7 Ιουλ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Βάζουμε το δικό μας σχέδιο! Σάββατο 9 Ιουλίου 2016
Οργανώνουμε μέρα παναττικής δράσης σε κάθε κατάστημα
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!

Εργαζόμενοι στην ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ,

Απαιτούμε  άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Καμία καθυστέρηση στους μισθούς, στο επίδομα αδείας, δεν δεχόμαστε καμία τμηματική καταβολή στη μισθοδοσία. Δεν αρκούμαστε σε ευχολόγια και υποσχέσεις από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της μέσα στα καταστήματα.
Η προσπάθεια να μας  χρυσώσουν το χάπι δίνοντας μας το 40% του επιδόματος αδείας να μην περάσει. Κανένας εφησυχασμός από την πλευρά μας, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν οργανωμένα για την καταβολή ολόκληρου του μισθού και των επιδομάτων.

Οργανώνουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα μας!
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής προστασίας της Μαρινόπουλος μέχρι τις 21 Σεπτέμβρη που θα αποφασιστεί τελικά  αν η εταιρεία θα μπει ή όχι στο άρθρο 99.  Ως τότε είτε προχωρήσει μόνο το  σχέδιο εξυγίανσης, είτε μπει σε μια νέα φάση με εξαγορές – συγχωνεύσεις, προμηνύεται μια νέα επίθεση με  χαμένους τους ίδιους τους  εργαζόμενους.

Δεν πάει άλλο! Αρκετά ματώσαμε όλα αυτά τα χρόνια για τα κέρδη της Μαρινόπουλος, να μην δεχτούμε να πληρώσουμε την κρίση του. Τώρα είναι ανάγκη να προτάξουμε το δικό μας συμφέρον το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με αυτό της εργοδοσίας. Όπου οι εργαζόμενοι ταυτίστηκαν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, υιοθέτησαν αιτήματα της, έβαλαν πλάτη για να  σωθεί η επιχείρηση,  δεν οργάνωσαν το δικό τους αγώνα, βγήκαν χαμένοι.
Η εμπειρία του κλάδου αυτό μας δείχνει. ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ΝEOSET, SPRIDER, FOKAS και πολλά άλλα παραδείγματα επιχειρήσεων οι οποίες έκλεισαν, εξαγοράστηκαν ή συγχωνεύτηκαν αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στον αέρα.

Έχει εξαντληθεί η υπομονή μας!

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία! Είναι η ίδια που όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε, που πατούσε πάνω στις μελλοντικές συμφωνίες με επενδυτές σκορπώντας αυταπάτες και την ίδια στιγμή έκλεινε καταστήματα, πετώντας εκατοντάδες συναδέλφους στην ανεργία.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση! Είναι η ίδια που όχι μόνο δεν κατάργησε τους άγριους νόμους που λεηλατούν τα τελευταία χρόνια τις ζωές μας, αλλά τους ενίσχυσε με νέα βάρβαρα μέτρα. Στο νέο γύρο επίθεσης που προετοιμάζει περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των απολύσεων, το νέο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις, το κόψιμο 13ου-14ου μισθού, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση. Είναι μέτρα απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι μέτρα που απαιτεί και σχεδιάζει με βάση αυτά και η εργοδοσία της Μαρινόπουλος ΑΕ. Της λύνουν κυριολεκτικά τα χέρια, ώστε στα οποιαδήποτε σχέδια εξυγίανσης να μπορεί να έχει την απόλυτη ελευθερία να απολύσει όσους θέλει, να επιβάλει χαμηλότερους μισθούς, να επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα καταστήματα.


Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου! Καλλιεργούν τον εφησυχασμό, την επανάπαυση, έχουν συνταχτεί με την εργοδοσία.


Σε αντίθεση με τη γραμμή της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και του επιχειρησιακού σωματείου που καλλιεργούσαν και συνεχίζουν να βαδίζουν στην ίδια ρότα της επανάπαυσης, τα κλαδικά σωματεία του εμπορίου στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα και οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου που συσπειρώνονται σε αυτά, καλούν σε οργάνωση και αγώνα, σε συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες κόντρα στους νέους σχεδιασμούς!

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ!

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει σε θέση μάχης!

Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς δουλειά!
Όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε κατάστημα, με οποιαδήποτε μορφή εργασιακής σχέσης να απαντήσουμε ενωμένοι! Να μην περάσει ο διαχωρισμός ανάμεσα μας, να μην περάσουν αντιλήψεις ατομικής λύσης και κανένας εργαζόμενος να μη βάλει μπροστά την επιβίωση του καταστήματος του έναντι του διπλανού. Είναι απόψεις που διασπούν, μας αδυνατίζουν! Ενωμένα να αγωνιστούμε για την εργασία όλων μας!

Δυναμώνουμε τη δράση μας, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες!
Κάθε μαγαζί να γίνει κέντρο αγώνα.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 να είναι μέρα αγωνιστικής  δράσης με κύριο στόχο να γίνουν γενικές συνελεύσεις ανά κατάστημα που θα καταλήγουν σε συγκρότηση  επιτροπών αγώνα που θα έχουν την ευθύνη να επικοινωνούν με το κλαδικό σωματείο για τον καλύτερο συντονισμό και τη κοινή δράση σε περισσότερα καταστήματα. Παίρνουμε  απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα.

Απαιτούμε από την εργοδοσία και την κυβέρνηση:
·         Καμία ανοχή στην καθυστέρηση του μισθού και των επιδομάτων.

·         Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας! Κανένας συνάδελφος να μην απολυθεί, να μην εξαναγκαστεί σε παραίτηση ή οικειοθελή αποχώρηση.  Να μην τολμήσει ο Μαρινόπουλος να οδηγήσει στην ανεργία 12.000 εργαζόμενους


·         Σε οποιαδήποτε απότομη εξέλιξη, βάζουμε μπροστά τα δικαιώματα μας, τις απαιτήσεις μας. Δε χαρίζουμε τον κόπο και τον ιδρώτα μας. Να ικανοποιηθούν πρώτα οι απαιτήσεις μας, έναντι των υπολοίπων (προμηθευτών, τραπεζών κλπ).

Ζητάμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων!
Συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε άλλες πόλεις!


Τα κλαδικά
Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων  Αθήνας
Σωματείο Ιδ. Υπαλ/ων & Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά
Σωματείο Ιδ. Υπαλ/ων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής
Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων  Λαυρεωτικής