήνει ανοικτό το δρόμο και για τις 52 Κυριακές, για τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές, όταν τουριστική περιοχή έχει χαρακτηριστεί όλη η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση λοιπόν δεν προβάλλει καμμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύει με τους μεγαλεμπόρους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών και όχι για τους εμποροϋπαλλήλους που υφίστανται την εκμετάλλευση μέσα στα εμπορομάγαζα.
Από τα συνθήματα και τις κούφιες φράσεις της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης, τώρα όχι μόνο τα μαζεύει, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι οποίες στην πορεία έγιναν 8 (28 Δεκέμβρη 2014) , αλλά ανοίγει συζήτηση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα ίσως και για τις υπόλοιπες Κυριακές το χρόνο.
Στον εμπαιγμό κυβέρνησης και εργοδοσίας  απαντάμε με κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για την Κυριακή 5 Απρίλη 2015  με την κρυστάλλινη θέση των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Να το περάσει τώρα η κυβέρνηση με νόμο στη Βουλή

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας  να δώσουν μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό εργοδοσίας και κυβέρνησης,  να μην ενδώσουμε στην παρελκυστική μεθόδευση των παζαριών πάνω στην πλάτη μας για 7 ή 5 ή κάποιες Κυριακές το χρόνο, να συζητήσουμε στους χώρους εργασίας, να αποφασίσουμε σπάζοντας τις αυταπάτες
και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ                                                               
                                                                    ΤΟ Δ.Σ.
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ 
ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει  αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου.
Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο που αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στο στόχο της πλήρης απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη.
Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν θέλει να νομοθετήσει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο του εμπορίου.
Για  τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλλίτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί.
Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 30%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.
Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.
Οι πολυεθνικές στο κλάδο του εμπορίου, έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι δεν αντέξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.

Επιβεβαιώθηκε ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τα πολυκαταστήματα, που ανοίγουν και λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η Ε.Ε. κατοχυρώνει υπερασπίζεται, και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων.
  
Τα σωματεία που παίρνουμε την πρωτοβουλία κήρυξης απεργίας στις 5 Απρίλη είμαστε αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια κάθε φορά που οι εργοδότες άνοιγαν τα καταστήματα τις Κυριακές αντιδρούσαμε, απεργούσαμε, καταγγέλλαμε την πλειοψηφία της ομοσπονδίας για τον εκφυλιστικό, τον υπονομευτικό τρόπο που έπαιρνε τις αποφάσεις και οργάνωνε τις απεργίες.
Συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο, συνεχίζουμε την δουλειά με συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς για να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της Κυριακές για όλο τον χρόνο.   

Καλούμε :

Όλα τα σωματεία-συνδικάτα κλαδικά και επιχειρησιακά σε όλη την Ελλάδα να πάρουν αποφάσεις για απεργία στις 5 Απρίλη, να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις, να συζητήσουν με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να περιμένουν «σωτήρες» γιατί δεν υπάρχουν. Να πάρουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, να επιβάλουν τη με νόμο κατοχύρωση της από την κυβέρνηση.

Τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε από κοινού την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

Τους εργαζόμενους να κάνουν στη «μπάντα» πλειοψηφίες όπως αυτή στην ΟΙΥΕ ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΜΕΤΑ) που αντί να δει την πραγματικότητα, να παρέμβει για την λύση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στο κλάδο χαιρετίζει την νέα κυβέρνηση και τις ελάχιστες εξαγγελίες της για την διαχείριση της ακραίας φτώχειας.    Παροτρύνει τους εργαζόμενους να ξεχάσουν όσα έχασαν στους μισθούς, τα επιδόματα, και όλα τα άλλα που φόρτωσαν στις πλάτες μας οι κυβερνήσεις και που οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει,  αναπαράγουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, για την κυριακάτικη αργία ότι η 7 Κυριακές είναι νόμιμες περνώντας με αυτό το τρόπο στους εργαζομένους ότι καλλίτερα να δουλεύουν 7 Κυριακές παρά 52 το χρόνο.

Τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκεντρώσουμε περισσότερες δυνάμεις  και πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε :

ü Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων  8 Κυριακές το χρόνο.
ü Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
ü Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και  σταθερή εργασία.
ü Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
ü Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
ü Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ :  ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ :           ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ :  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ,  ΧΑΝΙΩΝ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΑΧΑΪΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΛΑΜΙΑΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ :    LIDL Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΕΛΛΑΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ 17/3/2015
Σταθάκης: Μικροδάνεια και ανοιχτά καταστήματα επτά Κυριακές

Την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω μικροδανείων που δεν θα ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ή Ταμείου που θα τα παρέχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ παράλληλα θα επαναφέρει καθεστώς των ανοιχτών καταστημάτων μόνο επτά Κυριακές τον χρόνο. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Ο υπουργός αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη και θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των ιδιωτών και θα ακολουθήσει αυτή για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, δηλαδή τις επτά Κυριακές τον χρόνο. Οπως είπε ο κ. Σταθάκης, για τις τουριστικές περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


17 Μαρ 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 16/3/2015 κλιμάκιο συνδικαλιστών από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας παρευρέθηκε στο κατάστημα HONDOS στην Ομόνοια με ανακοίνωση του σωματείου,  για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι στο πολυκατάστημα για τις εξελίξεις που αφορούν στους απλήρωτους συναδέλφους τους που δουλεύουν στα καταστήματα HONDOS ιδιοκτησίας Γ. ΧΟΝΤΟΥ & ΚΩΣΤΟΥΛΑ.
Η εργοδοσία θορυβημένη από την επαφή των συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους, κάλεσε περιπολικό της αστυνομίας με στόχο βεβαίως την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης.
Οι συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, ¨απειλήθηκαν¨  με μηνύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας και σε ερώτηση τους ποιο είναι  το παράπτωμα για το οποίο θα μηνυθούν, η απάντηση των εκπροσώπων της εργοδοσίας ήταν ασαφής και χωρίς κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο.
Μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον φόβο της εργοδοσίας για την οργάνωση των εργαζομένων και τη συλλογική δράση.
Η απάντηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είναι ότι δεν μας τρομοκρατεί καμμία παρέμβαση από οποιαδήποτε εργοδοσία και αυτό που ¨φοβάται¨  η κάθε εργοδοσία αντικειμενικά δεν θα το αποφύγει,  η οργανωμένη και συλλογική δράση των εργαζομένων θα ανατρέψει την εργοδοτική τρομοκρατία.

ΤΟ Δ.Σ.

ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 16/3/2015

13 Μαρ 2015

Προς το Διοικητή του ΙΚΑ Σπυρόπουλο Ροβέρτο

Κοιν/ση προς:
Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης
κο. Στρατούλη Δημήτριο

Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης
κο Ρωμανιά Γεώργιο


Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας  καταθέτει την παρούσα επιστολή θέλοντας να σας γνωστοποιήσει συγκεκριμένο γεγονός που αφορά στην έγγραφη καταγγελία εργαζόμενης προς το ΙΚΑ, σχετικά με ανασφάλιστη εργασία και την ¨απάντηση¨  που έλαβε από στελέχη στο ΙΚΑ Χαλανδρίου και στο ΙΚΑ Δάφνης που ¨ασχολήθηκαν¨ με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η εργαζόμενη  Σαρακίνη Γκόλφω  δούλευε  στην  επιχείρηση  FIDELLE ΑΕΒΕ, Ευτέρπης 4 Αγ. Δημ/ος Τ.Κ. 17343,  ιδιοκτησίας Σακαρέλλου Γεωργίου.
Η εργαζόμενη προσελήφθη στη συγκεκριμένη εταιρεία στις 31/10/2012 και απολύθηκε στις 6/3/2015.
Στο χρονικό διάστημα που εργαζόταν ανακάλυψε ότι ο εργοδότης την είχε ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από την ημέρα που έγινε η πρόσληψη της δηλ. 31/10/2012 μέχρι 30/8/2013. Για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την απόλυση της ο εργοδότης είχε διακόψει την ασφάλιση της, παρόλο που η εργαζόμενη είχε κρατήσεις από το μισθό της, δηλ. την εισφορά της στα Ασφαλιστικά Ταμεία.   
Η εργαζόμενη προχώρησε σε 3 έγγραφες καταγγελίες στο ΙΚΑ Χαλανδρίου ( περιοχή που δούλευε) στις εξής ημερομηνίες : πρώτη έγγραφη καταγγελία   10/9/2013
                       δεύτερη έγγραφη καταγγελία 12/1/2015
                       τρίτη έγγραφη καταγγελία      9/3/2015.
Για τις έγγραφες αυτές καταγγελίες ο υπάλληλος στο ΙΚΑ Χαλανδρίου κος Σταματάκης Κων/νος, είχε πει στην εργαζόμενη ότι η εταιρεία FIDELLE ΑΕΒΕ, ανήκει στο ΙΚΑ Δάφνης γιατί η έδρα της εταιρείας είναι στον Αγ. Δημήτριο, και ότι οι έγγραφες καταγγελίες της έχουν σταλεί στο ΙΚΑ Δάφνης και είναι εκεί.
Η εργαζόμενη απευθύνθηκε και στο ΙΚΑ Δάφνης και μίλησε με την υπάλληλο του ΙΚΑ κα. Φραγκίσκου Ανναμπέλλα, η οποία την παρέπεμπε πάλι στο ΙΚΑ Χαλανδρίου.
Στο χρονικό διάστημα που η εργαζόμενη πηγαινοερχόταν από το ένα ΙΚΑ στο άλλο (Χαλάνδρι-Δάφνη και τούμπαλιν) απελύθη και βρέθηκε άνεργη χωρίς δικαίωμα στο Ταμείο Ανεργίας εφόσον δεν υπήρχαν ένσημα.
Η εργαζόμενη απευθύνθηκε στο σωματείο της μη μπορώντας να βρει άκρη στην υπόθεση, και δύο μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας , Τσαγκατάκη Μαρία, Γκογκάκη Κων/να μαζί με την εργαζόμενη πήγαν στο ΙΚΑ στη Δάφνη, με στόχο να μιλήσουν με κάποιον αρμόδιο για το ζήτημα αυτό που είναι εξαιρετικά επείγον για την άνεργη πλέον για να μπορεί να πάρει επίδομα ανεργίας.
Στο ΙΚΑ Δάφνης, πήγαμε στις 11/3/2015 και μας παρέπεμψαν στην Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΙΚΑ κα. Καλογιάννη Βούλα, στην οποία αμέσως δηλώσαμε την ιδιότητα μας ως μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, και τα ονόματα μας.
Ζητήσαμε να επιληφθεί του ζητήματος άμεσα και η απάντηση της ήταν ότι ¨και τι να κάνουμε, η εταιρεία FIDELLE έχει πολλά προβλήματα, έχουμε πολλές καταγγελίες και για τη συγκεκριμένη εταιρεία, δεν έχουμε προσωπικό, τώρα εξετάζουμε τις καταγγελίες του 2007¨,  και κάλεσε την αστυνομία για να μας βγάλει από το γραφείο της γιατί ενοχλούσαμε.
Ψύχραιμα της απαντήσαμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αλλά αυτή τη στιγμή επείγει να λυθεί το θέμα της ανασφάλιστης άνεργης πλέον συναδέλφου.
Η εξοργισμένη αναπληρώτρια διευθύντρια μας παρέπεμψε στην κα Φραγκίσκου Ανναμπέλλα, η οποία επίσης φερόμενη με ειρωνικό τρόπο ως να απευθυνόταν σε επαίτες που ζητούσαν δανεικά, μας ζήτησε τηλέφωνο στο ΙΚΑ Χαλανδρίου για να συνεννοηθεί.
 Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο. Σταματάκη Κων/νο, αφού μας περιέγραψε ως ¨τρεις έξαλλες που δεν μπορώ να συνεννοηθώ¨ παρέπεμψε τον κο Σταματάκη να μιλήσει με το ένα μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΑ, την Γκογκάκη Ντίνα και της είπε το εξής: ¨επιτέλους δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα,  πιέστε εσείς μαζί με την εργαζόμενη τον εργοδότη¨ . Εντωμεταξύ είχε έρθει η Αστυνομία η οποία καλέστηκε από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Καλογιάννη Βούλα, και ζήτησαν τα στοιχεία μας γιατί σύμφωνα με την καταγγελία της παραπάνω, ενοχλούσαμε.
Κύριε Διοικητά, πρόσφατα διαβάσαμε ότι στις 29/1/2015 ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κος Στρατούλης Δημήτρης είχε συνάντηση μαζί σας με πρώτο θέμα συζήτησης ¨τα έσοδα του ΙΚΑ¨ .
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, η μεθόδευση από το μηχανισμό του ΙΚΑ, η εντολή από στέλεχος του ΙΚΑ προς την Αστυνομία, ο τρόπος που απευθύνεται ο κάθε προϊστάμενος στο ΙΚΑ προς τους εργαζόμενους, βοηθάει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής από την εργοδοσία ή μήπως παραπέμπει στο ¨ μην ενοχλείτε με κανένα τρόπο την εργοδοσία, αφήστε τους εργαζόμενους να βολοδέρνουν;¨  
Περιμένουμε απάντηση και από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και από τον Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κο. Στρατούλη Δημήτριο.
Τα αποδεικτικά κατάθεσης δήλωσης απασχόλησης-καταγγελίας τα επισυνάπτουμε στην επιστολή που θα κατατεθεί στο Διοικητή του ΙΚΑ κο. Σπυρόπουλο Ροβέρτο.


ΤΟ Δ.Σ.
 

12 Μαρ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 12/3/2015 στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε εργατική διαφορά με την εργοδοσία HONDOS PALLAS (ιδιοκτησίας Γεωργίου Χόντου και Στέφανου Κωστούλα), εργαζομένων στην επιχείρηση αυτή οι οποίοι είναι απλήρωτοι από 6 έως 20 μήνες, με την παρουσία μελών του Δ.Σ. της ΟΙΥΕ και την πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΟΙΥΕ, με θέμα να σταματήσει η ασυλία και το θράσος της εργοδοσίας, να πληρωθούν τώρα τα δουλευμένα των εργαζομένων και να ικανοποιηθούν άμεσα όλες οι δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων.
Η θέση της εργοδοσίας στη συνάντηση αυτή ήταν για άλλη μια φορά προκλητική.
Η εργοδοσία δια του εκπροσώπου της ¨έδειξε κατανόηση¨ για τα προβλήματα των εργαζομένων ως να μην είναι αυτή η εργοδοσία που δημιούργησε τα προβλήματα, γενικώς και αορίστως θα φέρει στοιχεία που τα αποκαλούν business plan, προφανώς για να αποδείξουν στους εργαζόμενους ότι η εργοδοσία ¨περνάει πολύ δύσκολες μέρες¨  ,  για τα έσοδα της εργοδοσίας από την επινοικίαση των καταστημάτων στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ είπε ότι είναι μηδαμινά και ότι φτάνουν ίσα ίσα για να πληρώνεται η ΔΕΗ  και δεν περισσεύει τίποτα για τους εργαζόμενους και κατέληξε ότι η επιχείρηση έχει προσφύγει στο άρθρο 99 ¨για εξυγίανση της εταιρείας¨ ώστε να έχει δικαίωμα στάσης πληρωμών προς όλους για να μαζέψει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους.
Στο σημείο αυτό η εργοδοσία προσέθεσε ότι ¨ το δημόσιο έχει δεσμεύσει λογαριασμούς της εταιρείας σε τραπεζικό λογαριασμό στη EUROBANK, και ότι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που αδυνατεί η εταιρεία να δώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ως κλαδικό σωματείο, έχοντας συσσωρευμένη πείρα και εμπειρία από την τακτική συνολικά της εργοδοσίας στον κλάδο (απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟ, παλαιότερα απλήρωτοι εργαζόμενοι ΦΩΚΑΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ALIMENTA TOP και άλλους χώρους ) καταθέτει την εμπειρία αυτή στους εργαζόμενους και επισημαίνει.
Καρμπόν οι δηλώσεις  της εργοδοσίας, ο ένας εργοδότης αντιγράφει τον άλλο, δηλαδή κοινή στρατηγική στην αντιμετώπιση των εργαζομένων.
Ότι δήλωσε η εργοδοσία HONDOS σήμερα στο Υπουργείο, τα ίδια ακριβώς δήλωσαν και οι παραπάνω εργοδότες, σε αντίστοιχες συναντήσεις.
Καλούμε τους απλήρωτους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση σε ότι αφορά και για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της εργοδοσίας περί ¨δεσμευμένων λογαριασμών¨  , γιατί ο ΛΑΝΑΡΑΣ με την ίδια τακτική έβαλε τους εργαζόμενους μπροστά να διεκδικήσουν την αποδέσμευση τραπεζικού του λογαριασμού στη EUROBANK , για να πληρώσει δήθεν τους εργαζόμενους, ο ΛΑΝΑΡΑΣ πήρε τελικά 35 εκ. ευρώ και οι εργαζόμενοι έμειναν και απλήρωτοι και άνεργοι.
Καλούμε τους απλήρωτους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση απέναντι και στην τακτική του Υπουργείου Εργασίας, δηλ. της Κυβέρνησης,  η οποία δεν είναι διατεθειμένη με κανέναν τρόπο να πάρει μέτρα για τους απλήρωτους εργαζόμενους, ούτε βεβαίως να πιέσει την εργοδοσία για τα αυτονόητα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, με πρόσφατο παράδειγμα την επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ η οποία κατέθεσε business plan στο Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ευθαρσώς ¨δεν έχω, δεν πληρώνω¨ και το Υπουργείο απευθυνόμενο στους απλήρωτους εργαζόμενους του ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ τους είπε ¨να πιέσετε και εσείς την εργοδοσία¨ .
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που ήταν παρών στην τριμερή με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟ , απαίτησε από το Υπουργείο Εργασίας έκτακτο επίδομα για όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις που γνωρίζουμε, διότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν, ούτε βεβαίως να πληρώνουν λογαριασμούς και χαράτσια.
Το Υπουργείο Εργασίας απήντησε διά του εκπροσώπου του ¨για αυτό θα νομοθετήσουμε για τις 100 δόσεις, για να μπορούν να πληρώνουν¨ .
Καμμία κυβέρνηση και πόσο μάλλον η οποιαδήποτε εργοδοσία δεν θα μας λύσουν προβλήματα, εφόσον αποδεδειγμένα κυβέρνηση και εργοδοσία είναι μέρος του προβλήματος.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μαζί με άλλα σωματεία, αγωνιστικές παρεμβάσεις με όλους τους τρόπους και προς όλες τις κατευθύνσεις, για την απλήρωτη εργασία.
Καλούμε όλους τους απλήρωτους συναδέλφους μας να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο για να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στο θράσος της εργοδοσίας το οποίο πατάει στην ασυλία που τους παρέχει η κυβέρνηση.

ΤΟ Δ.Σ.

10 Μαρ 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η συνάδελφος Σαχπαζίδου Ελένη, εργαζόμενη στα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ επί 15 χρόνια απολύθηκε γιατί διεκδικούσε μέσα στο χώρο εργασίας τα αυτονόητα για τον κάθε εργαζόμενο, δηλ. το διάλλειμα που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι, τα ρεπό, την ανάληψη των καθηκόντων που απορρέουν από τη σύμβαση τους και μόνο, να εργάζονται οι συνάδελφοι με βάση το ημερήσιο πρόγραμμα τους και να μην υποχρεώνονται να παραμένουν στο χώρο εργασίας ακόμα και μετά τη λήξη της βάρδιας τους, την τήρηση της σύμβασης τους.
Το χειρότερο όμως που έκανε η εργαζόμενη είναι ότι αρνήθηκε ¨να υπακούσει¨ σε εντολή της εταιρείας να πάει να ψηφίσει στο Κλαδικό Σωματείο των Σουπερ Μάρκετ, ένα σωματείο εργοδοτικό το οποίο έχει ρόλο να εφαρμόζει τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και όλα τα αντεργατικά μέτρα στους εργαζόμενους.
Διευθυντικά στελέχη της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ υποχρεώνουν ασκώντας έμμεση πίεση στους εργαζόμενους  να ενισχύουν με την ψήφο τους αυτό το σωματείο στο οποίο δεν είναι καν μέλη εφόσον ποτέ δεν ζητήθηκε η εγγραφή τους.
Αυτή η αξιοπρεπής στάση της εργαζόμενης ενόχλησε την εργοδοσία.
Η εργοδοσία έχει στήσει ένα αντίστοιχο εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο στο οποίο ανώτατα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι μέλη του Δ.Σ. αυτού του σωματείου, όπως ο Σοφοκλής Σιαμπάνης ο οποίος είναι ανώτατο στέλεχος της εταιρείας ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων και ταυτόχρονα πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, δηλ. αυτός που προσλαμβάνει και απολύει εργαζόμενους στην εταιρεία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.
Τα διευθυντικά στελέχη της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ¨περιφρουρούν την καθαρότητα¨ του εργοδοτικού σωματείου απαγορεύοντας σε εργαζόμενους στα καταστήματα οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν μέλη σε αυτό  για να πάρουν μέρος στις εκλογές του σωματείου με ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται μόνο από εργαζόμενους, με καταστρατήγηση ακόμα και του ίδιου τους του καταστατικού.
Σήμερα, σε τριμερή συνάντηση στην Επ. Εργασίας στην Αγ. Παρασκευή, η συνάδελφος Σαχπαζίδου Ελένη παρευρέθη με μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Οι πρώτοι που δήλωσαν παρουσία στην Επιθεώρηση ήταν περιπολικά της Αστυνομίας, ένας αστυνομικός ρωτούσε τι ώρα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής και ποιοι θα παρευρεθούν, ανέβηκε στα γραφεία της Επ. Εργασίας, ρώτησε τον προϊστάμενο της επιθεώρησης αν θα πραγματοποιηθεί ή αν θα αναβληθεί, και παρότι η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας του είπε ότι δεν έχει καμμία θέση εκεί, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης έδωσε κανονική αναφορά στον αστυνόμο για την αναβληθείσα τριμερή.   
Είναι κατανοητό λοιπόν ότι η έμμεση και άμεση τρομοκρατία της εργοδοσίας ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ασκείται μέσα από πολλά και διάφορα κανάλια και αντίστοιχες  ¨διασυνδέσεις¨.
Η άμεση, επιτακτική και μοναδική επιλογή των εργαζομένων και στην επιχείρηση ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ αλλά και στην κάθε επιχείρηση είναι η οργάνωση τους, και η επαφή τους με το κλαδικό τους σωματείο το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,  και η συμμετοχή των εργαζομένων σε όλες τη λειτουργίες του κλαδικού σωματείου, με δημοκρατικές διαδικασίες που αποφασίζονται από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους, χωρίς εκβιαστικά διλλήματα και με μοναδικό κριτήριο την πρωτοπόρα δράση.
                                     ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 9/3/2015