27 Μαρ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ–ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ–ΚΑΝΟΥΝ ¨ΤΑΜΕΙΟ¨ ΚΑΙ ¨ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ¨
ΟΙ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ    ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ¨ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ¨

  Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει τους μονοπωλιακούς ομίλους ,τους  μεγαλοεργοδότες του κλάδου όπως LIDL,ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Η&Μ, ΙΚΕΑ, PRAKTIKER, όμιλος INDITEX (ZARA, BERSHKA ,PULL&BEAR, MASSIMO DUTTI, OYSHO, STRADIVARIUS, ZARA HOME), ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, INTΕRSPORT, ATTICA   οι οποίοι με εργαλείο την " αξιολόγηση "και τους εσωτερικούς κανονισμούς που οι ίδιοι επινοούν, επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους.

  ¨Αξιολογούν¨  τους εργαζόμενους, έχοντας ως κριτήριο αποκλειστικά και μόνο το κατά πόσο ο εργαζόμενος δίνει όλες του τις δυνάμεις ή και την ζωή του ακόμα για  να εξυπηρετήσει   τον στόχο της εταιρίας για κέρδη και άλλα κέρδη και ακόμα περισσότερα.
Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να επιβάλουν "κατασταλτικά μέτρα", όπως απολύσεις, τρομοκρατία, δυσμενείς μεταθέσεις, απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης  και μέτρα πλύσης του εγκεφάλου για να αποδεχτούν  οι εργαζόμενοι να υπηρετούν με σκυμμένο κεφάλι τις αξιώσεις της εργοδοσίας.
  Αξιολόγηση, εσωτερικοί κανονισμοί, ατομικές συμβάσεις με σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, εντατικοποίηση, δουλειά – λάστιχo, μισθοί πείνας συνθέτουν μια ασφυκτική κατάσταση για κάθε εμποροϋπάλληλο.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!  ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!
  Όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει κυβέρνηση –ΕΕ για το κεφάλαιο σε συνδυασμό με τις αξιολογήσεις της υποταγής και της ενσωμάτωσης επιδιώκουν να μας κάνουν ακόμα πιο φτηνούς, ευέλικτους και αναλώσιμους.
  Εργαζόμενοι που  αντιστέκονται και προσπαθούν να αποκαλύψουν τις επιδιώξεις της επιχείρησης αξιολογούνται χαμηλά ώστε να  απειλούνται  με απόλυση, δέχονται γραπτές παρατηρήσεις από την εργοδοσία που προσπαθεί να τους απομονώσει από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους ,για να μην τους αγγίζει ο προβληματισμός τους.    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αξιολόγηση εργαζόμενης ,στην οποία η εργασία της κρίνεται  μη ικανοποιητική  και καταλήγει με την παρατήρηση ότι η εργαζόμενη προσπαθεί να προσηλυτίσει πολιτικά τους συναδέλφους της. Στην ίδια εταιρεία το προηγούμενο διάστημα συναδέλφισσα που διεκδικούσε τα δικαιώματα της χαρακτηρίστηκε  από την εργοδοσία ότι χρίζει ψυχιατρικής υποστήριξης , ενώ η αξιολόγηση που της επιβλήθηκε την έκρινε μη συνεργάσιμη και  διπρόσωπη! Αντίστοιχα παραδείγματα πολλά. 
Η αξιολόγηση είναι ένα όχημα ακόμα για να παρεμποδίζει και να αναχαιτίζει ακόμα και την σκέψη  του εργαζόμενου για συλλογική, οργανωμένη δράση με το σωματείο του, είναι μέθοδος απαγόρευσης της  συνδικαλιστικής δράσης μέσα στις επιχειρήσεις. 

   Ήρθε η ώρα για όλους τους εργαζόμενους να κάνουμε "ταμείο" και αποφασιστικά να επιβάλλουμε την δική μας "αξιολόγηση" , προβάλλοντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας.

ü  ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ  την αίτηση εγγραφής του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνάς ,του κλαδικού μας σωματείου. Γινόμαστε όλοι μέλη του. Οργανωμένα, συλλογικά με το κλαδικό μας σωματείο, με συγκρότηση σωματειακών επιτροπών , απαντάμε σε κάθε κάλεσμα της εργοδοσίας για ¨αξιολόγηση¨.
ü  ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ  την ¨ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ¨  στον  ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ και  διατρανώνουμε το ΑΙΤΗΜΑ μας για ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες απώλειες που είχαμε όλη τη προηγούμενη περίοδο.
ü  ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για να ζούμε με αξιοπρέπεια, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι  να συνθλίβονται τα δικαιώματα μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΤΟ Δ.Σ.