10 Οκτ 2016

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ¨ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ¨ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την απροκάλυπτη και ωμή παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα που αποφάσισε την ακύρωση του 29ου συνεδρίου του ΕΚΑ, των αποφάσεων και των αρχαιρεσιών του.
Συγκεκριμένα, το Σωματείο της ALPHA τράπεζας προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την ακύρωση  της ομόφωνης απόφασης του συνεδρίου του ΕΚΑ για αποκλεισμό των αντιπροσώπων αυτού του σωματείου λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν.
Το συγκεκριμένο σωματείο εμφάνιζε ψηφίσαντες για την Αθήνα από όλη την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.  Το σωματείο αυτό έχοντας τις πλάτες των τραπεζιτών και του κράτους αρνήθηκε να προσκομίσει και οποιοδήποτε στοιχείο για τους ψηφίσαντες που παρουσίαζε.
Η απόφαση της Δικαστού Μητσοπούλου Σταματίας ενέκρινε τα ασφαλιστικά μέτρα και αναφέρει συγκεκριμένα ότι ¨ ο έλεγχος του κύρους των κάθε φύσεως εκλογών των οργάνων σωματείων απόκειται στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστηρίων και όχι των Δ.Σ. ή Γενικών Συνελεύσεων των υπερκείμενων οργανώσεων¨ .
Η απόφαση του δικαστή ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών όπως προβλέπουν τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δηλ. η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο του ολοκληρωτικού άμεσου ελέγχου των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.
Η ¨ανεξάρτητη¨ δικαιοσύνη με αυτή την απόφαση καταργεί την εκλεγμένη διοίκηση του ΕΚΑ, τις αποφάσεις του συνεδρίου του και διορίζει Διοίκηση, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την εφαρμογή, πριν καν ψηφιστεί,  του αντισυνδικαλιστικού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Στο Δ.Σ. του ΕΚΑ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτώβρη οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) στη διοίκηση κατέθεσαν ως πρόταση, η διοίκηση του ΕΚΑ να μη νομιμοποιήσει και να μη δεχτεί αυτή την ωμή παρέμβαση του Δικαστηρίου στο συνδικαλιστικό κίνημα.,.
Οι παρατάξεις ΜΕΤΑ(ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ)-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ αποφάσισαν να καταργήσουν την εκλεγμένη διοίκηση και να πάνε στο δικαστήριο να τους διορίσει καινούργια.
Χωρίς να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδίκησης με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας και άλλες μορφές και αποδέχτηκαν την παρέμβαση της κυβέρνησης της εργοδοσίας και της ¨ανεξάρτητης ¨δικαιοσύνης για κατάργηση της εκλεγμένης διοίκησης.
Με την απόφαση τους αυτή επιβεβαιώνουν τη θέση του ταξικού εργατικού κινήματος ότι είναι πρωταγωνιστές και οργανωτές σε όλο αυτό το σάπιο σκηνικό της νοθείας και του εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος,
Ειδικότερα η στάση του ΜΕΤΑ(ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ) επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι ¨ο αριστερός¨ ιμάντας υλοποίησης των αντεργατικών σχεδιασμών μέσα στα συνδικάτα και την εργατική τάξη.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο εμπόριο να οργανωθούν μαζικά στο κλαδικό τους σωματείο, με συλλογικές και μαζικές διαδικασίες να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-εργοδοσίας-Ε.Ε., να στείλουν τον κυβερνητικό- εργοδοτικό συνδικαλισμό στην ¨ανεργία¨ προχωρώντας στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Μια πρώτη μαζική και μαχητική απάντηση δίνουμε με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 17 Οκτώβρη 2016 που οργανώνουν πάνω από 420 Ομοσπονδίες Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.